ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ! Γονείς προσέφυγαν στο ΣτΕ: “Αντισυνταγματική η κλήρωση για τον σημαιοφόρο”

Κοινοποίηση:
shmaioforos-750x375

Η πρώτη προσφυγή κατά του διατάγματος Γαβρόγλου, με το οποίο η επιλογή των σημαιοφόρων μαθητών κατά τις παρελάσεις θα γίνεται πλέον με κλήρωση, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι γονείς επτά αριστούχων μαθητών της πέμπτης και έκτης τάξης Δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα του Κώστα Γαβρόγλου (Π.Δ. 79/2017), με το οποίο οι σημαιοφόροι μαθητές κατά τις παρελάσεις δεν θα είναι πλέον -όπως γινόταν μέχρι τώρα- οι αριστούχοι μαθητές, αλλά η  επιλογή τους θα γίνεται με κλήρωση από εδώ και στο εξής. Η αντισυνταγματικότητα ανάγεται στην παραβίαση των αρχών της ισότητας και της αναλογικότητας.

Ειδικότερα, οι γονείς αναφέρουν ότι το επίμαχο διάταγμα, με το οποίο καταργείται «η μέχρι σήμερα ισχύουσα αρχή του ορισμού του σημαιοφόρου κατά τις παρελάσεις του μαθητή/μαθήτριας του Δημοτικού Σχολείου που έχει υψηλότερο γενικό βαθμό και εισάγεται νέα ρύθμιση, ήτοι ο ορισμός του σημαιοφόρου δια κληρώσεως (η οποία μπορεί να αναδείξει ως σημαιοφόρο και τον πλέον ανίκανο μαθητή ή και τον έχοντα  επιδείξει την πλέον κακή διαγωγή, καθ΄ όσον κανένα κριτήριο αξιοκρατικό δεν θεσπίζει)».

Επισημαίνουν ακόμη ότι το θέμα της σημαίας δεν μπορεί να ρυθμίζεται κατά την εκάστοτε βούληση του υπουργού Παιδείας και ειδικά όταν η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να έχει και χαρακτήρα «πολιτικο-ιδεολογικό».

Στο εκπαιδευτικό νομοθετικό πλαίσιο (νόμος 1566/1985) καθορίζονται οι αρχές που διέπουν την εκπαίδευση των Ελληνόπουλων, μεταξύ των οποίων ρητά αναφέρεται και η πίστη προς την πατρίδα, στοιχείο της οποίας και μάλιστα άκρως βασικό, είναι και η ελληνική σημαία.

Για να τιμηθεί η ελληνική σημαία είχε καθοριστεί ότι κατά τις παρελάσεις θα φέρεται από άτομο υψηλού «μαθητικού επιπέδου» και αυτό, όχι βέβαια για να τιμηθεί ο μαθητής, αλλά για να τιμηθεί η ελληνική σημαία.

Εξάλλου, το άρθρο 16 του Συντάγματος, που αφορά στην προστασία της Παιδείας, κάνει λόγο για την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών.

Η σχετική διάταξη του επίμαχου διατάγματος είναι άκυρη κατά το σκέλος εκείνο που αναφέρει ότι την ελληνική σημαία κατά τις παρελάσεις μπορεί να την φέρει ακόμα και ο χειρότερος από πλευράς βαθμολογίας και διαγωγής μαθητής.

Το προσβαλλόμενο Προεδρικό Διάταγμα, μη επικαλούμενο ειδική διάταξη νόμου που να του επιτρέπει να ρυθμίζει ποιος θα κρατά την ελληνική σημαία στις εθνικές εορτές με κριτήρια ιδεολογικοπολιτικά, είναι μη νόμιμο, καθώς εκδόθηκε «κατά σαφή υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως».

Ακόμη, αναφέρουν  ότι όλως αιφνίδια και αναιτιολόγητα  το υπουργείο Παιδείας ήρθε και άλλαξε μια τακτική, η οποία έχει παγιωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες στη χώρα μας και για την οποία κανείς δεν είχε αντιταχθεί και δεν είχε ζητήσει την ελληνική σημαία κατά τις παρελάσεις να μην τη φέρει ο άριστος από τους μαθητές, αλλά όποιος τύχει κατά την κλήρωση, ακόμη αν ο κάποιος άλλος είναι ο πιο ατίθασος ή ο έχων την πλέον κακή διαγωγή.

Με το επίμαχο διάταγμα Γαβρόγλου επέρχεται μια ανατροπή καταστάσεως θεσμικού και εθνικού επιπέδου, «καθώς πάντα τιμούσαμε την σημαία και αναθέταμε στο εγκυρότερο πρόσωπο να τη φέρει», προσθέτουν οι γονείς.

Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι παραβιάζονται συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Πέρα όμως, από την νομική επιχειρηματολογία, οι γονείς, για να καταδείξουν την σημασία που  αποδίδεται στη σημαία και τον σεβασμό προς αυτή σε εθνικό και όχι μόνο επίπεδο, κάνουν ειδική αναφορά  στην ηρωική πράξη των Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα, όταν στις 30 Μαΐου του 1941, κατέβασαν από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης την γερμανική σημαία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: