Ο μισός πλανήτης τουλάχιστον…. είναι μακαρονάδες. Και μια νέα έρευνα φέρνει την επανάσταση! Ιταλοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Neurologico Mediterraneo Neuromed (I.R.C.C.S.), ειδικοί σε θέματα δίαιτας και διατροφής, υποστηρίζουν ότι οι υδατάνθρακες στο πιο παραδοσιακό πιάτο της χώρας τους έχουν απλά “κακή φήμη”, σύμφωνα με άρθρο ειδησιογραφικού πόρταλ.
Η έρευνά τους έδειξε ότι η μακαρονάδα ΔΕΝ παχαίνει, αλλά, αντιθέτως, τα ζυμαρικά συνδέονται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και μπορούν να βοηθήσουν άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος!
Αφότου ανέλυσαν τα δεδομένα από δύο σημαντικές επιδημιολογικές μελέτες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν ήταν συνδεδεμένη με υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας. Βρήκαν το αντίθετο!
“Με την ανάλυση ανθρωπομετρικών δεδομένων των συμμετεχόντων και των διατροφικών τους συνηθειών, βρήκαμε ότι η κατανάλωση ζυμαρικών, σε αντίθεση με ό,τι πολλοί πιστεύουν, δεν σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους”, δήλωσε χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής, George Pounis.
“Ο κόσμος πιστεύει ότι τα ζυμαρικά κάνουν κακό σε όποιον θέλει να χάσει βάρος (…) Και μερικοί άνθρωποι τα κόβουν εντελώς από τα γεύματά τους. Υπό το πρίσμα αυτής της έρευνας, μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν είναι μια σωστή στάση”, πρόσθεσε η Licia Iacoviello, επικεφαλής στο Εργαστήριο Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας της Neuromed.
Η Iacoviello λέει ότι οι οπαδοί της μεσογειακής διατροφής μπορούν να καταναλώνουν κανονικά ζυμαρικά, όπως θα έκαναν και με άλλα συστατικά της διατροφής τους: με μέτρο!
Οι έρευνες που υπερασπίζονται την κατανάλωση ζυμαρικών επισήμαναν το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι ο ρόλος των ζυμαρικών στην Μεσογειακή διατροφή προηγείται κατά πολλών ετών της σύγχρονης “επιδημίας” παχυσαρκίας και διαβήτη. Επομένως, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα ζυμαρικά, τότε αυτό δεν είναι καθεαυτά τα ζυμαρικά, αλλά το γεγονός ότι συχνά αποτελούν “όχημα” για υπερβολικά λιπαρές σάλτσες. Και λένε ότι αυτές οι σάλτσες είναι που κάνουν την μεγαλύτερη “ζημιά” στον ΔΜΣ.