Και εμείς μέχρι στιγμής δεν έχουμε μπει καν στη διαδικασία να απαντήσουμε…
Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να βρουν από κοινού την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η οποία θα είναι ισορροπημένη και αποδεκτή από τους πολίτες των δύο χωρών.
Ο ίδιος είπε ότι κατανοεί τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά η λύση του προβλήματος θα παρέχει ουσιαστική πρόοδο στην πΓΔΜ προς την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ.
Σε αυτό το πνεύμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα εσωτερικά προβλήματα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος, δήλωσε ο Γκρούεφσκι και επέμεινε ότι είναι δυνατή μόνο εάν γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο.
«Θα ήθελα να καλέσω τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπως έχουμε κάνει σε προηγούμενες περιπτώσεις, στο πνεύμα των σχέσεων και της φιλίας καλής γειτονίας, θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα που εκκρεμεί στους ηγέτες και στους λαούς των χωρών μας.
Ως γείτονες, με σεβασμό στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων μας», είπε ο πρωθυπουργός ο Νίκολα Γκρούεφσκι.
Στην ομιλία του ο Γκρούεφσκι καθόρισε τη θέση με την οποία ξεκινά την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα.
Η θέση μας
Είναι γνωστό ότι στα πλαίσια της πραγματικότητας, είμαστε «Μακεδόνες», μιλούμε τη «μακεδονική» γλώσσα και ζούμε σε ένα κράτος που έχει τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Γκρούεφσκι κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και όλους τους πρωταγωνιστές στη διεθνή σκηνή να βοηθήσουν και να ασχοληθούν σοβαρά στην επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα.
Ο Μπαν Κι –μουν υποσχέθηκε τέτοια βοήθεια στις συναντήσεις με τον Τσίπρα και σήμερα με τον Γκρούεφσκι.
Όπως ανακοινώθηκε ο γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, στα μέσα Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Ελλάδα, μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη, συζητώντας επί αρκετή ώρα για το ζήτημα του ονόματος.Ο Κέρι ζήτησε από την Ελλάδα μέχρι την επίσκεψή του, τον Νοέμβριο, η Ελλάδα να υποβάλλει προτάσεις για μια λύση.
Ο Τσίπρας επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές- ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για γενική χρήση.
Σε πρώτο στάδιο την Αθήνα θα επισκεφθεί η βοηθός του Γραμματέα, η Βικτώρια Νούλαντ, αλλά ακόμη δεν έγινε γνωστό εάν θα επισκεφθεί τα Σκόπια, σημειώνει το δημοσίευμα.
Σκόπια
Η Ελλάδα υποστήριξε την έκδοση του πρώτου Μακεδονο- Ελληνικού Λεξικού, γράφει το δημοσίευμα
Η Αθήνα αναγνωρίζει εμμέσως την ύπαρξη της ‘μακεδονικής’ γλώσσας αφού υποστήριξε και βοήθησε στην εκτύπωση του πρώτου «Μακεδονo-Ελληνικού» λεξικού.
Το Λεξικό θα προωθηθεί από τις Βρυξέλλες και θα τυπωθεί στη Θεσσαλονίκη, με χρηματοδότηση του Centar Maurits Coppieters, Ίδρυμα Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, της οποίας μέλη είναι Έλληνες Ευρωβουλευτές.
Το χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνει το εν λόγω ίδρυμα το οποίο σημαίνει ότι και η Ελλάδα συμμετέχει στην οικονομική ενίσχυση.
«Αύριο, όταν θα λένε ότι η Μακεδονική Γλώσσα δεν υπάρχει, θα είμαστε σε θέση να δείξουμε το εκτυπωμένο σύγχρονο βοηθητικό λεξικό με το οποίο αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα», λέει η Γιάνα Μπάτσενα, συντονιστής του τμήματος νεολαίας της ΕΕΣ.
Το λεξικό είναι ο πρώτος τόμος της ελληνικής επανέκδοσης – «Μακεδονικό Λεξικό» που είχε κυκλοφορήσει πριν από δύο χρόνια.
Να ονομαστούνε σύμφωνα με την γλώσσα που μιλάνε, δηλαδή Τουρλούλαντ με διάλεκτο βουλγάρικη και αλβανική. Γύφτουλας δεν ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος για να έχει σχέση με αυτούς και όσοι αναγνώρισαν αυτό το κρατίδιο είναι ανιστόρρητοι και ηλίθιοι. Οπότε η γνώμη τους και η αναγνώριση τους είναι συνδεδεμένη με Κάϊρο για μας τους Μακεδόνες. Σκόπια θα τα λέμε ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα, ούτε καν Φύρομ.
μιλατε σλαβοβουλγαρικα μαλακα
στον υπνο του αυτο !!! ο σκουπιδανθρωπος