ΚΟΡΙΝΘΟΣ: YΠΕΚΥΨΕ στα Τραύματα του το μικρό Δελφίνι- Μάταια προσπαθούσαν να το Σώσουν οι Κατοικοι (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
μα

Οι κάτοικοι στην παραλία Λεχαίου Κορίνθου προσπαθούσαν επί 2,5 ώρες να σώσουν ένα μικρό δελφίνι που βρέθηκε τραυματισμένο, ωστόσο οι αρχές δεν ανταποκρίθηκαν…


Οι κάτοικοι βρήκαν το μικρό δελφινάκι στην παραλία, το βράδυ της Δευτέρας και έκαναν ό, τι ήταν δυνατό για να το σώσουν, αφού τα νερά ήταν κρύα και το δελφίνι τραυματισμένο.
1
Κάλεσαν τις αρχές, ωστόσο τελικά δεν μετέβη κανείς στο σημείο.
2
Τελικά, αργά το βράδυ το άτυχο ζώο υπέκυψε..

Πηγή: korinthostv.blogspot.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Για να ενημερωθείτε για το συμβάν και να πληροφορηθείτε για τα αποτελέσματα της νεκροψίας και των εργαστηριακών αποτελεσμάτων διαβάστε τις πληροφορίες που παρέχει το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ (www.facebook.com/ARION.org)

    28/7/2014-Άρρωστο δελφίνι προσάραξε και πέθανε στη παραλία Λέχαιου, Κορινθίας.

    Τη Δευτέρα 28/7/2014 αργά το βράδυ (20:35μμ) το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών- ΑΡΙΩΝ ειδοποιήθηκε από τον κ. Αντώνη Κέπετζη και την κ. Σωτηροπούλου, (κατοίκους της περιοχής Κορινθίας), για ένα περιστατικό προσάραξης δελφινιού, στην παραλία Λεχαίου.

    Επρόκειτο για ένα νεαρό ορφανό δελφινάκι το οποίο παρουσίαζε συμπτώματα αποπροσανατολισμού, αδυναμία πλεύσης καθώς και εκδορές στην κοιλιακή χώρα. Οι προσπάθειες των περευρισκόμενων να επαναφέρουν το δελφίνι στα βαθειά απέτυχαν γιατί το δελφινάκι επέστρεφε πάλι στα ρηχά.
    Η Δρ. Αιμιλία Δρούγα και κ. Μαρία Γανωτή μέλη του ΔΣ του ΑΡΙΩΝΑ, ενημέρωσαν για το περιστατικό το Λ/Σ Κορινθίας και, παράλληλα με την την Δρ. Αναστασία Κομνηνού Αν. Καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ και πρόεδρο και συντονίστρια του δικτύου εκβρασμών κητωδών του ΑΡΙΩΝΑ, σύστησαν τις απαραίτητες άμεσες ενέργειες και πρώτες βοήθειες (διατήρηση του ζώου στο νερό ή φουσκωτή πισίνα, ηρεμία και απομάκρυνση του πλήθους). Λόγω του επείγοντος περιστατικού, ειδοποιήθηκε ο κτηνίατρος κ. Γιάννης Λέκκας, μέλος του δικτύου κτηνιάτρων του ΑΡΙΩΝΑ, στο Λουτράκι, για να μεταβεί επιτόπου. Ο κ. Λέκκας έφθασε στην παραλία σε 45 λεπτά μετά την ενημέρωση για το συμβάν. Δυστυχώς όμως, μόλις έφτασε το δελφίνι είχε πεθάνει.
    Το δελφίνι διακομίσθηκε στη συνέχεια στο Λουτράκι όπου έγινε αμέσως νεκροψία/νεκροτομή και δειγματοληψία. Το συγκεκριμένο δελφίνι ανήκε στο είδος Ζωνοδέλφινου (Stenella coeruleoalba), ήταν γένος θηλυκού και όχι παρά πάνω από 1μ σε μήκος. Από τα πρώτα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι το νεαρό δελφίνι έπασχε από βαριά εγκεφαλική και αναπνευστική νόσο, πιθανόν λοιμώδους αιτιολογίας. Δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις στάλθηκαν στη Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης του ΑΠΘ, για περαιτέρω αναλύσεις.
    Η σωστή διαχείριση των τραυματισμένων ή άρρωστων κητωδών τα οποία εκβράζονται ζωντανά στις ακτές μας είναι ιδιαίτερα σημαντική μέσα στις πρώτες ώρες και καθοριστική για τη ζωή του ζώου. Η άμεση παρέμβαση κτηνίατρου ή ειδικού δεν είναι πάντα άμεσα εφικτή. Η συνδρομή όλων μέχρι να έρθει ο ειδικός είναι πολύτιμη. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να ακολουθούνται οι παρακάτω οδηγίες.

    ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ Η ΑΡΡΩΣΤΟ ΚΗΤΩΔΕΣ

    1)Βεβαιωθείτε ότι το ζώο είναι ζωντανό. Αναπνέει κάθε 15-20 δευτερόλεπτα.
    2) Μην το οδηγήσετε ποτέ στα βαθιά. Μη το τραβάτε από τα πτερύγια ή την ουρά.
    3) Φροντίστε ώστε ο φυσητήρας (το ρουθούνι) να είναι καθαρός και πάντοτε έξω από το νερό.
    4) Διατηρείστε τα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον αέρα υγρά (και δροσερά) με θαλασσινό νερό. Μη βρέχετε το ρουθούνι του.
    5) Σκεπάστε το με ανοιχτόχρωμο και βρεγμένο ύφασμα, αφήνοντας ακάλυπτα τα πτερύγια τα μάτια και το ρουθούνι.
    6) Καλύψτε με βαζελίνη (όχι αντηλιακά) τα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον αέρα. Προσοχή, όχι στα μάτια και ρουθούνι ούτε στα χείλη του στόματος.
    7) Μην ρίχνετε νερό ή οτιδήποτε άλλο στο ρουθούνι.
    8) Μην χορηγείτε τροφή ή υγρά.
    9) Απομακρύνετε τον κόσμο. Διορίστε έναν “υπεύθυνο ακτής”, ο οποίος θα κατευθύνει και θα συντονίζει τη διαδικασία της διάσωσης. Τοποθετήστε περιοριστικά σχοινιά γύρω από την περιοχή διάσωσης στην ακτή, έτσι ώστε να απομακρύνεται το πλήθος.
    10) Ηρεμία και ησυχία κατά τους χειρισμούς. Το στρες μπορεί να αποβεί μοιραίο.
    11) Μη χρησιμοποιείτε ισχυρό φωτισμό πάνω στο δελφίνι.
    12) Ειδοποιείστε αμέσως τον «ΑΡΙΩΝ» που έχει εμπειρία σε διασώσεις κητωδών (τηλ 6945-531850 ή 6945-644994 ή 6972-664675 ) και το τοπικό λιμεναρχείο.

    Ευχαριστούμε θερμά όλους για την υποστήριξή σας !

  2. ποιες αρχες?
    οι μονες «αρχες» που ανταποκρινονται στην Ελλαδα των μνημονιων
    ειναι οι δυναμεις καταστολης της αστυνομιας.

Comments are closed.