Νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Τζουζέπε Κόντε – Οι Βρυξέλλες τώρα μπορούν να ανησυχούν

Κοινοποίηση:
tziouzepe-konte-italia-630x372

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, και μιλώντας στην έξοδο του προεδρικού μεγάρου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός της νέας πολιτικής κυβέρνησης θα είναι ο καθηγητής νομικής Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ντι Μάιο τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι πρόκειται για πολιτική κυβέρνηση, «η οποία επιβραβεύει τις μεγάλες μάχες που έχουν δώσει τα Πέντε Αστέρια».

Ενδεικτικά, ανέφερε την ανάγκη να παραμείνει δημόσιο αγαθό το νερό, την αξιοκρατία, την κατάργηση της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος που ενέκρινε η κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντσι και την στήριξη των ανέργων με το «εισόδημα του πολίτη».

«Μετά από τις αναγκαίες σκέψεις και κινήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτή την νέα πορεία», τόνισε ο Ντι Μάιο.

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να εφαρμόσει το πρόγραμμα που θα φέρει την Ιταλία σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και τη δικτατορία των Αγορών.

Ποιος είναι ο Τζουζέπε Κόντε
Ο Τζουζέπε Κόντε -τον οποίο τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα – επέλεξαν ως νέο πρωθυπουργό της χώρας, είναι 54 ετών και κατάγεται από την Απουλία της Κάτω Ιταλίας.

Είναι χωρισμένος και πατέρας ενός αγοριού δέκα ετών, ο Κόντε είναι καθηγητής Νομικής στη Φλωρεντία και διατηρεί γνωστό δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, συνέγραψε το πρόγραμμα των Πέντε Αστέρων για τον τομέα της δικαιοσύνης και ο Λουίτζι Ντι Μάιο τον είχε επιλέξει -την παραμονή των εκλογών της 4ης Μαρτίου- ως μελλοντικό υπουργό Δημόσιας Διοίκησης στην κυβερνητική ομάδα που πρότεινε το κίνημά του.

Ο Κόντε έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Βιέννη, στο Παρίσι (Σορβόνη) και στη Νέα Υόρκη.

Τους τελευταίους μήνες έχει υπογραμμίσει με έμφαση ότι στην Ιταλία πρέπει να καταργηθούν εκατοντάδες άχρηστοι νόμοι και να ενισχυθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς, μια από τις κύριες πληγές του κρατικού μηχανισμού.

Τάσσεται, επίσης, υπέρ της αναθεώρησης της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

Πριν συμπορευθεί με το κίνημα Πέντε Αστέρων, ο Κόντε, όπως τονίζουν πολλοί Ιταλοί σχολιαστές (και φέρεται να δήλωσε και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι), είχε φιλική σχέση με την πρώην υπουργό υπεύθυνη για τις θεσμικές αλλαγές Μαρία Έλενα Μπόσκι, ένα από τα ισχυρότερα ονόματα της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Η κύρια άποψή του Κόντε όμως είναι ότι «αποδεικνύεται χρήσιμο να κρίνουμε μια πολιτική δύναμη βάσει των θέσεών της για τα κύρια δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες» και «ανάλογα με την ικανότητά της να επεξεργάζεται προγράμματα τα οποία αποδεικνύονται χρήσιμα για τους πολίτες».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: