Ευτυχώς η μόλυνση δεν έχει φτάσει ακόμα σε όλες τις ανάσες δροσιάς της Αττικής
Μετά το περιστατικό της πετρελαιοκηλίδας του ναυαγίου “¨Αγ. Ζώνη” είναι πολύ λογικό να υπάρχουν αμφιβολίες για το εαν υπάρχουν παραλίες στην Αττική κατάλληλες για μπάνιο.
Οι δήμοι της Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης, σε συνεργασία με τα χημικά εργαστήρια Chemico, με δείγματα που αναλύθηκαν από τις παραλίες, δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα, ώστε ο κόσμος να μπορεί να πηγαίνει άφοβα στις παραλίες, που τα νερά τους έχουν παραμείνει καθαρά.
Ως μέτρο για τον περιορισμό της μόλυνσης και την προφύλαξη των παραλιών που τη γλίτωσαν, ο δήμος έχει στήσει πλωτό αντιρρυπαντικό φράγμα τριών χιλιομέτρων το οποίο ξεκινά από την άκρη της χερσονήσου της Πούντας (Χερσόνησος ΠΙΚΠΑ) με κατεύθυνση νότια προς την Αίγινας.
Οι μετρήσεις έγιναν σε απόσταση από 1 έως 15 μέτρα από την ακτή και σε τρία διαφορετικά βάθη, στην επιφάνεια, σε βάθος ενός μέτρου και σε βάθος 1,5 μέτρου. Σε όλες τις αναλύσεις ο Χημικός Μηχανικός που είχε την ευθύνη του ελέγχου, κ. Αναστάσιος Παγώνης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι:
«Σύμφωνα με τις παραπάνω χημικές αναλύσεις και βάσει της Η.Π 8600/416/Ε103/2009 ΚΥΣ και τις διατάξεις της οδηγίας 2006/7/ΕΚ, δεν έχει γίνει επιμόλυνση του παραπάνω προς εξέταση δείγματος με πετρελαιοειδή κατάλοιπα (μαζούτ, πετρέλαιο κλπ). Επιπροσθέτως, η μέτρηση για λίπη/ορυκτά έλαια έχει την ένδειξη Μ.Α. (μη ανιχνεύσιμο) και στα εφτά δείγματα».
Μετά την παραλαβή των αποτελεσμάτων του εργαστηριακού ελέγχου, ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις που ζητήσαμε επιβεβαιώνουν τους μακροσκοπικούς ελέγχους που γίνονται επί τρεις μέρες από στελέχη του Δήμου αλλά και του Υπουργείου Υγείας.Μέχρι την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου από το Σαρωνικό, θα συνεχίσουμε να κάνουμε σε καθημερινή βάση οπτικό έλεγχο σε όλη την ακτογραμμή του Δήμο και κάθε δέκα μέρες θα επαναλαμβάνουμε τον εργαστηριακό έλεγχο. Για τις επόμενες μέρες η επιχείρηση διατήρησης των ακτών μας ανέπαφων από πετρελαϊκούς ρύπους έχει απόλυτη προτεραιότητα για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης».
Το ΚΕΔΥ γιατί δεν εξετάζει τα δείγματα και τα στέλνουν άραγε σε ιδιωτικό χημικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη? Το ΚΕΔΥ εδράζει δίπλα ακριβώς από τις πληγήσες παραλίες…
Εχω μία απορία ! Πως ”πήδηξε” η πετρελαιοκηλίδα και έφθασε στη Σαρωνίδα ;; Ας μου εξηγήσει κάποιος…