Νέες έρευνες του Πανεπιστημίου του Τέξας βρίσκουν τη λύση για την περίφημη ατάκα που μας απασχολεί όλους «Αχ, το ξέχασα!» !
Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, η ρεσβερατρόλη, μια ένωση που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα κόκκινα σταφύλια και το κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ηλικιακής μείωσης της μνήμης. Η ρεσβερατρόλη είναι γνωστή για τη θετική της επίδραση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Νέα στοιχεία ωστόσο δείχνουν μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα στον ιππόκαμπο, ένα μέρος του εγκεφάλου σημαντικό για τη λειτουργία της μνήμης, της μάθησης και της διάθεσης.
H εν λόγω μελέτη, έγινε σε πειραματόζωα και συγκεκριμένα σε ποντίκια και έδειξε ότι η θεραπεία με ρεσβερατρόλη είχε οφέλη στη μνήμη και τη διάθεση σε αρουραίους μεγάλης ηλικίας. Για την ακρίβεια , η νευρογένεση, περίπου διπλασιάστηκε σε αρουραίους που τους χορηγήθηκε ρεσβερατρόλη σε σύγκριση με αυτούς που δεν τους δόθηκε. Επιπλέον φάνηκε να έχουν χαμηλότερα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής στον ιππόκαμπο και βελτιωμένη ροή αίματος, όπως σημειώνει το neadiatrofis.gr
Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν, η μελέτη αυτή παρέχει κάποια πρώτα στοιχεία και νέες ενδείξεις ότι η θεραπεία της ρεσβερατρόλης μπορεί να βοηθήσει σε μεγαλύτερες ηλικίες στη βελτίωση μνήμης και στη διάθεση, ωστόσο χρειάζονται φυσικά περισσότερες έρευνες και στοιχεία και σε ανθρώπους.