Με ποιους θα συμμαχήσει η Μέρκελ

Κοινοποίηση:
me-poious-tha-summaxisei-i-merkel.w_l

Με τους δημοσκόπους να βεβαιώνουν πως χωρίς αμφιβολία οι Χριστιανοδημοκράτες θα επικρατήσουν στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές και συνεπώς

η ‘Αγγελα Μέρκελ πιθανότατα θα παραμείνει για τέταρτη συνεχή θητεία στην Καγκελαρία, το ενδιαφέρον των περισσότερων Ευρωπαίων αναλυτών επικεντρώνεται στις συμμαχίες που ενδέχεται να γίνουν με στόχο τη συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας στη νέα Βουλή και στις πιθανές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας.

«Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες της Γερμανίας (FDP) ενδέχεται να φρενάρουν τις ελπίδες της ΕΕ για μεταρρυθμίσεις» επισημαίνεται σε ανάλυση που δημοσιεύει το Euractiv, όπου αναφέρεται ότι το φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών σχεδιάζει να επανέλθει στη Βουλή μετά την ιστορική ήττα του 2013, όταν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την είσοδό του, ίσως και με τη μορφή ενός κυβερνητικού εταίρου. Αυτό θα καταστήσει πιο αμήχανη τη σχέση του Βερολίνου με τους Ευρωπαίους γείτονές του, σχολιάζει το Euractiv επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που το FDP συνεργαστεί με τους Χριστιανοδημοκράτες η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης «θα πρέπει να θεωρηθεί νεκρή». Κατά τον οικονομολόγο στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων (Centre for European Reform), Κρίστιαν Οντενταλ θα πρόκειται «για τον πιο επικίνδυνο συνασπισμό για το ευρώ».

Κατά την άποψή του ο κίνδυνος εξηγείται επειδή το FDP τάσσεται υπέρ της παραδοσιακής γερμανικής οικονομικής πολιτικής «Ordnungspolitik», μίας οικονομικής πολιτικής, η οποία θέτει σαφείς κανόνες που βασίζονται στην ανάλυση της αγοράς και στην εφαρμογή τους ανεξαρτήτως κόστους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό μεταφράζεται σε απόρριψη των σχεδίων για κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη και δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για παροχή δανείων έκτακτης ανάγκης, σημειώνει.

«Φοβάμαι ότι η Καγκελάριος Mέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Mακρόν συμφωνούν στην ύπαρξη νέων δεξαμενών χρημάτων για γιγαντιαίες δημοσιονομικές μεταφορές… όμως αυτό δεν θα γίνει με εμάς», προειδοποίησε άλλωστε ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ. Το κόμμα του θα αρνηθεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία δεν θα τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Ευρώπη, συμπλήρωσε.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης πως το FDP είναι ιδιαίτερα επικριτικό απέναντι στα προγράμματα διάσωσης, που έχουν κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Στο μανιφέστο τους απαιτούν να προβλεφθεί «διαδικασία κρατικής χρεοκοπίας», η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ.

Στο δίλημμα που ταλανίζει το κόμμα των Πρασίνων, καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών στη Γερμανία, εστιάζει εξάλλου δημοσίευμα στο Politico υπό τον τίτλο: «Το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία εγκλωβισμένο σε δίλημμα μετεκλογικής συμμαχίας».

Θα μείνουν και πάλι εκτός εξουσίας ή θα συνεργαστούν με ένα κόμμα, το οποίο απεχθάνονται, διερωτάται η ιστοσελίδα τονίζοντας πως όπως όλα δείχνουν, η Γερμανίδα Καγκελάριος θα διατηρήσει τη θέση της και θα αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Η μία επιλογή είναι να σχηματίσει «μεγάλο» κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), στερώντας την πολιτική σκηνή από μία στιβαρή αντιπολίτευση, ενώ η άλλη είναι η μετεκλογική συνεργασία με το κόμμα των Πρασίνων και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Οι Πράσινοι ανυπομονούν κατά το Politico να επανέλθουν στην εξουσία μετά από 12 χρόνια μακριά της και έχουν στείλει πολλά «μηνύματα» ότι θα καλωσόριζαν μία συμμαχία με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ, αλλά στο FDP βλέπουν τον αντίποδα όλων των θέσεων που εκπροσωπούν οι ίδιοι. «Το FDP είναι ένα κόμμα των “αντί”- αντιτίθενται στην προστασία του κλίματος, αντιτίθενται στην παραχώρηση περισσοτέρων δικαιωμάτων στους ενοικιαστές και στις εργατικές κατοικίες, αλλά και στην αλληλεγγύη στην Ευρώπη», διαμαρτυρήθηκε ο επικεφαλής των Πρασίνων, Οζντεμίρ και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το κόμμα αυτό».

Τέλος ο EUobserver σε δημοσίευμα με τίτλο «Το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας σε τροχιά ανόδου» επισημαίνει πως το ακροδεξιό και φιλικά διακείμενο απέναντι στη Ρωσία AfD (Alternative für Deutschland / Εναλλακτική για τη Γερμανία) συγκεντρώνει το 11% των ψήφων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, και, όπως, φαίνεται, θα είναι η τρίτη δύναμη στο νέο Κοινοβούλιο. Η Αριστερά συγκεντρώνει 10%. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 60% των ερωτηθέντων χρέωσαν την άνοδο του AfD στην «ανοιχτή» πολιτική της Καγκελαρίου στο προσφυγικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: