Μπαίνουν χοντρά οι Αμερικανοί στο ελληνικό τραπεζικό παιχνίδι!

Κοινοποίηση:
cf80ceb1ceb3cebacebfcf83cebcceb9ceb1-cf84cf81ceb1cf80ceb5ceb6ceb1

Τι θα πουν όμως οι δανειστές τώρα;;

Καιρός ήταν να εμπλακούν και οι Αμερικανοί στα ελληνικά οικονομικά – τραπεζικά δρώμενα της χώρας μας, μετά το ατελείωτο πουσάρισμα των τελευταίων μηνών!

Η Παγκόσμια Τράπεζα μέσω του επενδυτικού της βραχίονα, IFC, καθώς όπως ανακοινώθηκε θα συμμετάσχει με το συμβολικό ποσό των 300 εκατ. στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η έλευση όμως της Παγκόσμιας Τράπεζας στέλνει και ηχηρό πολιτικό μήνυμα καθώς η στρατηγική της επηρεάζεται ευθέως από την Ουάσιγκτον και σταδιακά από το Πεκίνο.

Υπ αυτό το πρίσμα η επένδυση του IFC στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτελεί πολιτική απόφαση στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης από τις ΗΠΑ, τον καρπό δηλαδή των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Όπως επισήμαναν στελέχη της World Bank στόχος είναι να εμπεδωθεί η αίσθηση της επενδυτικής ασφάλειας στην Ελλάδα, να υποχωρήσει το πολιτικό ρίσκο και να δοθούν κίνητρα για την έλευση και άλλων επενδυτών.

Έναυσμα για την έλευση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα ήταν η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου από τις ανεπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες αγορές καθώς με αυτό τον τρόπο αποκτήθηκε η νομιμοποίηση που χρειαζόταν για την παρουσία του οργανισμού της World Bank στην Ελλάδα, καθώς βάσει το καταστατικού επεμβαίνει μόνο σε αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ και μια από τις ελάχιστες στον κόσμο όπου γίνεται εφικτή ταυτόχρονα η παρουσία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς οι δυο οργανισμοί έχουν διαχωρίσει τους τομείς δραστηριοποίησής τους. 

Κατά την πρακτική που ακολουθούν η World Bank ασχολείται με την καταπολέμηση της φτώχιας και την ανάπτυξη υποδομών σε υπανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ το ΔΝΤ ασχολείται με την εξυγίανση χωρών και την αντιμετώπιση δημοσιονομικών κρίσεων.

Η ταυτόχρονη παρουσία των δυο οργανισμών καθιστά σαφές ότι η ελληνική κρίση είναι πολυσχιδής και η αντιμετώπισή της από την ΕΕ και το ΔΝΤ μόνο δεν ήταν ολοκληρωμένη με αποτέλεσμα να απαιτηθεί, από τις συνθήκες η παρουσία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: