Την αναγνώριση ελαφρυντικών σε 14 εκ των συνολικά 16 καταδικασθέντων για την υπόθεση των «χρυσών μιζών» από εξοπλιστικά προγράμματα ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Μόνο για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννη Σμπώκο η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι στην περίπτωσή τους δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση των ελαφρυντικών του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Η πρόταση για την μη αναγνώριση ελαφρυντικού και η αποστροφή του λόγου του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας Σταμάτη Δασκαλόπουλου σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός κατά τη διάρκεια της θητείας του μεθόδευσε την δημιουργία της υποδομής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος προκάλεσαν την έκρηξη του πρώην υπουργού.
«Εδώ ακούσαμε μυθεύματα, που τα βρήκατε αυτά; Είναι δικαστήριο εδώ δεν μπορούν να λέγονται αυτά. Αυτά είναι μυθεύματα, από που και ως που; Ντροπή σου!» είπε προς την έδρα ο πρώην υπουργός φανερά εξοργισμένος.
Νωρίτερα η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί και στους 14 καταδικασθέντες, συμπεριλαμβανομένων της Βίκυς Σταμάτη και της Αρετής Τσοχατζοπούλου το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Επιπλέον, για πέντε εμπλεκόμενους στην υπόθεση οι οποίοι καταδικάστηκαν χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της κατ’ επάγγελμα τέλεσης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, η εισαγγελέας ζήτησε επιπλέον την αναγνώριση και του ελαφρυντικού του προτέρου έντιμου βίου. Πρόκειται για τους Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Παναγιώτη Σταμάτη, Νίκο Καρατζά, Νίκο Γεωργουλάκη και Γιώργο Κωνσταντάτο.
Όσο αφορά τον Νίκο Ζήγρα, ο οποίος όπως τόνισε η εισαγγελέας είναι ο μόνος εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση που ομολόγησε, προτάθηκε να του αναγνωριστεί όπως και πρωτοδίκως το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας καθώς και εκείνο της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξης.
Αυτή την ώρα δευτερολογούν οι συνήγοροι υπεράσπισης, επίσης, των ελαφρυντικών.