Με αλλαγές στο παρά πέντε ψήφισης της τροπολογίας που έκαμψαν τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής η επίμαχη τροπολογία για τους πλειστηριασμούς.
Στην ονομαστική ψηφοφορία, υπέρ της ρύθμισης τάχθηκαν 146 βουλευτές, 35β καταψήφισαν ενώ 62 βουλευτές δήλωσαν παρών.
Ο μόμος που δεν πείστηκε από την πλευτά των κυβερνητικών βουλευτών, ήταν ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης που απείχε της ψηφοφορίας.
Ο Σταύρος Κοντονής μετά από ένα έντονο παρασκήνιο, απάλειψε την παράγραφο 2 με συνέπεια να μην απειλούνται με αυτεπάγγελτη δίωξη όσοι απειλούν συμβολαιογράφους και να απαιτείται έγκληση από το θύμα.
«Παρών» ψήφισε η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, «όχι» το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Στο τέλος της συνεδρίασης και λίγο πριν από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας η ΝΔ έφερε δική της τροπολογία, φωτογραφίζοντας για τη διεύρυνση της προστασίας σε όλους τους δημοσίους λειτουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να θεσμοθετηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη όσων απειλούν δημόσιους λειτουργούς, προκαλώντας την αντίδραση των κυβερνητικών βουλευτών. Η τροπολογία αφορά στη δράση του Ρουβίκωνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις γιορτές θα συνεδριάσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αναζητηθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Νωρίτερα βγήκαν τα «μαχαίρια» στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την τροπολογία που αφορά τις διώξεις εναντίον όσων εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής απευθυνόμενος σε όσους διαμαρτύρονται ξεκαθάρισε, «δεν έχετε δίκιο να λέτε ότι η διάταξη συνδέεται με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αφορά και μόνο την προστασία των συμβολαιογράφων, από έναν…. τρελό που μπορεί να μπει στο γραφείο του και να ανοίξει κεφάλια».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές αναρωτήθηκε, «νιώθετε τώρα καλά για το σύνθημα “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη;”», για να λάβει την απάντηση από τον κ. Κοντονή ότι «είμαστε περήφανοι, γιατί νομοθετήσαμε γι΄αυτό».
Εσωκομματικά προβλήματα έφερε η τροπολογία
Ο Σταύρος Κοντονής επιχειρώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που μοιάζει με «καζάνι που βράζει» επέμεινε πως η λαϊκή κατοικία προστατεύεται πλήρως, στο «μασάζ» που αναγκάστηκε να κάνει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε το μεσημέρι για το θέμα αυτό.
Για να καλμάρει τα οξυμένα πνεύματα «επιστρατεύτηκε και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που προσπάθησε να ηρεμήσει όσους διαμαρτύρονται από την λεγόμενη «κίνηση των 53». Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε ακόμα και το θέμα της πτώσης της Κυβερνήσεων αν δεν ψηφιστεί η επίμαχη τροπολογία, αλλά η είδηση ούτε επιβεβαιώθηκε αλλά ούτε και διαψεύστηκε, με τον κ. Τσακαλώτο να απαντά σε σχετική ερώτηση, “δεν δημοσιοποιώ τις συνομιλίες που γίνονται στα όργανα του κόμματος”.
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος ζήτησε από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση της τροπολογίας γιατί «δεν συνάδει με το DNA της παράταξης».
Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση
Η Νέα Δημοκρατία πάντως όχι μόνο δεν διευκολύνει την κυβέρνηση αλλά δηλώνει πως δεν είχε φανταστεί καν ένα τόσο σκληρό μέτρο εναντίον όσων διαμαρτύρονται.
«Η τροπολογία αυτή είναι πάρα πολύ σκληρή για τα δικά μου δεδομένα, εγώ δεν την είχα φανταστεί. Η ιδέα ότι κάποιος θα τιμωρείται με φυλάκιση μόνο και μόνο γιατί παρίσταται χωρίς να έχει δουλειά σε έναν πλειστηριασμό, ομολογώ δεν μου είχε περάσει καν από το μυαλό. Η πρώτη φορά αριστερά καταφέρνει και κάνει πράγματα, που ούτε εγώ δεν τα είχα φανταστεί», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του διαμαρτύρεται γιατί πλέον «δημιουργούνται προϋποθέσεις για ένταση βίας και καταστολής απέναντι σε αυτούς που διαμαρτύρονται».
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση, «βάζετε το θέμα της αυταπάγγελτης διαδικασίας. Γιατί δεν κάνετε το ίδιο για τους Ρουβίκωνες και τα πανεπιστήμια;».