Μέσα στα αποβατικά στρατοπεδεύει πλέον η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών – Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης

Κοινοποίηση:
ZUBR

Είναι οριστικό: Ενισχύεται η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης καθώς η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών μεταφέρεται από το Βόλο στο στρατόπεδο του Αυλώνα ενώ ένα Τάγμα θα στρατοπευδεύει μόνιμα στις εγκαταστάσεις Κανελλόπουλου με το δάχτυλο στη σκανδάλη έτοιμο να φορτωθεί στα αποβατικά σκάφη του Στόλου. Αυτό βέβαια δείχνει την κρισιμότητα των στιγμών πουζούμε ενώ σημαίνει ότι αλλάζει και όλη η στρατηγική υπεράσπισης των νησιών μας. Πλέον από το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ θα μπορείτε να παρακολουθείτε και σε βίντεο όλες τις εξελίξεις.

Πριν λίγο όπως έγινε γνωστό μετά και την κατακόρυφη αύξηση των πολεμικών προκλήσεων της Τουρκίας, δόθηκε το «πράσινο φως» από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η Ναυτική Βάση ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ είναι υποτεταγμένη στη ΔΝΕ Ν. Υπηρεσία, η οποία υπάγεται με σχέση Διοικητικής Διοίκησης και Επιχειρησιακού Ελέγχου στο Διοικητή ΔΝΕ, διατηρούμενης της Επιχειρησιακής Διοίκησης από τον Α/ΓΕΝ.

Η έδρα της Ναυτικής Βάσης ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, βρίσκεται στη περιοχή Αμφιάλης Σκαραμαγκά, στα διοικητικά όρια του Δήμου Χαϊδαρίου Αττικής.

Ετσι τα Zubr θα είναι έτοιμα για απόπλου με τα πρώτα σημάδια κρίσης, πριν ακόμη ξεσπάσει η ένοπλη αντιπαράθεση.

Το Ζubr είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει δια θαλάσσης αποβατικές επιθετικές μονάδες (όπως πεζοναύτες και άρματα μάχης) από εξοπλισμένα ή μη σκάφη σε μη προετοιμασμένες ακτές, για την ταχεία μεταφορά στρατευμάτων και υλικού από και προς το θέατρο των επιχειρήσεων, καθώς επίσης για την μεταφορά και πόντιση ναρκών.

Μπορεί να μεταφέρει τρία κύρια άρματα μάχης (μέχρι 131 τόνους), ή δέκα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΑ) με 140 στρατιώτες (μέχρι 115 τόνους), ή μέχρι 500 στρατιώτες (με τους 360 στο τμήμα φορτίου).

Με μέγιστο φορτίο το πλοίο είναι ικανό να ανέβει πλαγιές μέχρι 5% κλίση σε μη προετοιμασμένες ακτές και να υπερπηδήσει εμπόδια μέχρι 1,6 μέτρα ύψος.

Μπορεί να επιχειρεί σε κατάσταση θάλασσας μέχρι 4, με ταχύτητα 30-40 κόμβους. Το προσωπικό προστατεύεται από όπλα μαζικής καταστροφής με αεροστεγή μόνωση των σταθμών μάχης και των τμημάτων του προσωπικού και του πληρώματος, όπως και με προσωπικές προστατευτικές μάσκες και στολές.

Το πλοίο είναι επίσης προστατευμένο από νάρκες καθώς το οριζόντιο στρώμα αέρα που δημιουργείται μέσα στη «φούστα» που περιβάλλει το σκάφος ελαττώνει το μαγνητικό ίχνος του πλοίου και των μεταφερομένων υλικών.

Οι Έλληνες Πεζοναύτες αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια ακτογραμμή της Ελλάδας και τα εκατοντάδες νησιά και τις βραχονησίδες που καλούνται να υπερασπίσουν.

Μέχρι στιγμής η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών ήταν πολύ μακριά από την έδρα της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων (ΔΑΔ) στην οποία ανήκει και το σύνολο των αποβατικών σκαφών του Στόλου (Α/Γ και ΠΤΜ) δηλαδή των 5 αρματαγωγών κλάσης Ιάσων και των 2+1 ΠΤΜ τύπου Zubr.

