Λάβρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: “Ζητάμε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την συνομιλία Καμμένου με ισοβίτη του Noor-1”

Κοινοποίηση:
720_524281_9b93830669-b98e997323e639fb

Την ειλημμένη απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποβάλλει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και να επιμείνει στην ανάγκη να διερευνηθεί η εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στη διαβόητη υπόθεση με το ναρκω-πλοίο Noor 1, επιβεβαίωσε με τηλεοπτική συνέντευξη του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απόφαση ελήφθη στην πρωινή σύσκεψη που έκανε την Τρίτη το γαλάζιο επιτελείο για να αποτιμήσει τη σύγκρουση που είχε την προηγουμένη ο κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup και στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε ως κυρίαρχο ζήτημα η κόντρα σχετικά με τις παρεμβάσεις του κ. Καμμένου στο έργο της Δικαιοσύνης.

Τα «αμήχανα», όπως χαρακτηρίζονται από επιτελείς της Πειραιώς, επιχειρήματα με τα οποία προσπάθησε ο κ. Τσίπρας αφενός να καλύψει τον υπουργό Άμυνας και αφετέρου να αποφύγει την πρό(σ)κληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής, επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, την άποψη του τελευταίου ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως εκτεθειμένη και γι΄ αυτό θα πρέπει να υπάρξει έρευνα ώστε να έρθουν όλα στο φως.

«Είναι αδιανόητο και πρωτοφανές και παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες υπουργός της κυβέρνησης να επικοινωνεί με έναν ισοβίτη…», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel και αναφερόμενος στην ομολογία στην οποία προέβη μια μέρα νωρίτερα ο κ. Καμμένος για τις επανειλημμένες συνομιλίες που είχε με τον κρατούμενο στις φυλακές Μάκη Γιαννουσάκη ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη μεταφορά με το Noor 1 του τεράστιου φορτίου ηρωίνης.

«Όλοι θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια. Όποιος είναι ένοχος να πάει στη φυλακή. Σε μια Δημοκρατία, όμως, το ποιος είναι ένοχος το κρίνει η Δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Η εξήγηση που έδωσε ο κ. Καμμένος δεν καλύπτει κανέναν. Είναι μια εξήγηση που δεν στέκει». Ερωτηθείς σχετικώς διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν έχει «καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη». Και συμπλήρωσε: «Οι σχέσεις με τους όλους τους επιχειρηματίες προσδιορίζονται από το θεσμικό μου ρόλο…».

«Φαντάζομαι ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θέλουν να μάθουν την αλήθεια… Το επιχείρημα του κ. Τσίπρα δεν στέκει», συνέχισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αποκρούοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η υπόθεση είναι ανοιχτή στη Δικαιοσύνη και γι΄ αυτό δεν γίνεται δεκτό το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής. «Η Εξεταστική για την Υγεία πραγματοποιείται την ώρα που η υπόθεση είναι ανοιχτή στη Δικαιοσύνη», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης. «Εάν καταψηφίσουν την πρότασή μας για Εξεταστική Επιτροπή είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι…», τόνισε.

Ήδη, κατά πληροφορίες, αρμόδια στελέχη της ΝΔ έχουν αναλάβει να συντάξουν το κείμενο με το αίτημα για Εξεταστική και να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές ώστε να το υποβάλλουν το συντομότερο δυνατόν στο Προεδρείο της Βουλής, προκειμένου να οριστεί η σχετική συζήτηση και η ψηφοφορία πριν από τις αυγουστιάτικες διακοπές των βουλευτών. «Ο κύβος ερρίφθη», λένε χαρακτηριστικά γαλάζιοι αξιωματούχοι.

«Τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων»
Στη συνέντευξή του στο Srar Channel, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οικονομία, επισημαίνοντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2016. «Το κόστος είναι πολύ μεγάλο… Έχουμε περισσότερα λουκέτα σε σχέση με τις επιχειρήσεις που ανοίγουν…», παρατήρησε. Ειδικότερα για το θέμα του χρέους τόνισε ότι «δεν κερδίσαμε απολύτως τίποτα χειροπιαστό». Και επέκρινε τον πρωθυπουργό που «το ανήγαγε σε μεγάλο ζήτημα της διαπραγμάτευσης». Όπως είπε, «δεσμευτήκαμε για μια σειρά από μέτρα για το 2019 και το 2020, τα οποία δεν μας ζητούσε κανένας πριν από ένα χρόνο. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι το τίμημα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η περικοπή του αφορολόγητου, η μείωση των συντάξεων, η περικοπή επιδομάτων και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Αυτά τα συμφώνησε ήδη η κυβέρνηση και θα υλοποιηθούν από το 2019 και μετά».

«Η δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι μια δέσμευση υπερβολική για την ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Μητσοτάκης και, αναφερόμενος στο δικό του πρόγραμμα, πρόσθεσε: «Υιοθετώντας ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η χώρα θα κερδίσει αξιοπιστία. Αφού δώσει δείγματα γραφής, υπάρχει το περιθώριο για μια ειλικρινή συζήτηση με τους πιστωτές μας για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων… Αυτό προϋποθέτει ότι η επόμενη κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει. Εμείς θα σώσουμε τους εαυτούς μας. Δεν περιμένουμε σωτηρία από κάποιον ξένο».

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι η κυβέρνηση πιστεύει σε αυτές τις αλλαγές… Εγώ πιστεύω στις αποκρατικοποιήσεις διότι πιστεύω ότι πρέπει να μειωθεί το αποτύπωμα του Κράτους στην οικονομία. Πιστεύω στη δύναμη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας επειδή το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο μπορεί να κάνει θαύματα αν απελευθερωθεί από τη γραφειοκρατία και την υψηλή φορολογία».

«Η χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση»
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η Νέα Δημοκρατία ως επόμενη κυβέρνηση θα υιοθετήσει πλήρως το μεταρρυθμιστικό σκέλος του προγράμματος. Όλο το πλαίσιο των ρυθμίσεων που θα κάνουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και το Κράτος πιο ευέλικτο… Θα γίνουν ανοίγματα σε αγορές προϊόντων… Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας θεωρούμε απολύτως απαραίτητη τη μείωση των φορολογικών συντελεστών… Από τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε περικοπές δαπανών ίσου ύψους οι δανειστές δεν θα έχουν κανένα ζήτημα με αυτό… Για να μπορέσουμε να περικόψουμε φόρους πρέπει να περικόψουμε δαπάνες…».

Ο ίδιος παρέθεσε ως παράδειγμα τον τομέα της Υγείας, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει σημαντικότατο έδαφος για εξορθολογισμό των δαπανών στις προμήθειες». Όπως είπε, «δεν υπάρχουν κεντρικές προμήθειες και ο καθένας προμηθεύεται για το διάστημα των επόμενων μηνών και όχι των επόμενων ετών, όπως θα λειτουργούσε ένα ευνομούμενο κράτος. Εμείς εισηγούμαστε ότι ο κανόνας προσλήψεων προς αποχωρήσεων πρέπει να διατηρηθεί στο 1 προς 5 για τα επόμενα πέντε χρόνια… Δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων… Δεν θέλουμε να δημιουργούμε μια στρατιά συμβασιούχων που θα είναι όμηροι της εκάστοτε εξουσίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε με έμφαση ότι «όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα για τη χώρα». Και αφού επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία «δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές», υπογράμμισε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελλήνων και στις ανάγκες της χώρας… Είναι μια χείριστη κυβέρνηση, η χειρότερη που γνώρισε η χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά. Είναι μια κυβέρνηση που υπονομεύει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: