Σε αληθινό Γολγοθά εξελίσσεται για την κυβέρνηση η διαπραγμάτευση, αφού παρά και τις επικοινωνίες Τσίπρα με την ηγεσία της ΕΕ, αναβλήθηκε για άλλες δέκα μέρες το (εξ αναβολής από την Μεγάλη Πέμπτη) Eurogroup που σχεδιαζόταν να γίνει την Τρίτη ή την Πέμπτη μετά το Πάσχα.
Ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε χθες τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα δρομολογείται πλέον για την Δευτέρα 9 Μαΐου, διαψεύδοντας έτσι και τις προσδοκίες που καλλιεργούσε η κυβέρνηση πως υπήρχε κάποια σύγκλιση απόψεων με τους δανειστές, για τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. που καλείται να νομοθετήσει η κυβέρνηση.
Με τα νέα δεδομένα:
– Επιβεβαιώνεται ότι οι δανειστές δεν κάμπτονται από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι υπάρχει νομικό και συνταγματικό κώλυμα για τη προκαταβολική νομοθέτηση των πρόσθετων μέτρων, τα οποία αποδέχτηκε στις 22 Απριλίου ο κύριος Τσακαλώτος.
– Παρατείνεται ακόμα περισσότερο η πολύμηνη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος παρότι, όπως έχουν πει οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, «αν μας βρει ο Μάιος, καήκαμε».
– Πάει πιο πίσω η εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ταμειακή ρευστότητα του δημοσίου.
– Διατηρείται η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία και απομακρύνεται το ενδεχόμενο αποκατάστασης του επενδυτικού κλίματος και επιστροφής στην Ανάπτυξη από φέτος, για την οποία μιλά εδώ και μήνες η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της την «καυτή πατάτα» των αποφάσεων για τα 3,6 δισ. και δεν μπορεί να ισχυρίζεται πλέον ότι φταίνε οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών αφού, όπως είπε χθες και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, ο πρόεδρος Γιούνκερ δεν θεωρεί μεν αναγκαία τα προληπτικά μέτρα, αλλά «εφόσον οι υπόλοιποι θεσμοί (ΔΝ-ΕΚΤ) τα θέλουν, η Επιτροπή είναι έτοιμη να τα αξιολογήσει, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα».
«Μείζων σεβασμός εξ αποστάσεως»
Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφωνούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει λίστα με ποσοτικοποιημένα εφεδρικά μέτρα, που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Εντούτοις, το ΔΝΤ απαιτεί να προσδιοριστούν από πριν οι κωδικοί του προϋπολογισμού από τους οποίους θα γίνουν περικοπές στην παραπάνω περίπτωση, ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να έχει ο υπουργός Οικονομικών την ευχέρεια να τους επιλέξει. Επιπλέον, το Ταμείο απαιτεί να κρίνει και δικό του στέλεχος, και όχι μόνον η Eurostat, αν επιτεύχθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε, πάντως, χθες ότι το «αγκάθι» των «προληπτικών» μέτρων θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με το ζήτημα του χρέους. Αναφορά στο θέμα του χρέους υπήρχε και στη χθεσινή ανακοίνωση του κουαρτέτου, η οποία έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο σε ένα πακέτο πολιτικών που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για συζητήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης». Η ανακοίνωση δεν προσδιόριζε όμως ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα και απλώς σημείωνε πως «όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν από τις έδρες τους για τα τελικά συστατικά ενός πλήρους πακέτου πολιτικής».