Ο φόβος για τις καταθέσεις μετά απ’ όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 24ωρα και την επαπειλούμενη επιβολή capital controls οδήγησε πολλούς καταθέτες να σπεύσουν στα ΑΤΜ και να σχηματίσουν ουρές αποσύροντας χρήματα από τους λογαριασμούς τους…
Στη χώρα μας οι καταθέσεις είναι στο σύνολό τους διασφαλισμένες και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα τέτοιο πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο καταθέτης καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, και ισχύουν τα εξής:
1) Το σύνολο των καταθέσεων του ιδίου καταθέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.
Το όριο αυτό ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση.
2) Στις περιπτώσεις λογαριασμών που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσοτέρων προσώπων από κοινού (κοινός λογαριασμός) το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση του κάθε δικαιούχου του λογαριασμού και, συνυπολογιζομένων και των λοιπών καταθέσεών του, καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.
3) Οι ανήλικοι δεν διαφοροποιούνται ως καταθέτες για τα δικαιώματα από την προστασία των καταθέσεών τους. Τα δικαιώματα όμως αυτά τα ασκούν οι έχοντες την γονική μέριμνα.
4)Τι γίνεται όταν υπάρχουν κοινοί λογαριασμοί στην ίδια Τράπεζα;
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: O καταθέτης Α έχει σε κοινό λογαριασμό με τον καταθέτη Β 150.000 ευρώ. Ο ίδιος καταθέτης Α έχει, σε άλλο κοινό λογαριασμό που τηρείται στην ίδια τράπεζα, με τον καταθέτη Γ, 100.000 ευρώ. Ποιες είναι οι αποζημιώσεις σε περίπτωση ενεργοποίησης του ΤΕΚΕ για τους Α, Β,Γ ;
Στο παράδειγμα, δεδομένου ότι δεν αναφέρονται ποσοστά συμμετοχής καθενός εκ των συνδικαιούχων στους λογαριασμούς, ο καταθέτης Α δικαιούται αποζημίωση 100.000 ευρώ, ο καταθέτης Β δικαιούται 75.000 ευρώ και ο Γ 50.000 ευρώ
5) Τι γίνεται όταν ένας καταθέτης έχει καταθέσεις σε δύο τράπεζες;
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ο καταθέτης Α σε κοινό λογαριασμό με τον καταθέτη Β σε μία τράπεζα Ι 100.000 ευρώ. Ο ίδιος καταθέτης Α έχει, σε άλλο ατομικό λογαριασμό που τηρείται σε άλλη τράπεζα ΙΙ 100.000 ευρώ. Ποιες είναι οι αποζημιώσεις για τους Α, Β, σε περίπτωση ενεργοποίησης του ΤΕΚΕ και για τις δύο τράπεζες ταυτόχρονα (Ι, ΙΙ);
Στο παράδειγμα, ο καταθέτης Α δικαιούται αποζημίωση 50.000 ευρώ από την τράπεζα Ι και 100.000 ευρώ από την τράπεζα ΙΙ, ενώ ο καταθέτης Β δικαιούται αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ από την τράπεζα Ι.
Τονίζεται ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουν κανένα τέτοιο πρόβλημα.
αυτά είναι βλακείες.. όπως μια μέρα και ξαφνικά αποφάσισαν το όριο να είναι 100000x αύριο το αλλάζουν και γίνετε μόνο τα 50000x και γιατί όχι μόνο τα 10000x η merkel μας βάφτισε επενδυτές! επόμενος όποιος έχει χρήματα στην τράπεζα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να του τα κλέψουν.