Νέα πρόκληση από τον Τσαβούσογλου: “Ανόητη η πρόταση για μηδενικό στρατό στην Κύπρο”

Κοινοποίηση:
Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Ανόητη» χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την απαίτηση της ελληνοκυπριακής πλευράς για μηδέν στρατό και τερματισμό των τουρκικών εγγυήσεων στη Κύπρο. Σημείωσε πως τέτοια ανόητη πρόταση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή. «Το να λες διαπραγματεύεσαι δεν σημαίνει ότι αποδέχεται την κάθε απαίτηση των Ελληνοκυπρίων. Όταν έρχονται ανόητες απαιτήσεις τότε ασφαλώς και τις απορρίπτουμε».

Ο Τσαβούσογλου είπε πως τα τελευταία 15 χρόνια η Τουρκία είναι πάντα ένα βήμα μπροστά στο Κυπριακό και στο Κραν Μοντανά ήταν τρία βήματα μπροστά από όλους.

Σχολιάζοντας τη θέση του προέδρου Αναστασιάδη ότι η Τουρκία ευθύνεται για το ναυάγιο είπε πως «από την πρώτη μέρα μοιραστήκαμε τις προτάσεις μας για το τί μπορούμε να κάνουμε. Δεν κάναμε συζητήσεις φιλοσοφίας αλλά συζητήσαμε σημείο – σημείο τι μπορούμε να κάνουμε, τι πρέπει να γίνει». Υπενθύμισε πως είχε πει ότι είναι η τελική διάσκεψη και χωρίς χρονοτριβή πρέπει να τεθούν τα προβλήματα στο τραπέζι και ανέφερε πως τα Ηνωμένα Έθνη αποδέχτηκαν πρόταση της Τουρκίας να αξιολογηθούν τα θέματα σε ένα πακέτο.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι όλες οι πλευρές αποδέχτηκαν ότι η Τουρκία επέδειξε μια εποικοδομητική στάση. «Υπήρχε μόνο μια επιθυμία της Ελληνοκυπριακής πλευράς, μόνο ένα κριτήριο, να υπάρξει μηδέν στρατός στο νησί. Δηλαδή ο τουρκικός στρατός να αποσυρθεί εντελώς. Το δικαίωμα μονομερούς παρέμβασης της Τουρκίας που θα καταργήσει τις εγγυήσεις της Τουρκίας να μην υπάρχει καθόλου. Οι δεσμοί της Τουρκίας με την Κύπρο θα διακοπούν εντελώς. Η επιθυμία τους είναι αυτή ακριβώς. Τέτοια ανόητη πρόταση ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να την αποδεχτούμε».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως «όταν αυτά δεν έγιναν αποδεκτά ασφαλώς λένε ‘η αιτία της μη λύσης είναι η Τουρκία’. Πραγματικά αυτό είναι εντελώς λάθος, είναι μια δήλωση για εσωτερική κατανάλωση».

Τέλος ανέφερε πως στο Κραν Μοντανά δεν έγινε καμία προσπάθεια παζαρέματος της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ με το Κυπριακό. Όπως είπε, δεν είναι το Κυπριακό το πρόβλημα που η ΕΕ δεν θέλει την ένταξη, καθώς αν δεν υπήρχε το Κυπριακό θα έβρισκαν κάτι άλλο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: