Νέο μέτωπο ανοίγει: Ραγδαίες οι εξελίξεις σε σχέση με το μέλλον της Τουρκίας

Κοινοποίηση:
0ed5b0dc7411e47fc177a457abb401be_L

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Είναι πλέον γεγονός! Ο διαμελισμός της Τουρκίας, (στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου στην γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, που πρώτος είχε αποκαλύψει από το 2003 ο Δημοσθένης Λιακόπουλος στο βιβλίο «Απόρρητος Φάκελος Τσαμουριά») έχει ξεκινήσει με τις «Μεγάλες Δυνάμεις» να προσπαθούν να γίνει όσο πιο αναίμακτα γίνεται, παρά τις ιαχές πολέμου σε Αιγαίο και Κύπρο, οι οποίες ωστόσο δεν αποκλείεται να καταλήξουν σε κάποιο «ατύχημα».

Γιατί διαμελισμός; Μα, όσο μικρότερες περιφέρειες, τόσο πιο ελεγχόμενες και άρα ευκολότερο το έργο κέντρων εξουσίας, όπως εκείνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Εύρω-Μεσογειακής Ένωσης.

Όλα δείχνουν πως η Τουρκία λαμβάνει προτεραιότητα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι Τούρκοι ανοίγουν νέο μέτωπο αντιδρώντας σε ψηφίσματα δυτικών Κοινοβουλίων, με τελευταίο εκείνο της Ολλανδίας, σχετικά με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων πριν από έναν αιώνα, στο πλαίσιο δικαιολόγησης αργότερα ενδεχόμενης αφαίρεσης κατεχομένων εδαφών από την σημερινή Τουρκία και προσάρτηση στην Αρμενία. Το ίδιο συμβαίνει, αν έχετε παρατηρήσει, και με το θέμα του Πόντου.

Οι Τούρκοι όχι μόνο κάλεσαν τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Τουρκία για να διαμαρτυρηθούν, αλλά διατύπωσαν, μέσω μέσων ενημέρωσης, κατηγορίες για «προδοσία» εναντίον πέντε τουρκικής καταγωγής ολλανδών βουλευτών, που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, προκαλώντας αγανάκτηση στην Ολλανδία.

Πέραν τούτου, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονας γίνεται λόγος για υποτιθέμενη σφαγή των τουρκογενών Αζέρων από τους Αρμένιους, ανεβάζοντας την ήδη «καυτή» θερμοκρασία μεταξύ των δύο χωρών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται σε σφαγή εκατοντάδων αμάχων, γυναικών και παιδιών ανάμεσά τους, καθώς και για ομήρους των οποίων οι τύχες αγνοούνται μετά την επίθεση στην πόλη Χοτζαλί στις 25-26 Φεβρουαρίου 1992, στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν. Μάλιστα, θέτει και εδαφικό ζήτημα για την περίπτωση της Αρμενίας, καθώς υποστηρίζει ότι το 20% των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται υπό την κατοχή της Αρμενίας. Παράλληλα, οι Τούρκοι καταδικάζουν τη σφαγή του Χοτζαλί, χαρακτηρίζοντας «αδερφούς» τους Αζέρους.

Με άλλα λόγια οι Τούρκοι βλέπουν τον κίνδυνο αφαίρεσης εδαφών από την σημερινή τουρκική επικράτεια και θέτουν ως αντίβαρο την αφαίρεση εδαφών από τους Αρμένιους προς όφελος των συμμάχων τους Αζέρων.

Όπως αντιλαμβάνεστε, όλο και περισσότεροι μπλέκονται στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρο την Τουρκία και τις ενέργειές της.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, όπως κυκλοφορεί σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης:

«Στις 26 Φεβρουαρίου 1992, εκατοντάδες πολίτες του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, σφαγιάστηκαν και τραυματίστηκαν και περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έγιναν όμηροι από τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Αρμενίας κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην πόλη Χοτζαλί στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν.

Η τύχη των αγνοουμένων εξακολουθεί να είναι άγνωστη σήμερα. Αυτή η απάνθρωπη επιθετικότητα εναντίον πολιτών ήταν χαραγμένη στις μνήμες της διεθνούς κοινότητας και τραυμάτισε βαθιά την κοινή συνείδηση. Σήμερα, το είκοσι τοις εκατό των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν παραμένουν υπό την κατοχή της Αρμενίας. Πάνω από ένα εκατομμύριο Αζέροι μεταφέρθηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν εσωτερικοί πρόσφυγες.

Η Τουρκία συμπάσχει βαθύτατα με τους αδερφούς του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη βίαιη επίθεση και τη σφαγή που υπέστησαν πριν από 26 χρόνια και μοιράζεται τον πόνο τους. Καταδικάζουμε έντονα αυτή τη σφαγή και τη συνεχή κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία.

Ευχόμαστε το έλεος του Θεού σε όσους έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη σφαγή και ευχόμαστε πάλι τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τους αδερφούς μας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: