Κοσμογονία στον Ελληνικό Στρατό: Ερχονται ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior, ΤΟΜΑ M2 Bradley & Hellfire AGM-114L! (BINTEO)

Κοινοποίηση:
στρατος

Aπτά και ουσιαστικά αποτελέσματα φαίνεται ότι είχε η συνάντηση του Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή με τον Αμερικανό ομόλογό του, Στρατηγό Mark A. Milley: Πρώτον, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ΓΕΣ, τα πρώτα από το πακέτο των 75, ελικόπτερα ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior, θα βρίσκονται στην Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου.

Ο Αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, απλώς σημείωσε ότι αν καθυστερήσει η Γερουσία να δώσει την τυπική έγκριση, τα ελικόπτερα να έρθουν δύο μήνες αργότερα, δηαδή τον Φεβρουάριο του 2018, σε οκτώ μήνες από σήμερα!

Η ουσία είναι ότι η Αεροπορία Στρατού θα γνωρίσει πραγματική κοσμογονία και οι μονάδες των νησιών θα έχουν μαχητικά ελικόπτερα επί τόπου, αφού το σχέδιο είναι 2-4 ελικόπτερα να διατεθούν σε έξι από τα μεγάλα νησιά του Α.Αιγαίου.

Δεύτερον, έγινε συζήτηση (“Ουσιαστική συζήτηση” αναφέρουν οι ίδιες πηγές) για τα άρματα μάχης Μ1Α1 του πακέτου που επρόκειτο να παραλάβει  δωρεάν η χώρα, αλλά τόσο η Γερμανία, όσο και εγχώρια επιχειρηματική συμφέροντα υπονόμευσαν.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει έγκριση από τις ΗΠΑ για 400 άρματα του τύπου και η προμήθεια των 90 πρώτων έφτασε μέχρι την στιγμή της τελικής υπογραφής, αλλά εκκρεμεί για άγνωστους λόγους.

Στα νησιά κάτι “μουσειακά” Μ48 και Μ60 ηλικίας 50 και 60 ετών “αγκομαχούν” σε παραλίες και βουνά, ενώ στον Εβρο τα LEO1A5 σε λίγο καιρό δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τους εκατοντάδες “σωλήνες” των 120 χλστ. που θα αρχίσουν να παρατάσσονται με την έλευση του Altay.

Η απόκτηση Μ1Α1 και η μεταφορά των LEO1A5 στα νησιά είναι εκ των ουκ άνευ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι συζητήθηκε η παραλαβή και μεγάλου αριθμού ΤΟΜΑ M2 Bradley! Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε ολόκληρη την Ελλάδα μπορείτε να βρείτε ένα… εξαντλητικό συγκριτικό τεστ των μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ για τα οποία ενδιαφέρεται ο ΕΣ, όπου το Μ2, με εξαίρεση το ρωσικό BMP-3 που λόγω τεράστιας ισχύος πυρός υπερτερεί, αναδεικνύεται σε κορυφαίο σύστημα.

Η συζήτηση αφορούσε 400 ΤΟΜΑ, μια επιχειρησιακή ανάγκη κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Τα άρματα μάχης κερδίζουν την μάχη, αλλά τα ΤΟΜΑ κερδίζουν σήμερα τους πολέμους.

Αν δεν υπάρχουν ΤΟΜΑ να στηρίξουν τα άρματα, να εξοντώσουν τις φωλεές αντιαρματικών όπλων και να “κατοχυρώσουν” το έδαφος το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικά αρνητικό για τα άρματα.

Το είδαμε σε όλους τους πολέμους, το βλέπουμε τώρα και στην Συρία.

Τα Μ113, το πολύ-πολύ να αναβαθμιστούν (ένας σημαντικός αριθμός) για να γίνουν ασφαλέστερα για το προσωπικό που μεταφέρουν, αλλά και γιατί δεν μπορούν να αγοραστούν ή να παραχωρηθούν 1000 ΤΟΜΑ. Αλλά η απόκτηση των Bradley, από την στιγμή που δεν υπάρχουν άλλες πηγές για ΤΟΜΑ (το ΓΕΣ επιμένει να αρνείται να αξιολογήσει το πολύ καλό ρωσικό BMP-2 το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει μαζικά τα Μ113), είναι μονόδρομος.

Τα Bradley μπορούν να αφιχθούν στην Ελλάδα στις αρχές του επόμενου έτους και η εργοστασιακή αξιοποίησή τους να ξεκινήσει άμεσα, έτσι ώστε πριν από το τέλος του 2018 να ενταχθούν επιχειρησιακά στις Ταξιαρχίες του Εβρου.

Μία τρίτη εξέλιξη αφορά την προμήθεια βλημάτων Fire & Forget Hellfire AGM-114L ένα όπλο που επιτέλους θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του συνδυασμού ραντάρ Longbow, συστήματος IDM και AH-64DHA.

Αλλωστε, με την προμήθεια των 75 OH-58D Kiowa Warrior, απαιτείται η προμήθεια τουλάχιστον 150 βλημάτων AGM-114 για να διατηρηθούν τα αποθέματα σε ένα ανεκτό επίπεδο.

Το ελληνικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει περί τους 448 πυραύλους AGM-114F Hellfire, 248 AGM-114K & KBF Hellfire II και 657 AGM-114K1 & M1 Hellfire II. Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των AGM-114L περιλαμβάνεται στα 42 προγράμματα που εγκρίθηκαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014, με κόστος 8,4 εκατ. ευρώ.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο παραχώρησης βλημάτων επακτίου αμύνης AGM-114, οπότε η απόκτηση επιπλέον Kornet και μάλιστα της έκδοσης ΕR με ακτίνα δράσης 10 χλμ. είναι μονόδρομος.

Και αυτή η προμήθεια έχει εγκριθεί από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή στις 30 Ιουλίου 2014, με κόστος 10 εκατ. ευρώ, αλλά μπλοκαρίστηκε από το εμπάργο του ΝΑΤΟ στην Ρωσία.

Πάντως ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Α.Στεφανής επιβεβαιώνει όσους πίστεψαν σε αυτόν και πρώτον απ’όλους τον Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ε.Αποστολάκη, ο οποίος μέσα σε δεκάδες αντιστρατήγους πρότεινε στον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο τον συγκεκριμένο για την θέση του Α/ΓΕΣ, για να συμφωνήσει και αυτός με την σειρά του, στο ορθόν της επιλογής…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: