ΜΥΡΙΖΕΙ “ΜΠΑΡΟΥΤΙ”-ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ατμόσφαιρα στη Λέσβο: Mε καταλήψεις υποδέχονται Τσίπρα και Σουλτς

Κοινοποίηση:
LESVOS

Φόβοι για επεισόδια…

Την Λέσβο, επισκέπτονται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να αποκτήσουν ιδίαν αντίληψη των συνθηκών που επικρατούν και των προσπαθειών που καταβάλλουν οι τοπικές αρχές και οι εθελοντικές οργανώσεις για την υποδοχή και την φιλοξενία των προσφύγων.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική στο νησί καθώς, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών, στο νησί βρίσκονται παγιδευμένοι περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί και πιστοποιηθεί και ενώ οι νεκροί των ναυαγίων παραμένουν άταφοι.

Μάλιστα η υποδοχή θα είναι επεισοδιακή καθώς από νωρίς το πρωί διαδηλωτές έχουν καταλάβει το δημαρχείο Μυτιλήνης και έχουν αναρτήσει ένα μαύρο πανό που γράφει: «Γέμισε το Αιγαίο κορμιά μεταναστών, είναι και οι Ευρωπαίοι φονιάδες των λαών». Διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί και από τους εθελοντές του Χωριού τού Όλοι μαζί στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια.

Ο πρωθυπουργός και ο κ. Σουλτς θα επισκεφθούν το κέντρο υποδοχής στην Μόρια και θα συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Είναι αμφίβολο όμως αν θα επαναληφθούν οι χθεσινές φωτογραφίες. Το πρωί της Τετάρτης οι κκ. Τσίπρας και Σουλτς παρακολούθησαν την πρώτη αποστολή προσφύγων από το Ελευθέριος Βενιζέλος στο Λουξεμβούργο και φωτογραφήθηκαν με τα παιδιά των προσφύγων.

Στην συνέχεια ο κ. Σουλτς επισκέφθηκε το κέντρο υποδοχής στο Γαλάτσι όπου και πάλι οι συνθήκες είναι ανθρώπινες και τα πράγματα ελεγχόμενα. Δεν είναι βέβαια καθόλου έτσι στην Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά όπου φθάνουν οι πρόσφυγες και οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι τραγικές, με τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών να σηκώνουν το βάρος με πολύ μικρή βοήθεια από το κράτος. Μέχρι στιγμής η επίσκεψη του κ. Σουλτς ήταν μία επιχείρηση δημοσίων σχέσεων προκειμένου να προβληθεί το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός ανέδειξε τον θετικό ρόλο της ελληνικής κοινωνίας και το δυσανάλογο βάρος που σηκώνει η χώρα.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με τον Μάρτιν Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου, συνέδεσε το προσφυγικό με την οικονομική κρίση λέγοντας: “Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας. Θέματα που εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής. Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας …Τα έξοδα που κάνουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους ξεπερνούν κατά πολύ τα κονδύλια της ΕΕ”. Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό συμφώνησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα και αναφέρθηκε “στην ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης”. Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ότι “σημείωσε τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο κ. Τσίπρας, τα χαρακτήρισε δίκαια και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: