Περισσότερα από 130 ονόματα της ελληνικής οικονομικής ελίτ στις λίστες-φωτιά. Ερχεται τσουνάμι αποκαλύψεων από τα 6.000 έγγραφα
Στους ρυθμούς των «Paradise Papers», που περιλαμβάνουν στοιχεία για τα πιο «πολυσύχναστα» υπεράκτια οικονομικά κέντρα του κόσμου, κινείται ο πλανήτης, με τους πολίτες να έρχονται ακόμα μία φορά αντιμέτωποι με τον κόσμο της διαφθοράς και της απάτης στον οποίο ζουν πολιτικοί, ηγέτες, βασιλείς και επιχειρηματίες. Την ίδια ώρα χθες -εν αναμονή των αποκαλύψεων για το περιεχόμενο 6.000 εγγράφων με αναφορές στην Ελλάδα- ήδη υπήρχε ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς στα ρεπορτάζ εμφανίζονταν τα ονόματα των Βίκτωρα Ρέστη και Τέλη Μυστακίδη.
Τη Δευτέρα στο επίκεντρο των αποκαλύψεων βρέθηκε η αγγλοελβετική πολυεθνική εταιρία μεταλλευμάτων και εμπορικών συναλλαγών Glencore, που καταλαμβάνει τη 16η θέση του Fortune Global ανάμεσα στις 500 μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου. Σύμφωνα με αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν, ο κολοσσός, που ελέγχει μεταξύ άλλων το 8% του παγκόσμιου εμπορίου σίτου, εμπλέκεται σε υποθέσεις κερδοσκοπίας και μυστικών συμφωνιών. Περίπου 1.000 σελίδες εγγράφων δείχνουν πως η Glencore χορήγησε δάνειο ύψους 45.000.000 δολαρίων σε εταιρία ελεγχόμενη από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Ντάνιελ Γκέρτλερ, ο οποίος λειτούργησε ως ενδιάμεσος για να «κλείσει» τη συμφωνία με διεφθαρμένους αξιωματούχους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για την απόκτηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού ορυχείου χαλκού. Για την εν λόγω επιτυχία, βέβαια, το… χεράκι τους έβαλαν και τέσσερα «κεφάλια» της Glencore, ανάμεσά τους και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο δεύτερος πλουσιότερος Ελληνας, σύμφωνα με το «Forbes», και ένας από τους διευθυντές του παγκόσμιου κολοσσού διακίνησης πρώτων υλών.
Με την Glencore να «ξεσκονίζεται», στο μικροσκόπιο μπήκαν και διάφορες, πέριξ αυτής εταιρίες, όπως είναι και η SwissMarine, η εταιρία εμπορευματικών μεταφορών, μεγάλο μέρος των μετοχών της οποίας κατείχε ο Βίκτωρας Ρέστης. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Australian Financial Review», η εταιρία SwissMarine είχε εμπλακεί σε «παρατυπίες και παραλείψεις» αναφορικά με τις δηλώσεις των οικονομικών στοιχείων της και κάποιες χρηματοοικονομικές συμφωνίες το 2013. Μέσω της SwissMarine τα «Paradise Papers» έδωσαν, λοιπόν, το πρώτο όνομα με ελληνικό ενδιαφέρον -ανάμεσα στα περισσότερα από 130 ακόμα που συναντώνται στις λίστες και τα αρχεία της δικηγορικής εταιρίας Appleby, που ειδικεύεται στις εξωχώριες επενδύσεις-, καθώς τότε, το 2013, όταν η εταιρία ενεπλάκη στις προαναφερθείσες «παρατυπίες», δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά την Glencore ήταν ο Ελληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας, που βρισκόταν στη φυλακή περιμένοντας τη δίκη του για οικονομική απάτη και υπεξαίρεση.
Με αφορμή τις αποκαλύψεις ελληνικού ενδιαφέροντος που αναμένεται να προκύψουν τις επόμενες ημέρες, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία τοποθετήθηκαν. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει «πικρή πείρα» από την αδιαφανή δράση μιας καλομαθημένης και διαπλεκόμενης οικονομικής ελίτ και τόνισε πως η χώρα μας θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Η Ν.Δ. κάλεσε την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα, ζητώντας να ελέγξει γρήγορα και αποτελεσματικά τους Ελληνες που φέρεται ότι διαθέτουν λογαριασμούς σε offshore εταιρίες και να τους οδηγήσει το ταχύτερον δυνατόν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Τέλος, εντολή στις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσουν σε σύνταξη σημειώματος, με τους τρόπους που μπορούν να αξιοποιηθούν τα στοιχεία των «Paradise Papers», για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έδωσε ο διοικητής της Αρχής, κ.
Γ. Πιτσιλής.
Στο σκάνδαλο και η οικογένεια Γιλντιρίμ
Από το… τσουνάμι των νέων αποκαλύψεων που από το βράδυ της Κυριακής συγκλονίζουν -ξανά- τον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη δεν θα μπορούσε να… γλιτώσει, βέβαια, η Αγκυρα. Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από πολλά έγγραφα των «Paradise Papers», καίγεται… και το προφίλ του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ (φωτό), αφού αποδεικνύεται με ντοκουμέντα πως η οικογένειά του διατηρεί offshore εταιρίες στη Μάλτα. Οπως ανέφερε χθες με δημοσίευμά της η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Cumhuriyet» (δημοσιογράφοι της οποίας την περίοδο αυτή διώκονται από την κυβέρνηση Ερντογάν για εμπλοκή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα), οι γιοι του Τούρκου πρωθυπουργού, Ερκάμ και Μπουλέντ Γιλντιρίμ, είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες δύο εταιριών που είναι καταχωρημένες στη Μάλτα.
Η πρώτη εξ αυτών, η Hawke Bay Marine Co., ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2004 και, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία, κατέχει ή διαχειρίζεται πλοία, ενώ η δεύτερη εταιρία, η Black Eagle Marine Co., ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2007. Σημειωτέον ότι την περίοδο εκείνη ο Γιλντιρίμ ήταν υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας. Τα αρχεία δείχνουν ότι ο Ερκάμ, εκτός από βασικός μέτοχος των εταιριών αυτών, είναι επίσης και διευθυντής τους. Οι εταιρίες καταχωρήθηκαν ως ενεργές στο Μητρώο Εταιριών της Μάλτας τον Οκτώβριο του 2017.
ΣτΕ: Νόμιμη η αύξηση φόρου στα ακίνητα των offshore εταιριών
Συνταγματική και νόμιμη με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι η αύξηση από το 3% στο 15% του Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) για τα ακίνητα που ανήκουν σε offshore εταιρίες.
Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 2810/2017 απόφασή του (πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια, η πάρεδρος Ολγα Βασιλάκη) απέρριψε τις αιτήσεις offshore εταιρίας και έκρινε ότι η επίμαχη αύξηση του ΕΦΑ δεν αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές ούτε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η οποία προστατεύει την περιουσία.
Οπως αναφέρει μάλιστα η επταμελής σύνθεση του Β΄ Τμήματος, «δεν τίθεται ούτε ζήτημα υπέρμετρης επιβάρυνσης της ιδιοκτησίας ή επέμβασης στην περιουσία των βαρυνομένων δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωχθέντα από τον νομοθέτη σκοπό ή ζήτημα υπέρμετρου περιορισμού της επιχειρηματικής ελευθερίας των υπόχρεων, ο οποίος να θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας».
Ε.Ε.: Συνάντηση κορυφής για τις υπεράκτιες εταιρίες
«Δραστικά» μέτρα λαμβάνουν ακόμη μία φορά οι Βρυξέλλες, για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής. Οπως ανακοίνωσαν χθες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κι ενώ στην Ε.Ε. δεν έχουν γίνει και πολλά πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση παρά τα στοιχεία που είχαν αποκαλύψει τα «Panama Papers» και τα «Lux Leaks», οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα θα συζητήσουν την κατάρτιση καταλόγου με τους παγκόσμιους φορολογικούς παραδείσους.
Ακόμη όμως και σε αυτό παρατηρείται κωλυσιεργία, καθώς δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια επίσημη απόφαση για την κατάρτιση ενός καταλόγου ως το τέλος του έτους με τις χώρες που θεωρούνται -ή όχι- φορολογικοί παράδεισοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Την ίδια ώρα χθες η Γερμανία χαιρέτιζε τις νέες αποκαλύψεις εγγράφων που διέρρευσαν για τις υπεράκτιες επενδύσεις ως σημαντική συνεισφορά στη δημιουργία διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροαποφυγής σε διεθνές επίπεδο.
Οι διαρροές των «Paradise Papers» άλλωστε εμπλέκουν ήδη μεγάλες εταιρίες (όπως τη Siemens, την Bayer, την Allianz κ.ά.) καθώς και περί τα 1.000 φυσικά πρόσωπα – ανάμεσα στα οποία και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, που κατείχε θέση σε offshore εταιρία.
ΗΠΑ: Εξέταζαν έκδοση Γκιουλέν με αντάλλαγμα
Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ, Μάικλ Φλιν (φωτό) ενδέχεται να προσπάθησε, κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του, να εκδώσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, αντί πολλών εκατομμυρίων δολαρίων! Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να προκύπτει από την έρευνα του ειδικού ερευνητή Ρόμπερτ Μίλερ για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου NBC.
