Ξεκίνησε η συνάντηση Κατρούγκαλου – σαδιστών για το ασφαλιστικό –Απαιτούν και άλλη περικοπή συντάξεων!

Κοινοποίηση:
katrou

Στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα!

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, μετά την χθεσινή άκαρπη συνάντηση διάρκειας περίπου τριών ωρών, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας,συναντήθηκαν πριν από πέντε λεπτά.

Κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση, το κουαρτέτο φέρεται να μην αποδέχθηκε ότι τα προτεινόμενα από την ελληνική πλευρά μέτρα εξασφαλίζουν τα περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται του συμπεφωνημένου ποσού για την περιστολή (1,8 δισ. ευρώ για φέτος) της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Δεδομένου ότι οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση της Αθήνας για αύξηση των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα και την επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, από όπου θα μπορούσαν να αντληθούν πόροι, στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης επανήλθε η περικοπή συντάξεων.

Έγκυρες πηγές, αναφέρουν ότι σε διελκυστίνδα μεταξύ των δύο πλευρών έχουν μετατραπεί τα νέα, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα επανυπολογιστούν οι συντάξεις που ήδη χορηγούνται και το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων.

Όπως εκτιμάται, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επανέλθει σήμερα με πρόταση η οποία θα προβλέπει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις έως 30% και προστασία του εισοδήματος των συνταξιούχων μέχρι του ποσού των 1.300 ή 1.400 ευρώ, ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Τα πέντε “αγκάθια”

1. Η περικοπή των επικουρικών συντάξεων αποτελεί το πιο «καυτό» θέμα της ατζέντας καθώς έχει διαπιστωθεί χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές με τους δανειστές να ζητούν την καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού μειώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις στις επικουρικές δείχνουν αναπόφευκτες.

2. Ως προς την εθνική σύνταξη, οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να περιοριστεί στα 320 από 384 ευρώ και να καταβάλλεται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15.

Για χρονικό διάστημα ασφάλισης από 15 έως 20 έτη, η σύνταξη θα χορηγείται μειωμένη. Θεωρείται πολύ πιθανή η υιοθέτηση αυτής της φόρμουλας από την ελληνική πλευρά.

3. Σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, η Αθήνα ενδέχεται να κάνει ένα βήμα πίσω μειώνοντας τους συντελεστές αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους έως 25 χρόνια αυξάνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά για ασφάλιση από 25 έως 40 έτη, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα όπως ζητούν οι δανειστές.

4. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της «προσωπικής διαφοράς» που θα προκύψει από την επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.

5. «Στον αέρα» παραμένουν οι εκπτώσεις που έχει προτείνει η Αθήνα για τις εισφορές αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς το κουαρτέτο δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του, ενώ θεωρεί δεδομένες τις παρεμβάσεις στα εφάπαξ και στα μερίσματα του Δημοσίου.

Ήδη, απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, «φωτογραφίζει»τη μείωση των μερισμάτων που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

Σύμφωνα με την απόφαση, τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου θα καταβάλλονται από τον Απρίλιο 2016 και εφεξής, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, «ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, από τις οποίες θα προκύψει η αναπροσαρμογή των μερισμάτων».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: