Μια νέα έκθεση συνδέει την κατανάλωση αλκοόλ με την αύξηση των περιπτώσεων του καρκίνου του πεπτικού συστήματος στην ΕΕ και καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν άμεση δράση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 3,3 εκατομμύρια θάνατοι ανά τον κόσμο – 5,9% των πρόωρων θανάτων – προέρχονται κάθε χρόνο από την κατάχρηση του αλκοόλ. Η Ευρώπη κατέχει το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης οινοπνεύματος παγκοσμίως.
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γαστρεντερολογίας (UEG) δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μια έκθεση, προειδοποιώντας ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη συνδέεται με την αύξηση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.
Η έκθεση συγκέντρωσε τις απόψεις κορυφαίων Ευρωπαίων ειδικών στον καρκίνο του πεπτικού συστήματος και επικεντρώθηκε στην επίδραση του αλκοόλ σε αυτόν τον τύπο καρκίνου.
Ο πρόεδρος της UEG Μάικλ Μανς τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του αλκοόλ στην υγεία, η κατανάλωση παραμένει υψηλότερη από ότι στον υπόλοιπο κόσμο και ταυτόχρονα η συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού που συνδέονται με το αλκοόλ όλο και μεγαλώνει.
«Απαιτούμε άμεσα μια στοχευμένη και πολυδιάστατη προσέγγιση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων για να αυξήσουμε την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και των επαγγελματικών υγείας σχετικά με τους κινδύνους του αλκοόλ […] και στρατηγικές για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνων του πεπτικού», τόνισε ο Mανς.
Οι πολίτες της ΕΕ καταναλώνουν κατά μέσο όρο δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι καταναλωτές αλκοόλ αντιμετωπίζουν κατά 21% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, πέρα από τους άλλους τύπους καρκίνου του πεπτικού συστήματος.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ είχαν «μέτρια» μέση ημερήσια πρόσληψη αλκοολούχων ποτών, δηλαδή μεταξύ ενός και τεσσάρων ποτών την ημέρα. «Αυτό εκθέτει τους πολίτες σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του οισοφάγου», τόνισε η έκθεση.
Όσον αφορά αυτούς που καταναλώνουν τέσσερα ή περισσότερα ποτά την ημέρα, η έκθεση τόνισε ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, του ήπατος και του γαστρεντερικού συστήματος.
«Αυτοί οι τρεις τύποι καρκίνου, σε συνδυασμό με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του οισοφάγου, είναι οι πέντε πιο κοινοί τύποι καρκίνου του πεπτικού συστήματος παγκοσμίως, προκαλώντας σχεδόν 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως νούμερο το οποίο αντιστοιχεί σε πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως», ανέφερε η έκθεση υπογραμμίζοντας ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν είχε μέση ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ μικρότερη του ενός ποτού ανά κάτοικο.
Ποιο είναι το πιο «επικίνδυνο» ποτό;
Σε ερώτηση για ποιο είναι το πιο επικίνδυνο αλκοολούχο ποτό για τον καρκίνο του πεπτικού συστήματος, η καθηγήτρια Ελένα Κορτέζ Πίντο είπε: «Η έρευνα για το ποιος τύπος αλκοολούχου ποτού παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στον καρκίνο παραμένει ασαφής».
Η Κορτέζ Πίντο, η οποία είναι επίσης σύμβουλος πολιτικής της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Ένωση Μελέτης του Ήπατος (EASL), εξήγησε ότι οι περισσότερες μελέτες δεν αναφέρουν κάποια διακύμανση για τον κίνδυνο αύξησης των καρκίνων του πεπτικού από κάποιο συγκεκριμένο τύπο ποτού.
«Το θέμα είναι ότι μερικά αλκοολούχα ποτά έχουν πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο πρόσληψης περισσότερου αλκοόλ. Στην πραγματικότητα, το ζήτημα είναι η συνολική ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται και όχι ο τύπος του ποτού», ανέφερε.
Η έκθεση, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προέρχονται από το κρασί και σε μικρότερο βαθμό από τα οινοπνευματώδη ποτά και την μπύρα. Αυτό μπορεί να αποδοθεί, σύμφωνα με την έρευνα, στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φθηνού κρασιού που μπορεί να περιέχει και άλλα επιβλαβή συστατικά.
Αλλά αυτή η θεωρία έρχεται σε αντίφαση με τον ισχυρισμό ότι η μέτρια κατανάλωση του κόκκινου κρασιού είναι υγιής πρακτική.
«Μια πρόκληση είναι η φιλοσοφία ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού, συχνά θεωρείται υγιής. Σύμφωνα με πειράματα σε ζώα, υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό […], ωστόσο, όσοι το καταναλώνουν τακτικά έχουν ένα ορισμένο επίπεδο εθισμού και τότε έρχεται ένα πολύ διαφορετικό και πιο σοβαρό είδος κινδύνου», δήλωσε ο καθηγητής Mαττίας Λορ.
Έλλειψη ευαισθητοποίησης και μέτρων πολιτικής
Ανησυχητικός παράγοντας είναι το χαμηλό επίπεδο ενημέρωσης του κοινού για τη σχέση μεταξύ του αλκοόλ και των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, ένας στους δέκα πολίτες της ΕΕ δεν γνωρίζει τη σχέση αυτή και ένας στους πέντε δεν πιστεύει καν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ καρκίνου και των οινοπνευματωδών ποτών.
«Απαιτείται άμεση δράση για να μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ και η βεβαρυμμένη σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο», δήλωσε η Μαριάν Σκαρ, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πολιτικής Αλκοόλ (Eurocare) στην EURACTIV.
Η Σκαρ επεσήμανε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν στήριξη από την ΕΕ διευκολύνοντας τις εναρμονισμένες ρυθμίσεις και τις πολιτικές που συνδέονται με το αλκοόλ, όπως την απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ σε τηλεοπτική διαφήμιση και σε αθλητική χορηγία, τις βελτιωμένες ετικέτες του προϊόντος και την ελάχιστη τιμολόγηση των μονάδων.
Όσον αφορά την ετικέτα του προϊόντος, οι παραγωγοί οινοπνευματωδών ποτών δεν υποχρεούνται να αναφέρουν τον κατάλογο των συστατικών ή να παράσχουν πληροφορίες διατροφής, κάτι που δεν ισχύει για άλλα τρόφιμα.
Τον Μάρτιο, μετά από μια διετή καθυστέρηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη βιομηχανία του αλκοόλ έναν επιπλέον χρόνο για να αναπτύξει τις δικές της εθελοντικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για την παροχή καταλόγων με τα συστατικά και την διατροφική αξία του αλκοόλ.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, η Κορτέζ Πίντο είπε ότι ήταν μια αδύναμη ανταπόκριση και ότι χρειάζεται μια νέα «Στρατηγική για το αλκοόλ» η οποία θα έχει να κάνει με τις διάφορες πτυχές της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ.
Όσον αφορά την «αυτορρύθμιση», δήλωσε απογοητευμένη «καθώς θεωρούμε ότι δεν είναι ένας κατάλληλος μηχανισμός ρύθμισης. Οι ορισμοί και οι κανόνες πρέπει να απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».