ΚΟΡΟΪΔΊΑ: Διαβάστε ποια χώρα του ευρώ είναι φορολογικός “παράδεισος”!

Κοινοποίηση:
general-reta-thumb-large

Με τις ευλογίες των Βρυξελλών…

Τελικά δεν μπορεί, κάτι στραβό θα υπάρχει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια..Τι εννοούμε; Μα φυσικά τους διαφορετικά μέτρα και σταθμά που επικρατούν στις χώρες όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην στενή ομάδα της Ευρωζώνης! Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χώρες εντός του κοινού νομίσματος που να διαχειρίζονται τις φορολογικές τους υποθέσεις διαφορετικά από ότι κάποιες άλλες και να κερδίζουν δισεκατομμύρια από την στρεβλή αυτή κατάσταση.

Ένα κλασικό παράδειγμα αυτής της λογικής είναι η Ιρλανδία για την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση πολυεθνικών κολοσσών, όπως η Apple και η Google. Για την μεταχείριση αυτή, έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις τόσο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσο και από τις ΗΠΑ.

Στην Ιρλανδία, ο φορολογικός συντελεστής είναι 12,5% για επιχειρήσεις και είναι ένας από τους χαμηλότερους στις ανεπτυγμένες χώρες. Την ίδια ώρα η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον συντελεστή αυτόν στο μισό για μια νέα φορολογική κατηγορία, που θα αφορά έσοδα που σχετίζονται με τις πατέντες των εταιριών και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στις εταιρίες που θα μπορούσαν να ευνοηθούν από το νέο συντελεστή περιλαμβάνονται οι Apple, Google, Facebook και Microsoft, καθώς όλες τους έχουν σημαντικές δραστηριότητες στην Ιρλανδία, αλλά και πνευματική ιδιοκτησία που θα μπορούσε να υπαχθεί στο νέο καθεστώς.

Ο νέος συντελεστής του 6,25% θα επιβληθεί σε μια φορολογική κατηγορία που η Ιρλανδία ανακοίνωσε πέρυσι, την οποία ονομάζει «κουτί ανάπτυξης γνώσης» (Knowledge Development Box) και θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους. Η κατηγορία αυτή έχει στόχο να προσφέρει φοροελαφρύνσεις για έσοδα από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Άλλες χώρες όπως η Βρετανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες φορολογικές κατηγορίες για την πνευματική ιδιοκτησία, συχνά με την ελπίδα ότι θα προσελκύσουν ξένες εταιρίες στη χώρα τους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, για να κάνουν χρήση του χαμηλότερου συντελεστή, οι εταιρίες θα πρέπει να δείξουν ότι είναι πραγματικά καινοτόμες και να απασχολούν στη χώρα ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταδεικνύουν ότι τα κέρδη τους συνδέονται με πατέντες και λογισμικό με πνευματικά δικαιώματα που ήταν προϊόν έρευνας και ανάπτυξης στην Ιρλανδία.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: