Με δέκα αιτήματα στην ατζέντα τους ζητούν συνάντηση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος.
Σε επιστολή που έστειλαν προ ημερών στον υπουργό, τον ενημερώνουν για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο οι πολίτες με αναπηρία και χρόνια πάθηση, καθώς και οι οικογένειές τους, αφού επωμίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου το πρόσθετο κόστος διαβίωσης που προκύπτει για την κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας τους.
Οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία έχουν ζητήσει συνάντηση εδώ και μία εβδομάδα, αλλά φευ…
«Ο υπουργός όχι μόνο δεν μας έχει δεχτεί. Ούτε καν μας έχει απαντήσει. Σύντομα θα μας βρει μπροστά του» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος. Οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν οριστεί άμεσα συνάντηση θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας.
Η λίστα με τα 10 μέτρα
Η ατζέντα των ατόμων με αναπηρία περιλαμβάνει 10 μέτρα τα οποία «πρέπει να ληφθούν άμεσα, έτσι ώστε να υπάρξει προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους».
Ειδικότερα ζητούν:
Την ψήφιση διάταξης με την οποία θα εξαιρούνται τα αναπηρικά επιδόματα από την υποχρέωση αναγραφής και δήλωσής τους ως εισοδήματος, καθώς δεν αρκεί να είναι αφορολόγητο. Ζητούν, όπως σωστά δεν υπολογίζονται ως εισόδημα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, να μην υπολογίζονται ως εισόδημα σε καμία περίπτωση, δεδομένου ότι η χορήγησή τους αφορά την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που επιφέρει η αναπηρία και δεν πρέπει να αποκλείει τα άτομα με αναπηρία από άλλα ευεργετήματα που δικαιούνται λόγω υπέρβασης εισοδήματος, όπως η εγγραφή παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, οι μετεγγραφές φοιτητών, η λήψη κοινωνικού μερίσματος, η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, η παροχή κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος κ.λπ., όπως αυτό άλλωστε επισημαίνει και ο Συνήγορος του Πολίτη στην υπ’ αριθ. πρωτ. 216774/12669/2018 επιστολή του.
Την απαλλαγή όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Σήμερα εξαιρούνται από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα εισοδήματα των προσώπων που έχουν ολική τύφλωση, καθώς και εκείνων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες με ποσοστό από 80% και άνω. Η ΕΣΑμεΑ ζητεί η ανωτέρω εξαίρεση να επεκταθεί στα πρόσωπα της παρ. 2ε του άρθρου 14 του Ν. 4172/2013, δηλαδή τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, καθώς και τα πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με βαριές αναπηρίες με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές πολλαπλές και ψυχικές αναπηρίες).
Να μην υπάρξει καμία μείωση του αφορολόγητου ορίου για κανέναν πολίτη. Ειδικότερα για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους ζητούν τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών που είναι σε ισχύ.
Επέκταση της φοροαπαλλαγής των ατόμων με αναπηρία και στο τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή, η φοροαπαλλαγή που αφορά τα άτομα με αναπηρία να μην εφαρμόζεται μόνο στο πραγματικό εισόδημα του δικαιούχου, αλλά και στο τεκμαρτό εισόδημα.
Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Την απαλλαγή όλων των ατόμων με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για την πρώτη κατοικία, καθώς και τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος προστασίας των ατόμων με αναπηρία στον ΕΝΦΙΑ.
Την προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας που ανήκει σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, καθώς και στα πρόσωπα που έχουν στην οικογένειά τους άτομα με βαριές αναπηρίες.
Την αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία στο ύψος των 3.000 ευρώ λόγω αυξημένων αναγκών εξαιτίας της αναπηρίας τους.
Χρηματοδοτικά εργαλεία και άλλα κίνητρα για την ανάπτυξη του θεσμού των ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης, ο οποίος αποσκοπεί κατ’ αποκλειστικότητα στην κοινωνική και οικονομική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.
Τη λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τη λήψη μέτρων για την πλήρη προστασία των δανειοληπτών με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες.