Από τις Βρυξέλλες και τον Επίτροπο Μοσκοβισί –πριν από το υπουργείο Οικονομικών- ανακοινώθηκε τελικά ότι το «καθαρό» πρωτογενές πλεόνασμα (σε όρους μνημονίου) διαμορφώθηκε στο 4,2% το 2017. Μία ώρα αργότερα και το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2017 ανήλθε σε 4,2% του ΑΕΠ.
Με βάση τα παραπάνω, το πλεόνασμα του 2017 ήταν υπερδιπλάσιο του Μνημονιακού Στόχου για 1,75%. Αν συνυπολογιστούν όμως και τα πάνω από 1,2 δισ. ευρώ που δόθηκαν μαζεμένα τον Δεκέμβριο σαν έκτακτες παροχές και επιστροφές παράνομων παρακρατήσεων, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν τριπλάσιο του μνημονιακού στόχου, της τάξεως του 5% του ΑΕΠ ή περί τα 8,5 δισ. ευρώ συνολικά!
Από το υπουργείο Οικονομικών επιχειρείται πλέον τα στοιχεία αυτά να αναδειχθούν ως “ασπίδα” για τα νέα μέτρα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς ακόμη το ΔΝΤ αμφισβητεί πως είναι διατηρήσιμα. Δεσμεύεται όμως για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και στα επόμενα χρόνια, την ίδια ώρα που υπόσχεται και φοροελαφρύνσεις.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι:
«
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4% του ΑΕΠ για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αποδεικνύει για μια ακόμα χρονιά την αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης.
Με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2017 αναμένεται να ανέλθει σε 4,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο».