Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς ζήτησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου, με τίτλο: «Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο – Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας».
«Έτσι θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, που θα επιτρέψει την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του Ευρωσυστήματος, και, κυρίως, την ομαλή πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος», είπε ο Διοικητής, προσθέτοντας:
«Η βελτίωση της εμπιστοσύνης και η συνακόλουθη άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας θα επιταχύνουν την επιστροφή καταθέσεων και θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση και τελικά την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».
«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους», είπε, «όπως, για παράδειγμα, η μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του EFSF κατά 8½ χρόνια τουλάχιστον. Αυτή η πρόταση ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ για τους εταίρους της συνεπάγεται ελάχιστο μόνο κόστος».
Αναφερόμενος στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα για «να προχωρήσουμε με ρεαλισμό σε μια μορφή πιο ολοκληρωμένης ομοσπονδίας» και «να μετατρέψουμε τη σημερινή νομισματική ένωση σε μία πληρέστερη οικονομική και νομισματική ένωση».
«Οι τελευταίες προτάσεις του προέδρου Μακρόν, όπως τις παρουσίασε στη Σορβόννη, είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, και ο αναμφισβήτητος φιλοευρωπαϊκός χαρακτήρας της καγκελαρίου Μέρκελ δημιουργεί την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει. Υπάρχει, επίσης, η Έκθεση των Πέντε Προέδρων που προτείνει τρόπους για να ισχυροποιηθεί η ευρωζώνη. Όλα αυτά γεννούν ελπίδες», είπε, προειδοποιώντας όμως ότι ο δρόμος θα είναι «μακρύς και γεμάτος εμπόδια».
«Η ευρωζώνη, στην οποία ανήκουμε είναι μια ασπίδα προστασίας, όχι μόνο για μας, εδώ στην Ελλάδα, αλλά για όλους τους Ευρωπαίους. Πέρα από αυτό, είναι η ίδια η ταυτότητα της Ευρώπης, είναι πλέον ο θεμέλιος λίθος για την ύπαρξή της», σημείωσε, προσθέτοντας: «Για να επιβιώσει όμως η ευρωζώνη, πρέπει να γίνουν κάποιες ρεαλιστικές αλλαγές. Μπορούμε να κερδίσουμε όλοι από μια καλύτερη ευρωζώνη».
Πιστεύω, είπε, ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει η συζήτηση για τις αλλαγές αυτές. «Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία για να αξιολογήσουμε τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει, να διακρίνουμε τα λάθη που κάναμε και να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, έτσι ώστε η επόμενη κρίση, εάν και όποτε έλθει, δεν θα μας βρει απροετοίμαστους».