Γράφει η Βιργινία Μάρκου
Ομολογουμένως «περίεργα» και άκρως ανησυχητικά, όσα συμβαίνουν γύρω μας…
Διαφορετική είναι η κατάσταση στη Βρετανία, από αυτήν που προβάλλουν τα ΜΜΕ, αλλιώς «ταξιδεύουν» τα νέα στις χώρες της Ευρώπης και «αλλοιωμένα» επιστρέφουν!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
– Στις αρχές του χρόνου, ο απερχόμενος πρωθυπουργός κ. Κάμερον, πήγε στις Βρυξέλλες ζητώντας -κατ’ ουσίαν- να μπει όριο στον αριθμό των ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι αναζητούν εργασία στη Βρετανία (έγινε λόγος για 100.000 καθώς την περσινή χρονιά, έφτασαν στη χώρα πάνω από 350.000 ευρωπαίοι μετανάστες!).
Προφανώς, ο κ. Κάμερον ζητούσε ένα «ευνοϊκό πακέτο» που θα παρουσίαζε στο λαό του, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος. Τελικά, γύρισε στην Αγγλία με «άδεια χέρια» με συνέπεια το Brexit (σ.σ. αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία, έπαιξαν το ρόλο τους, στην απόφαση της Μέρκελ να μη φανεί υποχωρητική).
Εχει την αξία του, να αναφερθεί ότι, σε όλη την προ του δημοψηφίσματος καμπάνια, ο Κάμερον διαβεβαίωνε πως θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, προκειμένου να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την επιθυμία του λαού. Επίσης, μετά το δημοψήφισμα, στο σύνολό τους, υπουργοί και βουλευτές της Κυβέρνησης, τον παρακαλούσαν να μην παραιτηθεί! Εκείνος όμως, παραιτήθηκε!
Εδώ να σημειωθεί ότι, εάν συνέχιζε ο Κάμερον, δεν υπήρχε δικαιολογία μη άμεσης ενεργοποίησης των διαδικασιών εξόδου από την Ε.Ε. Με την παραίτησή του, το εν λόγω «λάκτισμα» αναβάλλεται για τα τέλη του χρόνου! και βλέπουμε… Επιπροσθέτως, η συγκεκριμένη εξέλιξη, επιτρέπει στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ να μιλούν για «πολιτικό χάος στη Βρετανία, και αβεβαιότητα» κάτι που ΦΥΣΙΚΑ αποδίδεται στο Brexit. Οι αιφνίδιες παραιτήσεις (;) και άλλων βασικών «παικτών» στην πολιτική σκηνή του τόπου, επιτείνουν αυτό το κλίμα «αποσταθεροποίησης» της χώρας, όπως παρουσιάζεται.
Βεβαίως, και οι τρεις παραιτήσεις, εξηγήθηκαν επαρκώς… Ομως, ποιους πραγματικά βολεύει, η μετάδοση μίας εικόνας «προβληματικής» χώρας; μήπως, όσους δεν θέλουν ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ τη διάλυση της Ε.Ε.; μήπως, όσους θέλουν να κρατήσουν ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ τη Βρετανία στην Ε.Ε. ανεξαρτήτου αποτελέσματος στο δημοψήφισμα;
Δειλά – δειλά και ιδιαιτέρως, προσεχτικά, ακούγονται κάποιες φωνές (στο διαδίκτυο, κυρίως) αναφορικά με: «εκβιασμό των ως άνω Βρετανών πολιτικών κι εξανάγκασής τους, σε παραίτηση». Οπως χαρακτηριστικά λέγεται: «Στη διάρκεια της καμπάνιας, συντελέστηκε μία αποτρόπαια δολοφονία! Δύο ώρες μετά, αφού οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πως το Brexit προηγείτο πάνω από 10 μονάδες.. πόσο τυχαίο; πόσο βολικό; αλλά και αποτελεσματικό, αφού έριξε τη διαφορά.. Δεν θα μας έκανε εντύπωση, αν η πολιτική αστάθεια στη χώρα, ήταν στημένη! Εάν οι ηγέτες, εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση…».
Εν τω μεταξύ, πλήρως «ενορχηστρωμένη» φαντάζει και η προσπάθεια του Συστήματος, να εκλεγεί (αντικαθιστώντας τον Κάμερον) υποψήφια, η οποία ήταν οπαδός της παραμονής στην Ε.Ε.
Αλλες ειδήσεις που φτάνουν με ιδιαίτερη ένταση στις χώρες της Ευρώπης, είναι πως: «οι Βρετανοί έχουν μετανιώσει πικρά για την απόφασή τους, να φύγουν!» (σ.σ. δεν ισχύει) Καθώς και ότι: «η Οικονομία καταρρέει μέρα με τη μέρα!».
Από την άλλη, εδώ στη Βρετανία, μεταδίδεται μ’ έμφαση ότι χώρες, όπως η Δανία, που είχαν εκφράσει «δυσπιστία» απέναντι στην Ε.Ε. «βλέποντας τα χάλια της Βρετανίας, τώρα δεν θέλουν να φύγουν», την ίδια ώρα που αποκρύπτεται παντελώς, το γεγονός της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος από την Ουγγαρία για τις 2/9 (εμείς το διαβάσαμε σε ελληνικές ιστοσελίδες!).
Στα Οικονομικά, τώρα, αυτό που διαδραματίζεται, είναι εξίσου απίστευτο! Ανακοινώνεται ότι η Βρετανία θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, και άμεσα, έρχεται η απάντηση (μ’ εμφανή τιμωρητική διάθεση) από τις Βρυξέλλες, ότι: «δεν σας επιτρέπεται να μετατρέψετε τη Βρετανία σε φορολογικό παράδεισο!». Ή, όταν ανακοινώνεται ότι η Βρετανία σκέφτεται να συνάψει εμπορικές σχέσεις, με χώρες εκτός Ε.Ε. έρχεται νέα προειδοποιητική απάντηση: «Αν το κάνετε αυτό, θα σας σύρουμε στα διεθνή δικαστήρια!!!».
Ντε και καλά, πρέπει να πείσουν τους Βρετανούς ότι «αν δεν αλλάξουν γνώμη θα καταστραφούν» και την ίδια στιγμή να πείσουν τους άλλους λαούς της Ευρώπης, ότι «θα πάθουν τα ίδια, αν φύγουν από το μαντρί»!
Και φυσικά, ό,τι είναι να γίνει πρέπει να το πετύχουν το συντομότερο δυνατό! Γιατί, για πόσο ακόμα θα μπορέσουν να κρατήσουν την Βρετανία σε «τεχνητή διαφαινόμενη διάλυση»; Πόσο ακόμα, πριν δουν οι άλλοι ευρωπαίοι ότι, το οικοδόμημα της Ε.Ε. καταρρέει, και ότι οι Βρετανοί θα είναι πολύ καλύτερα, εκτός Ε.Ε., στο μέλλον;
Πέρα απ’ όλα αυτά, υπάρχει κάτι στην ατμόσφαιρα που κρίνεται ως το πιο ανησυχητικό: από το πουθενά (!) ευρωπαίοι αξιωματούχοι -και όχι μόνο- κάνουν λόγο για «ασφάλεια των Κρατών, ειρήνη, ομόνοια κ.λ.π.».
Παράλληλα, λοιπόν, με τις παραπάνω προσπάθειες, για την αποφυγή διάλυσης της Ε.Ε. ακούγεται και μία «υπόκωφη βουή» που ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λέει: «ή θα μείνουμε ενωμένοι και θα έχουμε ειρήνη μεταξύ μας, ή…».
Με άλλα λόγια: «αν δεν μείνετε με το καλό στην Ε.Ε. υπάρχει και άλλος τρόπος»!
Και το θρίλερ συνεχίζεται…