Νίκος Παππάς: Επίθεση στην Digea εξαπέλυσε ο Νίκος Παππάς, ύστερα από καταγγελία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι στη Σάμο βλέπουν Τούρκους Dj «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Σάμο. Δυστυχώς παραλάβαμε μια σύμβαση λεόντειο εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου» δήλωσε, χαρακτηριστικά στη Βουλή.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής συμπλήρωσε: «Η σύμβαση δηλαδή για την παροχή ψηφιακού σήματος στην επικράτεια από μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία συμπυκνώνει αυτό που ορίζεται ως σύγκρουση συμφερόντων. Δηλαδή, ο πάροχος δικτύου να είναι και πάροχος περιεχομένου».
Σύμφωνα με τον υπουργό, η σύμβαση αυτή δημιουργεί μείζονα ζητήματα για την εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών σταθμών, σύμβαση που έχει οδηγήσει σε κλείσιμο περιφερειακούς σταθμούς και έχει καταστήσει «λευκές» ιδίως τις παραμεθόριες περιοχές.
Και συμπλήρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης: «Υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, ένα πολύ σοβαρό πολιτικό οικονομικό μάθημα από αυτή την ιστορία. Ότι μεγάλες υποδομές δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να αναπτύσσονται με βάση μόνο ιδιωτικά συμφέροντα. Διότι το ιδιωτικό συμφέρον δεν βρίσκει λογική να αναπτυχθεί καλά το δίκτυο σε περιοχές, όπου δεν υπάρχει εμπορικά χρήσιμη μάζα καταναλωτών. Αυτή είναι η μεγάλη πληγή και αυτά τα απότοκα αυτών των επιλογών ερχόμαστε εδώ να συζητήσουμε. Είναι πάρα πολλές λοιπόν οι λευκές περιοχές».
Η ενημέρωση του Νίκου Παππά στη Βουλή έγινε στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη για την επαναλειτουργία της Σαμιακής τηλεόρασης και την εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών ΜΜΕ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης ανέφερε ότι η σαμιακή τηλεόραση είναι ο μοναδικός τηλεοπτικός σταθμός του νομού που λειτουργεί αδιαλείπτως από τη δεκαετία του ’90, απέκτησε και θεμελίωσε μια εγκυρότητα, αλλά δυστυχώς η σύμβαση και τα συνδρομητικά βάρη χρήσης της ψηφιακής πλατφόρμας της Digea, πίεσαν τον σταθμό σε βαθμό που σταμάτησε να εκπέμπει. Σήμερα έχει βρει μια ενδιάμεση αλλά θνησιγενή λύση ενώ, όπως επισήμανε ο βουλευτής, ένα μεγάλο μέρος του φάσματος σήμερα εξαφανίζεται και δεν ακούγονται ελληνικά. «Έχω μεγάλη γνώση του μουσικού γούστου των Dj από την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Παππάς είπε, εξάλλου, ότι με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε η Digea με το ελληνικό δημόσιο, η ισχύουσα ανώτατη οριακή τιμή για τα προγράμματα περιφερειακής εμβέλειας, που εκπέμπουν μέσω της πλατφόρμα της Digea, υπολογίζονται με βάση τον πληθυσμιακό παράγοντα. Συνεπώς, σε περιοχές με μικρό πληθυσμό οι περιφερειακοί σταθμοί καταβάλλουν μικρότερο ποσό σε σχέση με σταθμούς σε περιοχές με μεγαλύτερο πληθυσμό. Ο υπουργός επισήμανε πως οποιαδήποτε περιοχή και αν επισκέπτεται, γίνεται δέκτης ανάλογων παραπόνων. Τόνισε ότι αρμόδια για τον καθορισμό της ανώτατης οριακής τιμής είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), λέγοντας πως με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών έχουν συσταθεί δύο ομάδες εργασίας για την κάλυψη στις παραμεθόριες περιοχές: η πρώτη ομάδα εξετάζει τεχνικά ζητήματα, μέσω της βελτιστοποίησης των παραμέτρων του χάρτη συχνοτήτων και την προσθήκη κέντρων εκπομπής. Η δεύτερη ομάδα εξετάζει θέματα τεχνικοοικονομικά, μεταξύ των οποίων και η επίδραση της ανώτατης οριακής τιμής.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Σεβαστάκης επισήμανε ότι είναι αναγκαία η αποσαφήνιση της λειτουργίας των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ώστε αυτά να λειτουργούν με διαφάνεια και υψηλού επιπέδου δημοσιογραφικό λόγο, με επαγγελματισμό και με τρόπο που να διασφαλίζεται η οικονομική τους ευστάθεια. Υπογράμμισε δε ότι ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές είναι πολύ σημαντικό τα περιφερειακά ΜΜΕ να επιτελούν το έργο τους, διότι η πρόσβαση στην δημοκρατική ενημέρωση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών.
«Έχουμε ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συζητήσουμε με ψυχραιμία» είπε ο κ.Παππάς και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταλήξουμε στη βέλτιστη, για την κοινωνία και το δημόσιο, λύση. Συμπλήρωσε πως, όπως στη Σάμο, μπορεί κάποιος να ακούει με ευκολία το πρόγραμμα των Τούρκων Dj, χωρίς να μπορεί να ακούσει ελληνικό πρόγραμμα, έτσι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στον Έβρο.
«Συνεπώς χρειάζεται η ανάπτυξη ενός κεραιοσυστήματος, όχι με βάση πάλι κάποιο επιχειρηματικό πλάνο που θα κρίνει αν είναι επικερδές ή όχι για να αναπτυχθεί το δίκτυο. Χρειάζεται όμως και συντονισμός και γι΄αυτό η Ελλάδα συμμετέχει στις εν εξελίξει συζητήσεις για τον καθορισμό των χαρτών συχνοτήτων» είπε ο Νίκος Παππάς , για να υπογραμμίσει ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η απόλυτη στήριξη των περιφερειακών σταθμών.
«Θέλω λοιπόν να καλέσω και εσάς και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να επικοινωνήσουν με τα μέσα της Περιφέρειας και να είναι σε εγρήγορση για να τηρηθεί η πρόβλεψη του «νόμου Βενιζέλου» για το 70/30, δηλαδή για την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει την υποχρέωση οποιουδήποτε φορέα του δημοσίου έχει διαφημιστικό κονδύλι να διοχετεύει τουλάχιστο το 30% της δαπάνης σε μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας. Αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνοντας, όμως, πως «το ταγκό χρειάζεται δύο», δηλαδή «και η πολιτεία να στηρίζει, αλλά και τα περιφερειακά μέσα να αντιληφθούν τις νέες πραγματικότητες».
Είπε, στο σημείο αυτό, πως για την παραγωγή αξιόλογου προγράμματος χρειάζονται συνεργασίες, ενώ και για τη διασφάλιση του συμφερόντός τους, σε σχέση με την κρατική διαφήμιση, είναι καλό να συντονιστούν και «να χτυπούν από κοινού τις πόρτες των κρατικών φορέων που έχουν διαφημιστική δαπάνη». Κάλεσε εξάλλου τους περιφερειακούς σταθμούς να επενδύσουν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, για τη μετάδοση του περιεχομένου τους.
«Εμείς στηρίζουμε και με τη ρύθμιση του 70/30 τα περιφερειακά μέσα» υπογράμμισε ο κ. Παππάς και ενημέρωσε ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, τις επόμενες ημέρες, θα προβλέπονται κυρώσεις για τους φορείς του δημοσίου που δεν τηρούν αυτήν την υποχρέωση και για μια ακόμη φορά έκανε έκκληση και στους βουλευτές και στα μέσα ενημέρωσης της επαρχίας για εγρήγορση, ώστε να διασφαλίζουν αυτό το δικαίωμα τους.
Ενημέρωσε, επίσης, ότι στο μητρώο των μέσων ενημέρωσης που ρυθμίζει το διαδίκτυο, ήδη 400 ιστοσελίδες έχουν πιστοποιηθεί και οι μισές από τις ιστοσελίδες αυτές είναι στην επαρχία. «Ανοίγει λοιπόν μια τεράστια δυνατότητα που χρειάζεται εγρήγορση, νέα σκέψη και κινητοποίηση από τους περιφερειακούς σταθμούς» είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Και οι ανώτατες οριακές τιμές πρέπει να επανεξεταστούν, ώστε στα περιφερειακά μέσα να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη κάθε περιοχής. Εμείς είμαστε εδώ για να βρεθούν οι πόροι, αλλά και από την άλλη πλευρά χρειάζεται κινητοποίηση».
Παππάς: Τον Οκτώβριο 16.000 νοικοκυριά στις παραμεθόριες περιοχές θα έχουν δορυφορική τηλεοπτική κάλυψη
Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες πολίτες στις παραμεθόριες περιοχές ήδη έχουν εγκαταστήσει τα δορυφορικά τους πιάτα και, μέχρι τον Οκτώβριο, 16.000 νοικοκυριά ή 80.000 πολίτες στις παραμεθόριες περιοχές θα έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, ενημέρωσε την Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ανακοινώνοντας ταυτοχρόνως ότι αναζητούνται πόροι για την επέκταση του προγράμματος σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές.
Στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή της ΝΔ ‘Αννας Μισέλ – Ασημακοπούλου, σχετικά με το τηλεοπτικό σήμα σε απομακρυσμένες περιοχές, ο κ. Παππάς έκανε λόγο για ένα «αποτελεσματικότατο πρόγραμμα», στο οποίο εντάχθηκε η χώρα με τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης και για την επέκταση του οποίου αναζητούνται πόροι.
Ακόμη, ο αρμόδιος υπουργός αντιγύρισε με σφοδρότητα τα βέλη της βουλευτή περί απένταξης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του προγράμματος τηλεοπτικού σήματος από την Ψηφιακή Σύγκλιση, «για την οποία είχε προνοήσει η ΝΔ ως κυβέρνηση» και κατηγόρησε τη ΝΔ ως «απολύτως υπόλογη» για την αεροπειρατεία που συντελέστηκε στη χώρα εις βάρος του Δημοσίου.
«Η ΝΔ είχε προνοήσει για να καλύψει τις απομακρυσμένες περιοχές, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης, του Βορείου Αιγαίου όπου είχε εγκριθεί ένα έργο με πόρους από την Ψηφιακή Σύγκλιση 1,2 εκατ. ευρώ, το οποίο σε έξι μήνες, το 2015 θα έλυνε το πρόβλημα για 200.000 μόνιμους κατοίκους. Ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το απένταξε και το ενέταξε εκ νέου με προϋπολογισμό 60% πάνω (1,9 εκατ. ευρώ) και από κρατικούς πόρους της ΕΕΤΤ, με πληθυσμιακή κάλυψη 75%, δηλαδή από 200.000 κατοίκους στους 42.000, ενώ άφησε έξω την Καβάλα και την Δράμα, την Λέσβο και την Μυτιλήνη», κατηγόρησε η κ. Ασημακοπούλου την κυβέρνηση.
«Μου κάνει εντύπωση που και σήμερα υπερασπίζεστε την σκανδαλώδη σύμβαση με την DIGEA, η οποία προέκυψε από διαγωνισμό παρωδία με έναν συμμετέχοντα, με εξευτελιστικό τίμημα για τον αέρα της χώρας τίμημα 18 εκατ. ευρώ εκ των οποίων βέβαια – γιατί πρέπει να διευκολύνουμε κιόλας τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών – το τίμημα καταβάλλεται τμηματικά και μέχρι στιγμής καταβλήθηκαν 7 εκατ. ευρώ» αντέδρασε ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος σε σκωπτικό τόνο είπε «συγχαρητήρια» που η ΝΔ, μία μέρα προς τις εκλογές ενέτασσε έργα. «Μίλαγε ο κ. Σαμαράς στο Σύνταγμα και εσείς εντάσσατε έργα, μήπως και καλύψετε τις ενοχές σας από το τεράστιο σκάνδαλο της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, η οποία είχε δύο μαύρα, της ΕΡΤ πριν και το μαύρο για τους πολίτες των περιοχών που εμείς καλύπτουμε» είπε.
Ο κ. Παππάς προσέθεσε ότι είναι ειρωνεία να λέει η ΝΔ ότι είχε λύσει το πρόβλημα και ότι θα καλύπτονταν σε έξι μήνες ένα τέτοιο έργο, δεδομένου ότι απαιτούνται μόνο για τον διαγωνισμό ανάλογων έργων 14 μήνες και άλλοι επτά τουλάχιστον για το φυσικό αντικείμενο. «Θα φτάναμε στο τέλος του 2015 και βεβαίως αυτά τα έργα θα έπρεπε να γίνουν από δημόσιους πόρους. Τουλάχιστον τρία χρόνια θα έπαιρνε και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα» προσέθεσε και ενημέρωσε ότι οι πόροι από την ΕΕΤΤ είναι πόροι από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους κι όχι πόροι από τους φορολογουμένους.
Ο αρμόδιος υπουργός, αντιπαρέβαλε στις κατηγορίες της κ. Ασημακοπούλου τη δράση της κυβέρνησης, με βάση την οποία οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι απολύτως και σαφώς περισσότερες και ποιοτικότερες και χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό, ενώ η δορυφορική τεχνολογία καλύπτει και τις πλέον ιδιαίτερες από μορφολογική άποψη περιοχές.
Ακόμη ο κ. Παππάς είπε ότι το καθαρό κόστος είναι 1,5 εκατ., καταβάλλεται εφάπαξ και δεν απαιτείται δέσμευση επιπλέον πόρων, ενώ η γραφειοκρατία παρακάμπτεται. Επίσης, παρέχεται εξοπλισμός (αποκωδικοποιητής και κεραία) με διετή εγγύηση, δωρεάν εγκατάσταση του εξοπλισμού, δωρεάν πρόσβαση για πάντα στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας στους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας που μεταδίδονται από την δορυφορική πλατφόρμα των παρόχων και στους τουλάχιστον 50 ελεύθερους στον δορυφόρο τηλεοπτικούς και 30 ελεύθερους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο κ. Παππάς εξήγησε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις εθνικά ευαίσθητες περιοχές και τώρα αναζητούνται πόροι για την επέκτασή του σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές.
Δεδομένου ότι η βουλευτής της ΝΔ είπε ότι η υπόθεση της DIGEA, μπήκε στο αρχείο από τον εισαγγελέα, ο αρμόδιος υπουργός παρέπεμψε στη ρήση «ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό» για να πει «αυτή η σύμβαση ήταν απολύτως ανήθικη εις βάρος του Δημοσίου. Διότι συντελέστηκε μια αεροπειρατεία, για την οποία η παράταξη της ΝΔ είναι απολύτως υπόλογη».