Λάβρος το Bloomberg: «Η Αθήνα πήρε λιγότερα από όσα προσδοκούσε»

Κοινοποίηση:
ellada_xreos_13_5

Η Ελλάδα πήρε την δόση των 8,5 δισ. ευρώ αλλά όχι σαφή τοποθέτηση για το χρέος αναφέρει το Bloomberg επισημαίνοντας πως έτσι τερματίζεται η αβεβαιότητα σχετικά με την δυνατότητα της χώρας να αποπληρώσει υποχρεώσεις που έληγαν τον Ιούλιο.

Η απόφαση ελήφθη μετά την διαβεβαίωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, να ενισχύσουν την προσπάθεια της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να παράσχουν συγκεκριμένα βήματα, παραπέμποντας τις διευκρινήσεις αυτές στο τέλος του τωρινού μνημονίου στα μέσα του 2018 επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Ο στόχος είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές στους ερχόμενους μήνες ή χρόνο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Γκραμέγκνα. Η συμφωνία ωστόσο, αναφέρει το Bloomberg δεν ήταν αρκετή ώστε να κάνει το ΔΝΤ να συμφωνήσει στον δανεισμό της Αθήνας τώρα, κάτι που οι χώρες της ευρωζώνης ζητούν από την υπογραφή του τελευταίου μνημονίου το 2015.

Το με έδρα την Ουάσιγκτον ΔΝΤ που συγχρηματοδότησε τα πρώτα δύο μνημόνια, επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερα χρήματα μέχρι να λάβει διαβεβαίωση για την βιωσιμότητα του χρέους των 315 δισ. της Ελλάδας, σημειώνουν οι αρθρογράφοι που υπογράφουν το άρθρο.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει την Αθήνα με λιγότερα από όσα προσδοκούσε, τονίζει το Bloomberg, επισημαίνοντας πως μια αναγνώριση από το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο θα καθάριζε τον δρόμο για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα μείωνε το κόστος δανεισμού και θα διευκόλυνε την επιστροφή στις αγορές, μια υπόσχεση που η κυβέρνηση στην Αθήνα δίνει εδώ και μήνες.

«Χωρίς την έγκριση του ΔΝΤ η συμμετοχή της Αθήνας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ παραμένει απίθανη», σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να στηρίζεται στη συμμετοχή της στο QE, δεδομένου πως δεν ήταν ποτέ βέβαιη, και έχουν επισημάνει ότι πολύ λίγα από τα ομόλογά της είναι επιλέξιμα για ένταξη». «Αντιθέτως, έχουν αυξήσει την πιθανότητα μιας ενισχυμένης καταβολής για να δώσουν στην Αθήνα ένα «μαξιλάρι» στην περίπτωση που θέλει να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές» επισημαίνεται στο άρθρο.

«Είμαι πολύ πιο χαρούμενος από όσο ήμουν μια εβδομάδα νωρίτερα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλίδης Τσακαλώτος μετά το Eurogroup, προσθέτοντας «Δεν θέλουμε το τέλειο να είναι εχθρός του καλύτερου».

Η συμφωνία μπορεί να άρει την αβεβαιότητα για τα οικονομικά της πιο χρεωμένης ευρωπαϊκής χώρας, καταλήγει το Bloomberg.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: