Μαίνονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Κοινοποίηση:
ukraine55

Οι ουκρανικές Αρχές συνεχίζουν τη στρατιωτική τους επιχείρηση για να ανακτήσουν τον έλεγχο της ανατολικής χώρας από τους φιλορώσους αντάρτες, υποβιβάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις ελπίδες από την απελευθέρωση χθες των παρατηρητών του ΟΑΣΕ οι οποίοι κρατούνταν από τους αυτονομιστές.

Περισσότεροι από 2.000 φιλορώσοι εξαπέλυσαν μια επίθεση εναντίον της έδρας της αστυνομίας στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, όπου σημειώθηκαν βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα τον θάνατο 40 και πλέον ανθρώπων, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δράστες οπλισμένοι με ρόπαλα, έριξαν την πύλη με δύο φορτηγά απαιτώντας την απελευθέρωση των συντρόφων τους που είχαν συλληφθεί την Παρασκευή μετά τις συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και υποστηρικτών της ενωμένης Ουκρανίας. Τα επεισόδια αυτά είχαν οδηγήσει στον εμπρησμό ενός κτιρίου όπου έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι, κυρίως φιλορώσοι.

Οι αστυνομικοί που είχαν ταμπουρωθεί στο εσωτερικό του κτιρίου άρχισαν να απελευθερώνουν έναν έναν τους συλληφθέντες, τους οποίους το πλήθος χαιρέτισε ως «ήρωες».

«Μπράβο!» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

«Το καθεστώς του Κιέβου κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του λαού του», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Οι ΗΠΑ «οφείλουν να ασκήσουν όλη την επιρροή τους για να το αναγκάσουν να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις του». Επί του πεδίου, οι συγκρούσεις έχουν πολλαπλασιαστεί. Ένοπλοι φιλορώσοι εισέβαλαν σε στρατιωτική μονάδα και σε στρατολογικό σημείο στην ανατολική πόλη Λουχάνσκ, τραυματίζοντας δύο ουκρανούς στρατιώτες, ανακοίνωσε το τοπικό γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών. Λίγο νωρίτερα, ο αυτοαποκαλούμενος αυτονομιστής κυβερνήτης της πόλης Βαλέρι Μπολότοφ επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας και «γενική επιστράτευση όλων των ανδρών». Στις γειτονικές πόλεις Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ συνεχίζεται από το πρωί της Παρασκευής η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του ουκρανικού στρατού, που σταδιακά σφίγγει τον κλοιό γύρω από αυτές.

Εξάλλου, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρ. Γιατσενιούκ κατηγόρησε τις υπηρεσίες ασφαλείας για την αποτυχία τους να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια στην Οδησσό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: