Τις τελευταίες εβδομάδες η ελλαδική και κυπριακή δημοσιογραφία καλύπτει καθημερινά τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και στην γύρω θαλάσσια περιοχή, οι οποίες φθάνουν πολύ κοντά στο να χαρακτηριστούν ως απειλή πολέμου. Λογικό, λοιπόν, είναι να θεωρεί κανείς ότι ο στόχος των Τούρκων είναι η Κύπρος, ωστόσο εδώ και χρόνια η τουρκική πολιτική έχει δείξει ότι ο πραγματικός στόχος είναι το Καστελόριζο…
Η μικρή αυτή νησίδα στις εσχατιές του Ελληνισμού έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό την δεκαετία του ’60 από το περίφημο σχέδιο Άτσεσον. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε ότι η Κύπρος θα παραχωρείτο ολόκληρη στην Ελλάδα εκτός της Καρπασίας, όπου θα εγκαθίστατο μια στρατιωτική βάση της Τουρκίας παρόμοια με τις Βρετανικές βάσεις στο νησί, χωρίς χρονικά περιθώρια.
Το σημαντικό κομμάτι του σχεδίου όμως ήταν ότι το Καστελόριζο θα παραχωρείτο στην Τουρκία. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ήταν τυχαίος σχεδιασμός, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή Καρυώτη, οι Αμερικανοί γνώριζαν ήδη για την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην γύρω περιοχή και ήθελαν να επιβάλλουν μία “δίκαια μοιρασιά” ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Αν και έχουν περάσει 50 και πλέον χρόνια από την απόρριψη του σχεδίου Άτσεσον από τον Μακάριο, η τουρκική πλευρά παραμένει προσκολημμένη στο Καστελόριζο, όπως έχουν δείξει και οι απανωτές προκλήσεις στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου όλα αυτά τα χρόνια. Οι Αμερικάνοι γνωρίζουν ότι πιθανή αύξηση της έντασης στην περιοχή μπορεί να προκαλέσει γενικευμένο ελληνοτουρκικό πόλεμο. Όπως έγραφε και ένα απόρρητο έγγραφο της CIA χρονολογημένο το 1984:
“Έτσι, ενώ η διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία είναι πιθανότερο να απορρέει από μια στρατιωτική σύγκρουση στη Κύπρο, θα μπορούσε να επεκταθεί στο Αιγαίο και πιθανώς στην Θράκη – μόνο και μόνο γιατί οι Έλληνες αναγνωρίζουν το ευκρινές στρατιωτικό πλεονέκτημα της Τουρκίας σε μια σύγκρουση που θα περιορίζεται μόνο στο νησί. Οι Έλληνες θα έχουν μια μικρή υπεροχή σε εναέριες εμπλοκές στο Αιγαίο και θα κρατήσουν τις θέσεις τους στη θάλασσα. Στα σύνορα με την Θράκη, το πολύ δύσκολο έδαφος θα αντισταθμίσει την υπεροχή της Τουρκίας σε στρατό ξηράς και ο πόλεμος εκεί μάλλον θα τελειώσει με στασιμότητα.”
Συνεπώς, έτσι εξηγείται ότι η τελευταία τουρκική NAVTEX έγινε έξω από το Καστελόριζο. Όπως παρατηρεί και ο καθηγητής Καρυώτης
“Το Καστελόριζο, η Ρω και η Στρογγύλη είναι οι κύριοι στόχοι της Τουρκίας από την εποχή που ήταν Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος ειδοποίησε τότε τους Αμερικανούς ότι κατάληψη ενός νησιού σημαίνει πόλεμο. Η κυβέρνηση Ρέιγκαν, παρόλον ότι αντιπαθούσε τον Παπανδρέου, σταμάτησε τα σχέδια της Τουρκίας. Κανείς πάντως δεν γνωρίζει, σήμερα, τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ. Κλειδί είναι ο Ρεξ Τίλλερσον που γνωρίζει καλά την περιοχή και είναι γνώστης της έννοιας της ΑΟΖ.”
el.gr