Το σχέδιο του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, ήταν από την αρχή ένα: να μη διαρραγεί η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και από ότι φαίνεται το σχέδιο του πέτυχε αφού χρειάστηκε μόλις ένα τέταρτο της ώρας προκειμένου οι ηγέτες να καθορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με το Brexit.
Ευχαριστημένος από την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τουίταρε πως η σημερινή Σύνοδος αποτελεί απόδειξη της «ενότητα εν δράσει».
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως κατά την είσοδο τους στη σύσκεψη, οι ηγέτες της κάθε χώρας, δεν έκαναν δηλώσεις στα Αγγλικά, όπως συμβαίνει, αλλά ο καθένας στη μητρική του γλώσσα.
Οι κατευθυντήριες γραμμές
Οι τρεις βασικές αρχές πάνω στις οποίες διαρθρώνονται οι κατευθυντήριες γραμμές είναι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, οι εξής:
1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει την επιθυμία του να έχει στο μέλλον μια “στενή συνεργασία” με το Ηνωμένο Βασίλειο. Τονίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να βασίζεται σε ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και να διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού. Επισημαίνει, επίσης, ότι η διατήρηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς αποκλείει τη συμμετοχή χώρας στη βάση μιας “προσέγγισης ανά τομέα”. “Ένα μη μέλος της Ένωσης, που δεν ανταποκρίνεται στις ίδιες υποχρεώσεις με ένα μέλος, δεν μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα και να απολαμβάνει τα ίδια οφέλη με ένα μέλος”, αναφέρουν οι “27” και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αναγνώριση από τη βρετανική κυβέρνηση ότι οι τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς είναι αδιαίρετες και ότι δεν μπορεί να υπάρξει “διαλογή κερασιών”. Η Ένωση θα διατηρήσει την αυτονομία της όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, καθώς και τον ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ.
2. Οι διαπραγματεύσεις, βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ θα διεξάγονται με διαφάνεια και ως ενιαία δέσμη μέτρων. Με βάση την αρχή ότι “τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα”, τα μεμονωμένα στοιχεία δεν μπορούν να διευθετηθούν χωριστά. Η Ένωση θα προσεγγίσει τις διαπραγματεύσεις με ενιαίες θέσεις και θα ασχοληθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλειστικά μέσω των καναλιών που καθορίζονται στις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές και στις διαπραγματευτικές οδηγίες. Για να μην υποβαθμιστεί η θέση της Ένωσης, δεν θα υπάρξουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιμέρους κρατών μελών και του Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα σχετικά με την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.
3. Οι βασικές αρχές που εκτίθενται ανωτέρω πρέπει να ισχύουν εξίσου στις διαπραγματεύσεις για τη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, στις προκαταρκτικές και προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.
Γιουνκερ: Κάποιοι στην Βρετανία υποτιμούν τις δυσκολίες
Ορισμένοι στη Βρετανία υποτιμούν τις δυσκολίες που θα έχει μια συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής των “27” στις Βρυξέλλες.
Το θέμα της εξόδου της Βρετανίας είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και οι ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να είναι προσεκτικοί σε κάθε τους βήμα αφού πρέπει να επιλυθούν επιμέρους ζητήματα όπως το πλαίσιο των πολιτών που ζουν στις δύο πλευρές (ΕΕ – Αγγλία), τις οικονομικές δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τσίπρας
Σήμερα είχαμε μια γρήγορη διαδικασία καθώς εκφράστηκε η ομοφωνία, που αποτελεί ένδειξη ισχυρής ενότητας, σε σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Brexit, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Τουσκ: Η Βρετανία οφείλει μια «σοβαρή απάντηση»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ αναφέρθηκε στα δικαιώματα των πολιτών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέρκελ: Κανείς δεν συσπειρώθηκε κατά του Ηνωμένου Βασιλείου
Κανείς δεν έχει συσπειρωθεί εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, διαμήνυσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής των 27 που υιοθέτησε τις κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το Brexit.