Μερική ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ στην Ουγγαρία για το μεταναστευτικό κύμα – Στο «κόκκινο» οι σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Κροατίας

Κοινοποίηση:
Refugees and migrants walk on railway tracks as they approach the borders of Greece with Macedonia, near the village of Idomeni

Εθελοντές εφέδρους των ενόπλων δυνάμεων επιστράτευσε το υπουργείο Άμυνας της Ουγγαρίας προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπισης της «μαζικής μεταναστευτικής κρίσης», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Ο Ίστβαν Σιμίτσκο έλαβε την απόφαση της μερικής επιστράτευσης μετά από αίτημα του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας.

Οι έφεδροι θα χρησιμοποιηθούν αρχικά για να επανδρώσουν τις μονάδες όπου υπάρχουν κενά, καθώς οι στρατιώτες εστάλησαν στα σύνορα, σημειώνει το πρακτορείο, αλλά θα μπορούσαν να τους ανατεθούν και άλλα καθήκοντα.

Την ίδια ώρα, η ουγγρική κυβέρνηση κατηγόρησε την Κροατία ότι απογοήτευσε τη Βουδαπέστη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν έχει καταφέρει να αναχαιτίσει τη ροή των μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη νοτιοδυτική Ουγγαρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ζόλταν Κόβατς, είπε ότι η Κροατία παραβιάζει τη νομική της υποχρέωση να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Κροατία έχει απογοητεύσει όχι μόνο την Ουγγαρία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει εγκαταλείψει όλες τις νομικές της δεσμεύσεις» τις οποίες είναι υποχρεωμένη να τηρήσει, πρόσθεσε ο Κόβατς.

Περίπου 8.000 μετανάστες έφθασαν από την Κροατία στην Ουγγαρία την Παρασκευή, γνωστοποίησε από πλευράς του ο σύμβουλος για θέματα ασφαλείας Γκιόργκι Μπάκοντι στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Οι μετανάστες αυτοί προστίθενται στους 200.000 και πλέον που έχουν εισέλθει στην χώρα από τον Ιανουάριο.

H Ουγγαρία θα μπορούσε να εμποδίσει την προσχώρηση της Κροατίας στην ζώνη Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν το Ζάγκρεμπ δε μπορέσει να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, δήλωσε παράλληλα ένας στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ορμπάν.

«Εάν η Κροατία σηκώσει τα χέρια ψηλά και πει, όχι, δεν θέλω να υπερασπιστώ τα σύνορα, τότε η Ουγγαρία το μόνο που μπορεί να πει είναι η Κροατία δε μπορεί να προσχωρήσει στην ζώνη Σένγκεν όταν φθάσει η στιγμή των αποφάσεων», επισήμανε ο Άνταλ Ρόγκαν, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Φίντες, μιλώντας στο φιλοκυβερνητικό ραδιοφωνικό δίκτυο InfoRadio.

Ουγγαρία – σύνορα – μεταναστευτικό – στρατός – αστυνομία – φράχτης – πρόσφυγες
Οι δύο χώρες επιδίδονται σε έναν πρωτοφανή πόλεμο δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες καθώς χιλιάδες μετανάστες που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την φτώχεια στη Μέση Ανατολή συρρέουν στην περιοχή με στόχο να μεταβούν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Το Ζάγκρεμπ ανέφερε σήμερα ότι «εξανάγκασε» την Ουγγαρία να δεχθεί χιλιάδες μετανάστες και θα συνεχίσει να τους προωθεί προς αυτήν την χώρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: