Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει πλήρως το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης για να λάβει βοήθεια σχετικά με τον τεράστιο όγκο του χρέους της, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Eurogroup, Μάριο Σεντένο σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNBC.
Ο επικεφαλής των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα κάποια «ενδιάμεσα βήματα» πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες αναδιάρθρωσης του χρέους με την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρόκειται να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του επόμενου έτους. Η χώρα έχει λάβει υποσχέσεις για μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος της πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι πρόκειται για θέμα που πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο δυνατόν, οι Ευρωπαίοι πιστωτές πιστεύουν ότι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα.
Ο Μάριο Σεντένο κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να ολοκληρωθεί. «Είμαστε σε καλή διάθεση να το ολοκληρώσουμε μέχρι τα μέσα του 2018, τον Αύγουστο του 2018. Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν το εξαιρετικό έργο που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια για να ολοκληρώσουν όλα τα μέτρα και όλους τους στόχους που έχουμε στο πρόγραμμα», ανέφερε.
Ο M. Σεντένο, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, όπου πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πρόγραμμα διάσωσης μεταξύ 2014 και 2015, ζήτησε από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να στηρίξουν την Ελλάδα στη διαδικασία μετά τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα και να επιδείξουν υπομονή με τη χώρα.
Υπάρχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης
Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, στη συνέντευξή του στο CNBC παρουσίασε το όραμά του για την ευρωζώνη και δήλωσε ότι χρειάζεται «χρόνος και υπομονή» για την αναμόρφωσή της. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να φέρει μία νέα προσέγγιση στην άσκηση πολιτικής μετά από αρκετά χρόνια λιτότητας. «Θα είναι δύο έντονα χρόνια, δυόμιση για την ακρίβεια. Δεν είναι πραγματικά μια αλλαγή για το αν είμαστε υπέρ ή κατά της λιτότητας. Αλλά κατανοούμε πλέον ότι η ανταπόκριση σε επίπεδο προσφοράς που πετύχαμε με τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει τώρα να συνδυαστεί με κάποια ανταπόκριση σε επίπεδο ζήτησης και η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε καλή θέση για να το πετύχει», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής κρίσης, ο Μ.Σεντένο θέλει να καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους πολίτες ότι οι προσπάθειες που κατέβαλαν άξιζαν και τώρα ήρθε η ώρα «να αποκομίσουμε τα οφέλη». Δεδομένου ότι η περιοχή επέστρεψε στην ανάπτυξη και υπάρχουν νέοι πολιτικοί κύκλοι που ξεκινούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, o Μ.Σεντένο ανέφερε ότι υπάρχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση», είπε, «Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης σημαίνει ελαφρώς διαφορετικά πράγματα για κάθε μέλος της Ευρωομάδας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στο κοινό έδαφος που ασφαλώς έχουμε και το έχουμε, υπάρχει», υπογράμμισε.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε σε ομιλία του τον περασμένο Σεπτέμβριο κάποιες βαθιές μεταρρυθμίσεις σχετικά με αυτό, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού προϋπολογισμού για τη ζώνη του ευρώ. Στην ίδια ομιλία, ο Μακρόν πρότεινε την ιδέα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, όπου ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που συμφωνούν σε μια συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς να περιμένουν άλλα κράτη μέλη. Στα μάτια του Μ. Σεντένο, μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων δεν είναι νέα, αλλά ο ίδιος είναι ανοιχτός στην ιδέα. «Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο και αν αυτή η πρόοδος πρέπει να προσαρμοστεί, σύμφωνα με την προθυμία των χωρών να προχωρήσουν ταχύτερα σε συγκεκριμένους τομείς, πιστεύω ότι αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.