Οι απόψεις διαφέρουν επάνω στο ζήτημα της επόμενης μέρας της Ελλάδας.
Πηγές της ΕΕ αναφέρουν πως θα μπορούσε να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ακόμα και σε 10 ημέρες, αν και υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις, μεταξύ των οποίων και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι εργασίες του Brussels Group θα συνεχιστούν με εντατικές συζητήσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, είπε πριν από λίγο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο στόχος είναι να προχωρήσουν τα θέματα που είναι ανοιχτά και να υπάρξει γρήγορη πρόοδος.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup αποτελούσε εξαρχής στόχο της Επιτροπής, ενώ ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής προόδου που επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Τέλος, παραπέμποντας στις χτεσινές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσαν πως ένα έκτακτο Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί, μόλις υπάρξει η συμφωνία με τους θεσμούς.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναμένεται να προσπαθήσει να κλείσει το θέμα συμφωνία πριν το τέλος του μήνα, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν. Ηδη ο Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θέτει ως νέο χρονικό ορίζοντα για συμφωνία πιθανώς σε ένα έκτακτο Eurogroup στις 25 Μαΐου.
Η κυβέρνηση πάντως επιμένει -όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός στη Βουλή την Παρασκευή πως η πολιτική λύση για συμφωνία είναι στο χέρι των Ευρωπαίων ηγετών. Αυτό που θέλει να πετυχει η κυβέρνηση είναι να αναγνωριστούν ορισμένες «κόκκινες γραμμές σε εργασιακά και ασφαλιστικά, και να μην χρειαστεί να κάνει πίσω σε όλα. Ωστόσο το κεντρικό ερώτημα στο κυβερνητικό συμβούλιο αναμένεται να είναι συμφωνία ή δημοψήφισμα