Νέο χτύπημα από Χρυσόγονο: “Η Ελλάδα να μείνει μακριά από τα «τοξικά» δάνεια του ΔΝΤ”

Κοινοποίηση:
xrysogonos (1)

«Η ποσοτικοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα είναι καθοριστική για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ανέφερε: «Καλύτερα η Ελλάδα να μείνει μακριά από τα «τοξικά» δάνεια του ΔΝΤ, όπως είπε, σημειώνοντας ότι για τα πλεονάσματα σημασία έχει η συμφωνία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια.

Ενόψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ που ξεκινάει την Παρασκευή, προφανώς το Ταμείο θέτει ως όρο συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος την απομείωση του ελληνικού χρέους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό είναι μεν θετικό γιατί η Ελλάδα χρειάζεται αυτή την απομείωση, αλλά το ζήτημα είναι πόσο ουσιαστική και θα είναι και πότε θα έρθει».

Για το ύψος αυτής της χρηματοδότησης, ανέφερε ότι «όσο λιγότερη είναι τόσο καλύτερα καθώς πρώτον τα δανεικά του Ταμείου είναι υψηλότοκα, με 3,5%-4% όταν του ESM είναι με 1%, δεύτερον είναι βραχυπρόθεσμα διάρκειας 3-5 ετών και τρίτον δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς ο συσχετισμός δυνάμεων είναι εξαιρετικά αρνητικός».

«Το Ταμείο απαιτεί από τους Ευρωπαίους να κάνουν υποχωρήσεις στα δάνεια που αυτοί έχουν παραχωρήσει στην Ελλάδα, αλλά για τα δικά του δάνεια κουβέντα», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Σε κάθε περίπτωση, το ποσό θα είναι συμβολικό, εκτίμησε, αλλά αντί να είναι π.χ. 5 δισ. ευρώ καλύτερα να είναι 1 δισ. ευρώ, γιατί «τα δάνεια του Ταμείου είναι τοξικά όσον αφορά τους όρους».

Αυτό που ελπίζει ο ίδιος, όπως είπε, είναι πως πλέον υπάρχει συναντίληψη των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο θα είναι «κάπως υβριδικό, με μία λογική “και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο” στην εξειδίκευση και συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων».

«Η ποσοτικοποίηση των μέτρων, ώστε να φανεί σε τι ποσό θα μεταφράζεται η εφαρμογή τους, είναι επίσης σημαντική, αν και το πολιτικό πρόβλημα που έχουν οι Γερμανοί μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, κάνει πιθανό η εφαρμογή τους να τοποθετείται κάποια στιγμή το 2018.

Είναι επίσης σημαντική και ως προϋπόθεση για να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση, κάτι πολύ κρίσιμο για να υποχωρήσουν περαιτέρω οι αποδόσεις και η Ελλάδα να αρχίσει να εκδίδει νέους τίτλους, επιστρέφοντας σταδιακά στις αγορές στο τέλος του προγράμματος και των μνημονίων. Χωρίς ποσοτικοποιημένα μεσοπρόθεσμα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πολύ δύσκολα θα δεχθεί αγορές ελληνικών ομολόγων, όταν το ΔΝΤ χαρακτηρίζει δημόσια το ελληνικό χρέος “εξόχως μη βιώσιμο” χαρακτηρίζει τα ελληνικά ομόλογα σκουπίδια, πώς θα πάει η ΕΚΤ να αγοράσει;» αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: