Εν όψει των εντατικών διεργασιών για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, τα βλέμματα των
ξένων δημοσιευμάτων είναι στραμμένα επάνω μας.
Τη στιγμή που η ελληνική πλευρά, μέσω του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη, εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξη ως προς την προοπτική μιας άμεσης συμφωνίας, το Βερολίνο βλέπει νέες «κόκκινες» γραμμές να ορθώνονται.
Οπως μεταφέρει ο ανταποκριτής του Bloomberg στο Βερολίνο, Χανς Νίκολς, η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο στις εξελίξεις, καθώς θεωρεί πως ειδικά από τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη το βράδυ της Δευτέρας, βγήκαν κάποιες ειδήσεις που δεν ακούγονται καλά στα αυτιά των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της Καγκελαρίας.
Συγκεκριμένα, η περικοπή της δήλωσης του Έλληνα ΥΠΟΙΚ περί δημοψηφίσματος που περιλαμβάνει το ερώτημα «ευρώ ή όχι», είναι ένα ζήτημα που μπορεί να περάσει απαρατήρητο από το Βερολίνο. Μπορεί ο κ. Βαρουφάκης να τόνισε πως θα είναι άδικο να τεθεί αυτό το ερώτημα στους Έλληνες, ωστόσο η ανακίνηση του θέματος δημιουργεί αντιδράσεις στη Γερμανία.
Ο Νίκολς σημειώνει, δε, πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ακόμη το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα, αλλά δεν κρατάει όλες τις δυνάμεις του, όπως συνέβαινε πριν μπει στη φάση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.
Το άλλο ζήτημα που αναφύεται από τη συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη είναι το τι θα γίνει με το υπάρχον χρέος. Η ελληνική πλευρά επιμένει πως δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία όσο υπάρχει το συγκεκριμένο χρέος. Αυτό προκαλεί νέα ανησυχία στο Βερολίνο, καθώς η προοπτική ενός τρίτου πακέτου στήριξης είναι πλησίστια. Άρα, θα πρέπει να γίνει μια νέα επιχείρηση να περάσει αυτή η συμφωνία από την Bundestag, αλλά και από τα κοινοβούλια και των 18 κρατών της Ευρωζώνης.
Ο Νίκολς σημειώνει την εσωκομματική πίεση που δέχεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, από εκείνους που δεν θέλουν μια συμφωνία, ενώ υπάρχει πάντα ανοιχτό και το θέμα της ρευστότητας και αν καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Μαΐου.
Τέλος, ως προς τη νέα πρόταση Γιούνκερ, ο Νίκολς σημείωσε πως η Γερμανία εξακολουθεί να θέτει ψηλά στη διαπραγματευτική λίστα τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τη φορολογία (το μοναδικό σημείο που διαφαίνεται ένα πεδίο σύγκλισης). Επομένως, θα πρέπει η Αθήνα να αποδείξει ότι επιθυμεί να προχωρήσει στην υλοποίησή τους.