Ταυτόχρονα και η γειτνίαση του Αυλώνα με το λιμάνι στη Σκάλα Ωρωπού είναι ιδανική για την άμεση μετακίνηση της μονάδας και φόρτωσης ανδρών και υλικών στα Α/Γ ή τα ΠΤΜ.

Παράλληλα ο σχηματισμός θα μπορεί να εκμεταλλεύεται και το πεδίο βολής του ΚΕΤΘ στον Αυλώνα, για παράδειγμα με την 32η Ιλαρχία Μέσων Αρμάτων Πεζοναυτών ή την 32 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού.

Το ότι το έργο που επιτελούν οι Πεζοναύτες είναι εξαιρετικά επικίνδυνο στο νέο πεδίο μάχης δεν είναι υπερβολή, δεδομένου ότι καλούνται να αντιδράσουν άμεσα σε εχθρικές ενέργειες πχ αποβατικής ενέργειας.

Σε περίπτωση αιφνιδιαστικής κρίσης ένα Α/Γ κλάσης «Ιάσων» με μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων μέχρι τώρα χρειαζόταν τουλάχιστον 5 ώρες για να βρεθεί μόνο από την Αμφιάλη στον Βόλο, καθώς και τα λεπτά θα είναι κρίσιμα.

Και ούτε λόγος να πάει από τον Βόλο, να φορτώσει και από εκεί στην Λήμνο. Ηθελε πάνω από 12 ώρες συνολικά και αυτό θα γινόταν με έκθεση στην τουρκική Αεροπορία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι

Πριν λίγο έγινε γνωστό, ότι στη «Βουλή» του ψευδοκράτους της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» εξελέγη ο Ερχάν Αρικλί, πρόεδρος του κόμματος των εποίκων «Αναγέννηση» και εις εκ των καταζητούμενων για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ το καλοκαίρι του 1996.

Ο Αρικλί καταζητείται όχι μόνο από τις κυπριακές αρχές, αλλά και από την Ιντερπόλ. Ο Ερχάν Αρικλί, γνωστός για την εμπρηστικό του λόγο και την πολιτική του δράση, εξελέγη στην Αμμόχωστο και είναι ανάμεσα στους 21 νέους «βουλευτές».

Παρά το γεγονός ότι είχαν εκδοθεί συνολικά 11 εντάλματα σύλληψής για τους δολοφόνους των Ισαάκ και Σολωμού, αυτοί κυκλοφορούν μέχρι σήμερα ελεύθεροι, καθώς η Τουρκία και κάποια κράτη «δορυφόροι» της, αρνούνται να εκτελέσουν τα εντάλματα.

Ο Αρικλί είχε συλληφθεί το 2012 στο Κιργιστάν, από το οποίο η Κύπρος ζήτησε άμεσα την έκδοσή του, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει κατορθωτό. Έκτοτε αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στα κατεχόμενα.

Ο Αρικλί κατάγεται από το Ardahan της βορειοδυτικής Τουρκίας και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας το 1997.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Και η παραμύθα και ο ψευτοπατριωτισμός συνεχίζεται…
    Γιατί άραγε μετά απ οσα εχουν υπογράψει χωρις να πέσει σφαίρα να γίνει ΚΑΙ ΑΛΛΗ κρίση π.χ πολεμική…;
    Μα βρε κουτά πώς θα αδειάσει εντελώς η χώρα για να πάρουν οσα υπέγραψαν οι ΙΔΙΟΙ;
    Α ξέχασα τα “ελληνικά” στρατά είναι πατριώτες και καθόλου ελεγχόμενοι απλά την ΤΥΧΑΙΑ στιγμή που θα τους ΖΗΤΗΘΕΙ θα επέμβουν (το σύστημα δλδ) για το καλό σας και την ελευθερία…….
    Ξέρω μετά φταίνε οι άλλοι είπαμε…

Comments are closed.