Νέα πρόκληση από τον Ιλίρ Μέτα για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας

Κοινοποίηση:
meta380

Εμπόδια στην προοπτική επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, εμφανίζεται να βάζει εσχάτως ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, υπονομεύοντας έτσι τον στόχο της αποκατάστασης των εκκρεμοτήτων μεταξύ των δύο χωρών, έναν στόχο όμως απαραίτητο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ, όπως επιθυμούν διακαώς τα Τίρανα.

Ο Μέτα, που έχει μεγάλη σημασία να υπογραμμιστεί ότι δεν προέρχεται από το πολιτικό στρατόπεδο του Έντι Ράμα αλλά από την αλβανική αντιπολίτευση, εμφανίστηκε πιο συγκεκριμένα να αρνείται να υπογράψει σχετικό διάταγμα με το οποίο εξουσιοδοτείται η αλβανική κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο με την Ελλάδα.

Προκειμένου να δικαιολογήσει την εν λόγω άρνηση, ο ίδιος επικαλέστηκε την ανάγκη περαιτέρω πληροφόρησης, συνταγματικότητας (υπενθυμίζεται ότι ήταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας εκείνο που είχε ακυρώσει το 2010 τη συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο χώρες για τις θαλάσσιες ζώνες ένα χρόνο νωρίτερα) και «διαφάνειας» πάνω στο θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι… δεν είναι ο ρόλος του να υπογράφει «λευκά χαρτιά» ή «χαρτιά με προβλήματα» χορηγώντας σε άλλους την πληρεξουσιότητα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας παραχώρησε, μάλιστα, και σχετική συνέντευξη Τύπου για το συγκεκριμένο θέμα.

Ξεκαθάρισε μεν ότι «δεν στοχεύει να λάβει μέρος στις συζητήσεις» ούτε να ηγηθεί της ομάδας διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, καθώς ο ίδιος «δεν είναι εμπειρογνώμονας» όπως είπε. Την ίδια ώρα όμως, έθεσε αξιώσεις εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος της αλβανικής αντιπολίτευσης, εξαπολύοντας μάλιστα κατηγορίες εναντίον τόσο του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα όσο και του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι.

«Η στάση της αντιπολίτευσης ήταν ότι το εν λόγω θέμα (σ.σ. της συμφωνίας με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών) θα πρέπει να λυθεί στο Διεθνές δικαστήριο και αυτή είναι μια εναλλακτική. Όπως θα γνωρίζετε, η κυβέρνηση επιδιώκει αυτό το θέμα να λυθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Πρέπει να γίνει σεβαστή η στάση της αντιπολίτευσης και σέβομαι την πρωτοβουλία της κυβέρνησης αλλά, πρέπει να επισημάνω ότι για αυτό το θέμα υπάρχει μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (σ.σ. του 2010), η οποία αποτελεί μια κόκκινη γραμμή για όλους ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να σεβαστεί αυτή την απόφαση», διακήρυξε ο Μέτα.

«Ξεκαθάρισα στον κ. Μπουσάτι (σ.σ. τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών) ότι, για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, για την πορεία των σχέσεων με την Ελλάδα, η συνεργασία θα είναι μόνο επίσημη για την αποφυγή κάθε είδους δυσφήμησης και αμέτοχης ευθύνης του οποιουδήποτε», συνέχισε ο Αλβανός πρόεδρος διαμαρτυρόμενος με το αιτιολογικό ότι δεν είχε καμία σχετική ενημέρωση. Λίγο αργότερα ωστόσο, θα ακολουθούσε αιχμηρή ανακοίνωση της εκπροσώπου της αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα είναι περίπλοκη, συνεπώς απαιτείται ψυχραιμία, κατανόηση και θεσμικό πνεύμα και όχι προβολή μιας ανύπαρκτης ανωμαλίας».

Είναι προφανές ότι στην πλάτη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα κάποιοι στην Αλβανία επιδιώκουν να παίξουν εσωτερικά μιρκοπολιτικά και κομματικά παιχνίδια. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: