Η χθεσινή δημοσιοποίηση των τευχών δημοπράτησης για τους διαγωνισμούς κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει την Πελοπόννησο με την Κρήτη «κλείδωσε» την έναρξη ενός απολύτως αναγκαίου έργου.
Παρόλα αυτά η Κρήτη κινδυνεύει με ηλεκτρικό μπλάκ άουτ το 2020. Και τούτο διότι το έτος αυτό (συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2019) λήγουν οι εξαιρέσεις που προβλέπει η νομοθεσία της Ε.Ε. για τα όρια εκπομπής ρύπων στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες σε αυτόνομα συστήματα, όπως αυτό της Κρήτης.
Συνεπώς κάποιοι σταθμοί, όπως αναφέρει το energypress.gr, θα πρέπει να κλείσουν οριστικά (σύμφωνα με τη ΔΕΗ πρόκειται για 42MW) , και κάποιοι θα μπορούν να λειτουργήσουν εάν γίνουν επενδύσεις αναβάθμισης, αλλά με όρια στην ετήσια διάρκεια λειτουργίας τους (πρόκειται για 98 MW). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επαρκεί το παραγόμενο ρεύμα για τις ανάγκες κατανάλωσης του νησιού, πολλώ μάλλον όταν στην Κρήτη η κατανάλωση ρεύματος αυξάνει με ρυθμούς 4% το χρόνο.
Σύμφωνα με κοινή μελέτη των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ η οποία έχει παρουσιαστεί στο ΥΠΕΝ και στη ΡΑΕ, το έλλειμμα ισχύος μπορεί να κυμανθεί από 50 MW έως και – στο δυσμενές σενάριο – τα 200 MW. Με βάση το επίσημο χρονοδιάγραμμα στο οποίο έγινε αναφορά και στις χθεσινές ανακοινώσεις, τη χρονιά αυτή, το 2020, θα έχει ολοκληρωθεί η «μικρή διασύνδεση» και συνεπώς τα προβλήματα επάρκειας θα αντιμετωπιστούν. Φαίνεται ωστόσο ότι ουδείς αισθάνεται σίγουρος ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί επακριβώς.
Ακόμα και ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός στη δήλωσή του, αναφέροντας ότι «ο Διαχειριστής θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση του έργου μέσα στο 2020».
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι, παρά την ταχύτητα με την οποία φαίνεται να ανταποκρίνεται πλέον ο ΑΔΜΗΕ υπό το νέο ιδιοκτησιακό του καθεστώς (με δημόσιο έλεγχο και την Κινεζική State Grid ως στρατηγικό επενδυτή), η ολοκλήρωση του έργου είναι πολύ πιθανό να πάει για το 2021. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ μελετά ήδη τις δυνατότητες που υπάρχουν για να εξασφαλίσει ότι το 2020 η Κρήτη δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα.
Καταρχάς έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για να αιτηθεί η χώρα από την Κομισιόν παράταση των παρεκκλίσεων έως το 2023.
Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις αυτό είναι κάτι που θα είχε επιτευχθεί εάν είχε διατυπωθεί ανάλογο αίτημα εντός των προθεσμιών. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και τώρα η ικανοποίηση του αιτήματος είναι αμφίβολη.
Η ΡΑΕ διερευνά επίσης τις δυνατότητες ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό θα μελετηθούν τα οικονομικά δεδομένα για διάφορες λύσεις όπως: η εγκατάσταση Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών, η προσέγγιση πλοίου – αποθήκης αερίου μαζί με γεννήτρια παραγωγής ρεύματος, η μεταφορά αεριοστροβίλων και αλλαγή καυσίμου σε υφιστάμενες μονάδες (π.χ. Αθερινόλακκος) κ.λπ.