Μουσταφά Ακιντζί: Θέλει να θέσει συγκεκριμένο πλαίσιο στις συζητήσεις για το Κυπριακό

Κοινοποίηση:
Μουσταφά Ακιντζί

Προσπάθεια να προκαταλάβει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, καταβάλλει η τουρκοκυπριακή πλευρά με δηλώσεις συμβούλων του Μουσταφά Ακιντζί. Παράλληλα είναι εμφανής η προσπάθεια προετοιμασίας του εδάφους, ώστε σε περίπτωση αποτυχίας να αποδοθούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Κίπρις» υποστηρίζει πως το έδαφος είναι ευνοϊκό για εκείνους που έχουν τη θέληση και το θάρρος και κανένα πλαίσιο δεν είναι από μόνο του αρκετό για να έχουν κατάληξη οι διαπραγματεύσεις. Ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι το έγγραφο που θα ετοιμάσει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε για τη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων στη Γενεύη θα είναι οδηγός σχετικά με το πώς θα συζητηθεί το θέμα αυτό και όχι να εξαλείψει τις διαφορές.

Κάνοντας λόγο για κοινό έγγραφο, ανέφερε ότι θα βασίζεται στην εργασία που έγινε από τις τεχνικές επιτροπές των πέντε πλευρών (Ελληνοκύπριοι – Τουρκοκύπριοι – Ελλάδα – Τουρκία – Βρετανία) στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Το έγγραφο, πρόσθεσε, δεν θα καθορίσει εάν οι πλευρές θα μεταβούν ή όχι στη Γενεύη, όπου θα συζητηθεί και η ουσία του ζητήματος.

Σύμφωνα με τον Μπαρίς Μπουρτζιού κάτω από την ίδια οροφή θα υπάρχει μια πενταμερής δομή, όπου θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, και μια διμερής δομή (Ελληνοκύπριοι – Τουρκοκύπριοι), όπου θα συζητηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια, χωρίς καθορισμένη σειρά. Θα συζητούνται, πρόσθεσε, όλα τα κεφάλαια ταυτόχρονα και αλληλένδετα, ωστόσο μπορεί να μην είναι «δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο, την ίδια στιγμή».

Έφερε δε ως παράδειγμα για να εξηγήσει ότι μπορεί το πρωί στην πενταμερή να συζητείται το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και το απόγευμα στη διμερή, τα άλλα κεφάλαια ή το αντίθετο. Αυτό όμως, συμπλήρωσε, θα θεωρείται ότι γίνεται παράλληλα και ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη έγινε η αναφορά σε εδαφικό, περιουσιακό και διακυβέρνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητηθούν τα κεφάλαια ΕΕ και οικονομίας. Σε αυτά τα δύο κεφάλαια, ανέφερε, υπάρχει η μεγαλύτερη πρόοδος γι’ αυτό και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα άλλα τρία από τον Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο κ. Μπουρτζιού σημείωσε ότι πρώτη φορά στην ιστορία η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία έχουν πει ότι στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και στη λύση που θα βρεθεί στη βάση των δύο συνιστωσών πολιτειών και της διζωνικότητας, και έχουν επιδείξει εποικοδομητική στάση για την απάλειψη των αμοιβαίων ανησυχιών.

Ανέφερε επίσης ότι οι συμφωνίες για την ασφάλεια και εγγυήσεις και αυτές που έγιναν επιπρόσθετα αργότερα ισχύουν και για να γίνει η παραμικρή αλλαγή χρειάζεται η συγκατάθεση όλων των πλευρών. «Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει, αυτές οι συμφωνίες είναι εκεί και θα συνεχίσουν», είπε. Τι κάνει γι’ αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα, τι προτάσεις κάνουν για να απαλειφθούν οι αμοιβαίες ανησυχίες, διερωτήθηκε για να δώσει ο ίδιος την απάντηση ότι «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις, αυτό δεν βοηθά, δεν εξυπηρετεί αυτόν το σκοπό».

Κατά τον κ. Μπουρτζιού η προεκλογική περίοδος στο «νότο» έχει επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων γι’ αυτό δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο. «Η πολιτική βούληση πρέπει να είναι επικεντρωμένη στη λύση και οι εσωτερικές πολιτικές ανησυχίες δεν πρέπει να είναι τροχοπέδη για την προετοιμασία της κοινωνίας για λύση», ανέφερε.

Πρέπει με ειλικρίνεια να ενημερώνεται ο κόσμος, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό κάνει ο Τ/κ ηγέτης και η διαπραγματευτική του ομάδα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: