Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε στην τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος… του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Σωτήρης Ρίζος ο οποίος αποχωρεί απο τη θέση του στις 30 Ιουνίου.
Ο κ. Ρίζος μιλώντας σε πανηγυρική συνεδρίαση επισήμανε ότι «σε σημαντικό βαθμό το ΣτΕ εξελίχθηκε σε ένα δικαστήριο με πολλά χαρακτηριστικά Συνταγματικού Δικαστηρίου». Αναφερόμενος στην τελευταία πενταετία ο κ. Ρίζος τόνισε πως «στην περίοδο που διανύουμε, όλα ή σχεδόν όλα άλλαξαν στην ζωή του ΣτΕ» και συνέχισε: «Η ελευθερία μειώθηκε σημαντικά, όχι από παρεμβάσεις προσώπων αλλά από την επιβολή των πραγμάτων.
» Οι βεβαιότητες αναιρέθηκαν. Το πεδίο δράσεως του ΣτΕ διευρύνθηκε με την καθημερινή ενασχόληση με σπουδαίες πολιτικές αποφάσεις, νόμους που αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων, αλλά δυσχεράνθηκε διότι μειώθηκαν οι εναλλακτικές λύσεις.
» Η πολιτική ηττημένη και ολονέν και περισσότερο ετεροκαθοριζόμενη, με ολονέν και λιγότερη εξουσία μεταφέρει στο ΣτΕ τα προβλήματά της, τα οποία όμως φαίνεται να μην μπορούν να επιλυθούν με τα εργαλεία που αυτό διαθέτει, δηλαδή κυρίως με το Σύνταγμα της χώρας».
Παρόντες στην εκδήλωση ηταν ο Προέδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλου και ο Αρχιεπισκόπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος , ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλος, ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Φορτσάκης, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρουμάνος, οι τέως πρόεδροι του ΣτΕ Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Κωνσταντίνος Μενουδάκος, καθηγητές Πανεπιστημίων, δικηγόροι, κ.λπ.