Σε καταρχήν συμφωνία ώστε μετά το Brexit να «μοιραστούν» τις δύο ευρωπαϊκές υπηρεσίες που φιλοξενεί σήμερα η Βρετανία έχουν καταλήξει Γερμανία και Γαλλία, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού οικονομικού περιοδικού WirtschaftsWoche, που επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους.
Εάν επιβεβαιωθεί, η πληροφορία ουσιαστικά τορπιλίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να αναλάβει μία από τις δύο υπηρεσίες, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA), η οποία για την ώρα εδρεύει στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με το «WirtschaftsWoche», η φερόμενη γαλλογερμανική συμφωνία προβλέπει ότι η Γερμανία θα αναλάβει την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, η οποία θα μεταφερθεί στη Φρανκφούρτη, ενώ η Γαλλία θα πάρει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, που θα μετεγκατασταθεί στη Λιλ.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν επιφυλάξεις για το δημοσίευμα, αποσαφηνίζοντας όμως ότι ούτως ή άλλως η Αθήνα θα διεκδικήσει μέχρι τέλους την EMA.
Επισήμαναν ότι ο φάκελος για την ελληνική υποψηφιότητα καταρτίζεται και θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγούν οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν τις δύο υπηρεσίες θα τεθούν επί τάπητος στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η φιλοξενία της έδρας της EMA αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη στην οικοδέσποινα πόλη. Η υπηρεσία απασχολεί σχεδόν 900 εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται από την Ε.Ε., και νοικιάζει ευρύχωρες εγκαταστάσεις ώστε να στεγάσει τις δραστηριότητές της.
Μεγάλα είναι τα κέρδη και για τις τοπικές επιχειρήσεις. Η EMA προσκαλεί κάθε χρόνο χιλιάδες επιστήμονες, ενισχύοντας τον συνεδριακό τουρισμό και φέρνοντας πελάτες σε ξενοδοχεία και όλο τον κλάδο της εστίασης.