Πώς μπορεί να ξεχαστεί μια πόλη – μυστήριο που ο θρύλος τη θέλει να κρύβει στα έγκατά της έναν θησαυρό αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων;
Πώς είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς πως τόσος χρυσός και ασήμι θα μείνουν για πάντα θαμμένα σε ένα μέρος του οποίου την ακριβή τοποθεσία κανείς δεν κατάφερε να εντοπίσει εδώ και αιώνες;
Η ιστορία μας γυρνά αρκετούς αιώνες πίσω. Συγκεκριμένα στον 16ο αιώνα.
Ήταν το 1532 όταν η Αυτοκρατορία των Ίνκας στη Νότια Αμερική κλήθηκε να αντιμετωπίσει την εισβολή των Ισπανών κατακτητών στα εδάφη της. Επρόκειτο για έργο του Ισπανού εξερευνητή Φρανσίσκο Πιζάρο στο όνομα του βασιλιά Καρόλου Α’ της Ισπανίας.
Στόχος τους, ο μεγάλος θησαυρός των Ίνκας στον οποίο πίστευαν θεωρώντας τα εδάφη εκείνα πηγή της μεγάλης λείας. Οι Ίνκας έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον εχθρό προκειμένου να διατηρήσουν την κυριαρχία και τα πλούτη που ουδέποτε χωρούσε αμφιβολία πως διέθεταν.
Από τις ακτές του Ειρηνικού προς το σημερινό Περού, οι Ισπανοί ήταν αποφασισμένοι να πάρουν όσα ζητούσαν: Θησαυρούς και πολύ χρυσάφι.
Η πτώση της Αυτοκρατορίας των Ίνκας και ο άφαντος θησαυρός
Και η εποχή κατά την οποία αποφάσισαν να «χτυπήσουν» ήταν η ιδανική, καθώς η Αυτοκρατορία των Ίνκας -από τα βόρεια της Κολομβίας μέχρι τα νότια της Χιλής- είχε σχεδόν αποδεκατιστεί λόγω εμφυλίου πολέμου. Χρειάστηκαν μόλις 180 Ισπανοί, ένα πυροβόλο και 27 –ή 28- άλογα για να γκρεμίσουν όσα οι Ίνκας έχτιζαν χρόνια ολόκληρα…
Η καταστροφή εκείνη οδήγησε του ντόπιους να καταφύγουν στις ζούγκλες της νότιας Βραζιλίας, προκειμένου να γλιτώσουν ό,τι τους είχε απομείνει.
Ο θησαυρός τους αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν ανακαλύφθηκε ποτέ, με τους Ισπανούς και τους μετέπειτα ιστορικούς να υποστηρίζουν πως πιθανότατα τον είχαν πάρει μαζί τους για να μην τον αφήσουν στα χέρια των κατακτητών.
Χρυσός, ασήμι και πολύτιμοι λίθοι κρυμμένα στη ζούγκλα του Αμαζονίου
Σύμφωνα τα ιστορικά δεδομένα, οι Ίνκας τον έκρυψαν κάπου κοντά στο Περού, ανατολικά των Άνδεων πιθανότατα σε απρόσιτο σημείο βαθιά μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Λόγω του ότι κανείς ποτέ δεν τον βρήκε όσο κι αν έψαξε, η άγνωστη τοποθεσία του έμεινε στην ιστορία ως η «χαμένη πόλη του Παϊτίτι».
Ο θρύλος θέλει την πόλη αυτή γεμάτη ναούς και σπίτια, στα οποία βρίσκονται κρυμμένες τεράστιες ποσότητες χρυσού, ασημιού και πολύτιμων λίθων. Σα να λέμε… θησαυρός μεγατόνων για όποιον κατάφερνε να την εντοπίσει.
Κατά καιρούς, ομάδες εξερευνητών έχουν υποστηρίξει πως βρήκαν επιτέλους την πόλη του Παϊτίτι, ωστόσο καμία έρευνα δεν επιβεβαίωσε τα λεγόμενά τους. Γνωστότερη όλων η περίπτωση της «μεγάλης ανακάλυψης» στο Κιμπίρι, όπου οι εξερευνητές εντόπισαν καλά κρυμμένα μέσα στα ερείπια βωμούς, πύργους και σήραγγες, ευρήματα που αποδόθηκαν στον πολιτισμό των Ίνκας.
Όπως φάνηκε στην πορεία, η ανακάλυψή τους σίγουρα έριξε φως σε ένα άκρως ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας του Περού, τίποτα, όμως, δεν υποδείκνυε την παρουσία του θησαυρού του έθνους Ίνκα στο συγκεκριμένο μέρος.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία τοποθεσία σε ύψος 1.500 μέτρων στο Νότιο Περού, γνωστή και ως «Κάστρο – Φρούριο των Ίνκας». Ονομασία που κι αυτή αποδίδεται στους θρύλους που εξακολουθούν να κυνηγούν τον πολιτισμό αυτό.
Μέχρι σήμερα η ουτοπική χαμένη πόλη των Ίνκας στα βάθη του Αμαζονίου και οι θησαυροί της παραμένουν άπιστο όνειρο για χιλιάδες φιλόδοξους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ερευνητές…