«Λουκέτο» κάθε εβδομάδα σε 10 τραπεζικά καταστήματα. “Έξοδος” για 3.500 εργαζόμενους ως το 2020!

Κοινοποίηση:
0950E536C278DE3C7699334E3E601AB9

Σε νέο κύκλο συρρίκνωσης εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες, στοχεύοντας μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια να μειώσουν το δίκτυό τους σχεδόν στο μισό, βάζοντας «λουκέτο» σε 1.000-1.200 καταστήματα, εξέλιξη που θα οδηγήσει αναγκαστικά στην… έξοδο το 10% των εργαζομένων τους.

Οι παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες συνεχίζουν να κινούνται στον… πάτο του βαρελιού, ενώ η ταχεία μετάβαση στην εποχή του ηλεκτρονικού χρήματος, μετά την επιβολή των capital controls, καθιστά απαραίτητη την ψηφιοποίηση των μονάδων που θα διατηρήσουν. Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά και η υποτονική ζήτηση για δανεισμό από νοικοκυριά και επιχειρήσεις με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα, όσο η οικονομία δεν ανακάμπτει γρηγορότερα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για σημαντική αύξηση των χρηματοδοτήσεων τα επόμενα χρόνια.

Μικρότερες ανάγκες

Παράλληλα, οι ανάγκες σε προσωπικό που απασχολείται στο κομμάτι των διαχείρισης και των εισπράξεων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα περιοριστούν σημαντικά, με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα διαθέσουν προς διαχείριση σε εξειδικευμένες εταιρείες ή θα ρευστοποιήσουν ως και τα μισά προβληματικά τους δάνεια.Στο πλαίσιο αυτό, έμπειρο τραπεζικό στέλεχος εκτιμά ότι, με τις σημερινές συνθήκες στην αγορά, η διατήρηση από κάθε όμιλο περισσότερων των 300-350 καταστημάτων δεν έχει νόημα. Για την προσαρμογή τους σε αυτά τα επίπεδα, θα πρέπει ως και το 2020 να κλείνουν κατά μέσο όρο σχεδόν 10 μονάδες κάθε εβδομάδα. Αναπόφευκτα, το κλείσιμο των καταστημάτων θα οδηγήσει σε αποχωρήσεις προσωπικού.

Μπόνους για οικειοθελείς αποχωρήσεις αλλά και απολύσεις

Παρά τις 13.000 αποχωρήσεις εργαζομένων την τελευταία τετραετία, μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και συνταξιοδοτήσεων. Ωστόσο η μείωση του αριθμού των καταστημάτων θα συνεχιστεί.

Στα τέλη του 2017 ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες διαμορφώθηκε σε 42.200. Σε βάθος τριετίας, εκτιμάται ότι θα πρέπει να μειωθεί κάτω από τις 39.000.

Η ζήτηση πάντως για οικειοθελείς αποχωρήσεις έχει περιοριστεί σημαντικά, καθώς έχουν φύγει ήδη πολλοί εργαζόμενοι άνω των 50 ετών από τις τράπεζες και οι νεότεροι δεν παίρνουν εύκολα την απόφαση να βγουν εκτός αγοράς εργασίας. Άρα θα καταλήξουν σε ομαδικές απολύσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: