Σοβαρή αναταραχή στο γεωπολιτικό σκηνικό προκαλεί με απόφασή του ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου περνούν σε περίοδο σοβαρής κρίσης μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις σε μια κινεζική τράπεζα που έχει διασυνδέσεις με τη Βόρεια Κορέα και να πουλήσει όπλα αξίας 1.42 δισ δολαρίων στην Ταϊβάν – κίνηση που προκάλεσε εκνευρισμό στην Κίνα.
Η Ουάσιγκτον φαίνεται να χάνει την υπομονή της με την αδράνεια όπως θεωρεί της Κίνας στο βορειοκορεατικό και τις επίμονες διεκδικήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ, είπε ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε το Κογκρέσο για τις επτά προτεινόμενες πωλήσεις όπλων χθες.
Παράλληλα ανακοινώθηκε η επιβολή κυρώσεων σε δύο Κινέζους πολίτες και στην Bank of Dandong, που ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στιβ Μενουχίν κατηγόρησε ότι λειτουργεί ως «αγωγός για παράνομη οικονομική δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας».
Η χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση δεν ήταν τυχαία. Έγινε την πρώτη μέρα της τριήμερης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Χονγκ Κονγκ. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής – λίγο πριν την 20ή επέτειο της επιστροφής της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα- ήταν ιδιαίτερα προκλητική, λένε ειδικοί στις σινοαμερικανικές σχέσεις, όπως ο Μπιλ Μπίσοπ: «Είναι μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού και βασικά επισκιάζει την επίσκεψη του Σι στο Χονγκ Κονγκ».
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το πακέτο πώλησης περιλαμβάνει τεχνική υποστήριξη για προειδοποιητικό ραντάρ, πυραύλους υψηλών ταχυτήτων που ανιχνεύουν την εκπομπή σημάτων ραντάρ, τορπίλες, και ανταλλακτικά πυραύλων.
Η πώληση θα είναι η πρώτη στην Ταϊβάν μετά τον Δεκέμβριο του 2015, και απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου.
Νωρίτερα χθες, η Κίνα αντέδρασε με θυμό και είπε ότι είχε διαμαρτυρηθεί στην Ουάσιγκτον όταν μια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που καλεί την επανάληψη της κατάπλευσης πλοίων του αμερικανικού στόλου στην Ταϊβάν, για πρώτη φορά από το 1979, όταν οι ΗΠΑ υιοθέτησαν την πολιτική της «μίας Κίνας».
Το νομοσχέδιο καλεί επίσης το Πεντάγωνο να βοηθήσει την Ταϊβάν να δημιουργήσει ένα δικό της πρόγραμμα υποθαλάσσιου πολέμου, και προτείνει την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ταϊπέι.