Ο Φετουλάχ Γκουλέν, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκας, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να φύγει από τις ΗΠΑ.
Τόνισε οτι θα δεχθεί την έκδοσή του, αν η Ουάσινγκτον κάνει δεκτό το αίτημα της Άγκυρας να τον παραδώσει.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Πόκονο Μάουντενς της Πενσιλβάνια όπου ζει, ο 79χρονος Γκιουλέν αρνήθηκε τον ισχυρισμό της τουρκικής κυβέρνησης ότι προετοιμάζεται να φύγει για τον Καναδά προκειμένου να αποφύγει να εκδοθεί στην Τουρκία.
«Οι φήμες δεν είναι αληθινές», είπε στο Reuters. «Αν οι ΗΠΑ θεωρήσουν ότι είναι σωστό να εκδοθώ, θα φύγω (για την Τουρκία)», πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση κατηγορούν τον Γκιουλέν ότι οργάνωσε το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του ιεροκήρυκα.
Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τον Μάιο ότι θα συνεχίσει να ζητεί την έκδοση του Γκιουλέν «ως το τέλος», όμως προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο αίτημα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ιδιωτικά ότι αν και ο Τούρκος πρόεδρος έχει υποβάλει σχετικό αίτημα απευθείας στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, η Τουρκία δεν έχει παράσχει επαρκή στοιχεία ώστε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να μπορέσει να δράσει.
Το θέμα αυτό αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
Ο Γκιουλέν επεσήμανε ότι ελπίζει πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα επιτρέψει την έκδοσή του, κυρίως μετά την παραίτηση του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν λίγες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου εξαιτίας των φερόμενων διασυνδέσεών του με τη Ρωσία.
Ο Φλιν είχε προσφέρει έμμισθη εργασία «η οποία θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως επωφελής» προς την τουρκική κυβέρνηση και ήταν υπέρ της έκδοσης του Γκιουλέν.
Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999 και είναι πρόεδρος ενός, όπως το αποκαλεί, θρησκευτικού, ανθρωπιστικού κινήματος. Οι υποστηρικτές του λειτουργούν ένα παγκόσμιο δίκτυο σχολείων και επιχειρήσεων.
Το δίκτυό του χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα δύο μήνες πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Έκτοτε ο Γκιουλέν έχει βρεθεί ακόμη πιο περιθωριοποιημένος.
Μετά το πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε μια ευρεία επιχείρηση διώξεων εναντίον υποστηρικτών του Γκιουλέν, στο πλαίσιο της οποίας έχει συλλάβει περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και έχει αποπέμψει από τα καθήκοντά τους 140.000 δημόσιους υπαλλήλους.
Ο Γκιουλέν καταδίκασε την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν, αλλά και το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης που είναι επικριτικά προς εκείνον, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα».
Κάλεσε μάλιστα την τουρκική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν περισσότερα για να ενθαρρύνουν την αποκατάσταση των πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία.
«(Αν ο Ερντογάν ακούσει) μια ισχυρή φωνή από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις Βρυξέλλες που θα του πει: “Αυτό που κάνεις είναι λάθος (…) το δικαστικό σου σύστημα δεν λειτουργεί”, τότε ίσως αλλάξει γνώμη», εκτίμησε ο ιεροκήρυκας.
Ο Γκιουλέν εξήρε την αντιπολίτευση στην Τουρκία και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε νέα απόπειρα να εκδιωχθεί από την εξουσία ο Ερντογάν θα πρέπει να γίνει μέσω ειρηνικών διαδηλώσεων και εκλογών και όχι με μη δημοκρατικούς τρόπους. «Δεν υποστήριξα ποτέ ένα πραξικόπημα», υπογράμμισε.
Πλέον ο Γκιουλέν είναι μια απομονωμένη προσωπικότητα στην Τουρκία, καθώς οι υποστηρικτές του Ερντογάν τον απεχθάνονται, ενώ και η αντιπολίτευση τον αποφεύγει, καθώς θεωρεί ότι το δίκτυό του, το Χιζμέτ, συνωμοτούσε επί δεκαετίες για να υποσκάψει τα κοσμικά θεμέλια της χώρας.