Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον στην Ελλάδα για το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος.
Τις προηγούμενες ημέρες η χώρα, κυρίως οι Ενοπλες Δυνάμεις, ήταν σε διαρκή ετοιμότητα υπό το φόβο ενός θερμού επεισοδίου ή μιας προβοκάτσιας που θα ενίσχυε τα εθνικιστικά στοιχεία στην Τουρκία, ενόψει και του δημοψηφίσματος.
Ευτυχώς όλα κύλησαν καλά, όμως, τώρα η Αθήνα καλείται να αναλύσει και να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη γειτονική χώρα. Τις προηγούμενες εβδομάδες ο Ταγίπ Ερντογάν πόλωσε όσο ποτέ το κλίμα διαταράσσοντας τις σχέσεις, τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρώπη.
Η οριακή νίκη του είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δει η ελληνική κυβέρνηση.
Πηγές του Μαξίμου εκτιμούν πως όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαχειριστεί ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που μέχρι στιγμής δείχνει αμφίρροπο. Για την Αθήνα, ευνοϊκότερο σενάριο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, θεωρούνταν μια ευρεία νίκη του Ερντογάν, ώστε να νιώσει ασφαλής, κάτι που δεν συνέβαινε το διάστημα πριν το δημοψήφισμα, οπότε έβλεπε παντού εχθρούς. Αποτέλεσμα που δεν θα επιτρέπει την αμφισβήτησή του, λένε στην Αθήνα, θα ηρεμήσει τον Τούρκο πρόεδρο και θα τον ωθήσει σε μια πιο ρεαλιστική και λιγότερο επιθετική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Σύμφωνα με τη Real, στο ελληνικό ΥΠΕΞ εκτιμούν πως ίσως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μεσοπρόθεσμα τι θα σημάνει ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Αντίθετα, εκτιμάται πως κάποιο οριακό αποτέλεσμα θα συμβάλει στη δημιουργία πολύ τεταμένης πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία, σενάριο που η Αθήνα αποτιμά ως επικίνδυνο καθώς δεν προβλέπει αποκλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις.
Το πιο απρόβλεπτο σενάριο ήταν να ηττηθεί ο Ερντογάν, που σημαίνει πως καμία εξέλιξη, ούτε η πιο ακραία δεν θα μπορεί να αποκλειστεί. Διπλωματικές πηγές δεν θα απέκλειαν σ’ αυτή την περίπτωση έκρυθμες καταστάσεις ή ακόμα και νέα απόπειρα πραξικοπήματος.
Όμως, και το οριακό αποτέλεσμα είναι κάτι που ο Ερντογάν θα πρέπει να διαχειριστεί με ψυχραιμία ώστε να μην υπάρξουν νέες τάσεις αποσταθεροποίησης που θα μετατρέψουν τον Σουλτάνο σε έναν επικίνδυνο, πληγωμένο πολιτικό. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι και απρόβλεπτος για τη χώρα μας.
Ομοίως, είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με την Ευρώπη, ειδικά στο μεταναστευτικό ζήτημα. Κάποιες φωνές στις Βρυξέλλες και αλλού για πλήρες πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν, ακούγονται όλο και περισσότερο δυνατές με την Αγκυρα να επιχειρεί να απαντήσει με σύνδεση με τη Βρετανία.
imerisia.gr