Νέα κατάρριψη από ρωσικό α/α S-300V4 στην Συρία – Η Μόσχα κατασκευάζει κολοσσιαία βάση στα σύνορα Συρίας-Ιράκ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Έντονη προβληματισμένα είναι τα στελέχη του ρωσικού μηχανισμός στρατηγικού σχεδιασμού στην Μέση Ανατολή, από τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά την αυξανόμενη “θερμή” εμπλοκή των ΗΠΑ, αλλά και την “επίσκεψη” που είχαν στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ από δυο drοnes, αγνώστου εθνικότητας, μάλλον όμως ισραηλινά τα οποία και καταρρίφθηκαν από την α/α άμυνα της βάσης.

Εχοντας σαφές ντεζαβαντάζ σε σχέση με την αμερικανική αεροπορική παρουσία (αεροπλανοφόρο στην Α.Μεσόγειο, αεροπλανοφόρα στον Κόλπο, τουλάχιστον τρεις μείζονες αεροπορικές βάσεις στην ευρύτερη περιοχή και πάνω από 300 αμερικανικά να εδρεύουν σε όλες αυτές τις βάσεις και τις πλατφόρμες), έναντι περίπου 6-10 μαχητικών εναέριας υπεροχής Su-30SM και ίσως δύο Su-35, έχουν ρίξει το βάρος τους στην α/α άμυνα.

Αλλά προχώρησαν και σε κινήσεις οι οποίες θα τους επιστρέψουν μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις τους: Κατ’αρχήν αποφάσισαν να δημιουργήσουν βάση στην Ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Ετσι θα μπορούν να ελέγχουν μια αεροπορική περιοχή που ξεκινά από την Τουρκία και τα σύνορα με το Ιράκ και της Συρία, μέχρι βαθιά μέσα στον περσικό Κόλπο.

Ολα τα νέα ρωσικά μαχητικά είτε πολλαπλού ρόλου, αλλά με έμφαση στην εναέρια υπεροχή όπως τα Su-30SM και Su-35S, αλλά και τα μαχητικά υποστρατηγικής κρούσης Su-33, καλύπτουν την περιοχή μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, ενώ φυσικά η βάση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από αεροσκάφη στρατηγικού κρούσης, όπως τα Tu-22 κλπ.

Τουλάχιστον μία Μοίρα Su-30SM και δύο πυροβολαρχίες, μία με Pantsir-S2 και μία με S-400 ή S-300V4 θα αποτελέσει την μόνιμη δύναμη προστασίας της βάσης που θα εδρεύουν επίσης μόνιμα επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-28, Ka-52, μεταφορικά Mil Mi-17, αεροσκάφη εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης, κλπ.

Η βάση θα έχει μόνιμη δύναμη προστασίας από δύο Τάγματα ρωσικών ειδικών δυνάμεων και δύο ίλες αρμάτων μάχης και μηχανοκινήτων γενικότερα, ενώ θα υπάρχει και υποστήριξη πυροβολικού.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής της βάσης θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπογράφηκε η συμφωνία με τη νόμιμη συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μ.Ασσαντ για την κατοχύρωση του νομικού πλαισίου.

Η δημιουργία της βάσης έγινε απαραίτητη μετά την διαφωνία που υπήρξε με το Ιράν για τη κατασκευή βάσης στο έδαφός του.

Μέχρι τότε οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν την προστασία τόσο στην Χμέιμιμ και της ναυτικής βάσης στην Ταρτούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Συρία πριν δύο ημέρες αναφέρουν πληροφορίες από την Συρία, ενεργοποιήσαν τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300V4, ενώ απογειώθηκαν από την Xμέιμιμ και μαχητικά Su-30SM, αλλά και ελικόπτερα ηλεκτρονικού πολέμου τύπου Mi-8 στην Tartus.

Από το αντιαεροπορικό σύστημα S-300V4 που μαζί με τους S-400 από την Χμέιμιμ καλύπτουν την ρωσική παρουσία στην Συρία, υπήρξε εκτόξευση βλήματος προς τα δυτικά εναντίον στόχου με επιτυχία, ενώ μαχητικά Su-30SM πραγματοποιούσαν περιπολία πάνω από την θαλάσσια περιοχή πλησίον της πόλης και ασκούνται σε αποστολές αεράμυνας.

Κανείς δεν ξέρει αν επρόκειτο για άσκηση ή για αντιμετώπιση πραγματικής απειλής.

Το αντιαεροπορικό σύστημα S-300V4 (κωδικός κατά NATO: SA-23 Gladiator / Giant) της εταιρείας Almaz-Antey εντάχτηκε σε υπηρεσία το 2014 και μπορεί να εξουδετερώσει μέχρι και 24 εναερίους στόχους ταυτοχρόνως ή 16 βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 400 χλμ και 40 χλμ αντίστοιχα, σε ύψος 25-30 χλμ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: