Στην αρχή η πληροφορία έμοιαζε μάλλον αδιάφορη. Η Λευκορωσία είχε διπλασιάσει τις εξαγωγές φρούτων, όπως νεκταρίνια και ροδάκινα, στη Ρωσία. Μόνο που η Λευκορωσία δεν παράγει τόσες ποσότητες τέτοιων φρούτων…
Μέτα έγινε γνωστό πως ιταλικά και ισπανικά προϊόντα, από χώρες δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις οποίες η Μόσχα έχει επιβάλει κυρώσεις και απαγορεύει τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών, έβρισκαν με κάποιον τρόπο τον δρόμο τους προς τα ρωσικά σούπερ μάρκετ.
Τώρα, πληροφορίες θέλουν εμπόρους που με κάποιον τρόπο σχετίζονται με τη ρωσική αγορά να σαρώνουν και τη Βόρεια Ελλάδα και να αγοράζουν σημαντικότατες ποσότητες προϊόντων της αγροτικής μας παραγωγής. Μάλιστα, μια σύντομη έρευνα της «Καθημερινής» για το αν υπάρχουν τέτοια φρέσκα ελληνικά προϊόντα στα καταστήματα της Μόσχας είχε καταφατική απάντηση. Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Πως η αχανής ρωσική αγορά, που εξαρτάται από τις εισαγωγές για τον εφοδιασμό της με φρούτα και λαχανικά, έχει βρει τρόπους να εφοδιάζεται επαρκώς. Και προφανώς με την ανοχή των ρωσικών αρχών, που δύσκολα θα πίστευε κανείς πως δεν γνωρίζουν επακριβώς τι συμβαίνει.
Οι περισσότεροι δείχνουν τη Λευκορωσία ως πύλη και σημειώνουν, μάλιστα, πως πέρυσι είχε γίνει και θέμα στη Ρωσία για τη γνησιότητα των πιστοποιητικών προέλευσης των προϊόντων που εξήγε η συγκεκριμένη χώρα. Οι ψυχραιμότεροι θυμούνται πως οι κυρώσεις δεν αφορούν ρωσικές εταιρείες ή κοινοπραξίες ελληνικών με ρωσικές εταιρείες. Αυτές μπορούν κάλλιστα να αγοράζουν από εδώ προϊόντα και να τα εξάγουν οι ίδιες νομίμως στη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις.
Αλλωστε, είναι γνωστό στην αγορά εδώ και καιρό πως η εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης μπορεί να δώσει μια λύση σε όσους θέλουν να πουλήσουν στη Ρωσία ή σε όσους από τη Ρωσία θέλουν να αγοράσουν.
Η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (ΕΟΕ ή Eurasian Economic Commission) αποτελεί μια κοινή αγορά πέντε κρατών (Ρωσία, Καζαχστάν, Λευκορωσία, Αρμενία και Κιργιζιστάν) που αριθμεί 183 εκατομμύρια άτομα και ένα ΑΕΠ που ξεπερνάει τα 4 τρισ. δολάρια. Τι σημαίνει αυτό για τους Ελληνες εμπόρους και επιχειρηματίες; Μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΟΕ και μετά, η διανομή τους στο πλαίσιο του ενιαίου χώρου πραγματοποιείται χωρίς κανένα φραγμό, κανένα περιορισμό.
Αυτό άλλωστε είχε δηλώσει εμμέσως πλην σαφώς στα τέλη Ιανουαρίου του 2016 στην «Κ» ο πρόεδρος της εκτελεστικής της επιτροπής, Τιγκράν Σαρτζσαγιάν.
Πριν από λίγες μέρες, στις 26 Ιουνίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργος Τσίπρας, είχαν συνάντηση στη Μόσχα με την Τατιάνα Βαλοβάγια, υπουργό αρμόδια για την Ολοκλήρωση και τη Μακροοικονομία της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής. Μετά τη συνάντηση υπεγράφη και Κοινή Δήλωση Συνεργασίας, που αποσκοπεί στην έκφραση της κοινής βούλησης των συμμετεχουσών χωρών να προωθήσουν τη συνεργασία τους και να ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο.
Την ίδια ώρα αυξάνονται και οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στη Ρωσία, προϊόν το οποίο εξαιρείται από τις κυρώσεις, όπως και το κρασί.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σημειώθηκε θεαματική αύξηση, σχεδόν διπλασιασμός (ποσοστό +91%), των ρωσικών εισαγωγών ελληνικού παρθένου ελαιολάδου, από 1,6 εκατ. δολ. που ήταν το α΄ εξάμηνο 2015 σε 3,1 εκατ. δολ. ΗΠΑ το α΄ εξάμηνο 2016.
Το ασχημο ειναι οτι τα προιοντα 3ης και 4ης διαλογης που μενουν στην Ελλαδα πωλουνται σε εμας τους πολιτες οσο πωλουνται στην υπολοιπη ευρωπη τα προιοντα 1ης διαλογης.
Παντα εμεις την πληρωνουμε …