Το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου αναφέρει ότι ο Μίλερ έχει πλέον στη διάθεσή του αρκετά στοιχεία για να ασκήσει δίωξη κατά του πρώην συμβούλου αλλά και του γιου του, ο οποίος συνεργαζόταν στενά με τον πατέρα του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.
Ο Φλιν αναγκάστηκε να παραιτηθεί μόλις 24 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όταν έγινε γνωστό ότι είχε πει ψέματα στον αντιπρόεδρο Πενς για συζήτηση που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, η οποία αφορούσε τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία. Η ομάδα του Μίλερ εξετάζει κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και ψευδή κατάθεση σε ομοσπονδιακούς λειτουργούς, αλλά και τον ρόλο του Φλιν στην υπόθεση έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν τον θεωρεί υπ’ αριθμόν 1 εχθρό του και υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Μίλερ, λίγες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ το FBI κλήθηκε να εξετάσει νέο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Γκιουλέν, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε, καθώς η Αγκυρα δεν παρουσίασε ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του Τούρκου κληρικού.
Σύμφωνα με κατάθεση του πρώην επικεφαλής της CIA Τζιμ Γούλσι αλλά και στοιχεία του FBI, ύστερα από αυτήν την εξέλιξη ο Μάικλ Φλιν φέρεται ότι εξέτασε την πιθανότητα παράνομης μεταφοράς του Γκιουλέν στην Τουρκία και μάλιστα αντί πολλών εκατομμυρίων δολαρίων! Κι ενώ η έρευνα του Μίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, δήλωσε ότι υποστηρίζει το έργο του, απορρίπτοντας τις απόψεις για την απομάκρυνσή του.
Ελενα Στάθου-Ελευθερόγλου
Φοροφυγάς και ο Λουίς Χάμιλτον
Ανάμεσα σε αυτούς που «ξεσκέπασαν» τα «Paradise Papers» συμπεριλαμβάνεται και ο πρωταθλητής της Formula 1 Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος φέρεται ότι έχει γλιτώσει τουλάχιστον 1.000.000 λίρες φοροδιαφεύγοντας. Η αποκάλυψη ήρθε μόλις μία εβδομάδα μετά την κατάκτηση του τέταρτου τίτλου του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που του εξασφάλισε μια θέση ανάμεσα στους θρύλους του αθλήματος.
Στο κόλπο ο γαμπρός του Τραμπ κι ένας υπουργός!
Την ώρα που οι Αμερικανοί κινούνται στους ρυθμούς της έρευνας του ειδικού ερευνητή Ρόμπερτ Μίλερ για την ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές, οι νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις των «Paradise Papers» έρχονται να ρίξουν νέο φως στις σχέσεις του Κρεμλίνου με άτομα του στενού κύκλου του Ντόναλντ Τραμπ, ακόμα και με υπουργό της κυβέρνησής του!
Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα έγγραφα, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος εξακολουθεί να διατηρεί μερίδιο στη Navigator Holdings, η οποία κερδίζει εκατομμύρια ετησίως μεταφέροντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τη ρωσική εταιρία ενέργειας Sibur. Μεταξύ των μετόχων της Sibur είναι ο σύζυγος της νεότερης κόρης του Βλαντιμίρ Πούτιν, Κιρίλ Σαμάλαφ, και ο Ρώσος ολιγάρχης Γκενάντι Τιμτσένκο, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου και είναι ένας από τους στόχους των κυρώσεων που επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα. Το ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», πωλείται στο Βέλγιο μέσω της εταιρίας Primagaz, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές προπανίου, βουτανίου στη χώρα.
Τα «Paradise Papers» περιέχουν όμως και άλλα αποκαλυπτικά στοιχεία που συνδέονται με την έρευνα του Μίλερ. Σύμφωνα με τα νέα έγγραφα, το Κρεμλίνο μέσω της VTB Bank και του ενεργειακού κολοσσού Gazprom χρηματοδότησε το επενδυτικό fund DST Global του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Γιούρι Μίλνερ, προκειμένου να επενδύσει στο facebook και στο twitter.
Αποκαλύψεις
Οι συγκεκριμένες επενδύσεις απεδείχθησαν εξαιρετικά κερδοφόρες για τον Μίλνερ και τους εταίρους του, όταν οι δύο «γίγαντες» του διαδικτύου μπήκαν στο χρηματιστήριο. Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία, ωστόσο, που αποκαλύπτουν τα «Paradise Papers» είναι και η σχέση του κορυφαίου συμβούλου του Λευκού Οίκου και γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ.
Σύμφωνα με τα νέα έγγραφα, ο Μίλνερ είχε επενδύσει το 2015 850.000 δολάρια σε μια start-up εταιρία των αδελφών Κούσνερ, με την ονομασία Cadre. Μάλιστα ο Τζάρεντ Κούσνερ, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, απέφυγε να ενημερώσει για το ποσοστό του στην εταιρία Cadre.