Με την εποπτεία του Δασαρχείου Λαμίας και με μια σειρά περιοριστικών όρων, ξεκινά μέσα στο επόμενο διάστημα η προσπάθεια τριών Λαμιωτών για την ανεύρεση θησαυρού στη θέση «Ανεμότρυπα» της ΤΚ Υπάτης του Δήμου Λαμιέων.
Οι Γ.Τ., Ι.Τ και Λ.Σ κάτοικοι Λαμίας ακολούθησαν όλη τη νόμιμη διαδικασία προκειμένου οι αρχές να τους επιτρέψουν να ψάξουν για θησαυρό σε δασική έκταση που προσδιορίζεται στην παραπάνω θέση και σε ένα εμβαδόν 30 τετραγωνικών μέτρων.
Οι εκσκαφές των σύγχρονων χρυσοθήρων θα πραγματοποιηθούν σε δύο τοποθεσίες των 15 τετραγωνικών μέτρων που υπέδειξαν και δεν επεμβαίνουν σε χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο. Είναι περιοχή κοντά στη θέση του γεφυριού του Ξηριά, έξω από το χωριό της Υπάτης στο δρόμο για την Ιερά Μονή Αγάθωνος. Με την ακολουθούμενη νόμιμη διαδικασία, υπό τη σκέπη των αρχών, υπάρχουν εύρετρα και νόμιμες αποζημιώσεις υπέρ του Δημοσίου. Σε περίπτωση αποτυχίας βέβαια που συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία τα έξοδα βαραίνουν τους χρυσοθήρες.
Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο εκ των υποχρεώσεων των αιτούντων: «Όταν παύσουν οι εκσκαφικές εργασίες ανεύρεσης του θησαυρού, οι δικαιούχοι οφείλουν όπως απομακρύνουν τις εγκαταστάσεις που τοποθέτησαν εντός της εκτάσεως και αποκαταστήσουν το χώρο της επέμβασης αμέσως μετά την λήξη των εργασιών της έρευνας, και η έκταση επανέρχεται στο καθεστώς που ίσχυε πριν από την αλλαγή της χρήσης της.
Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εργασιών εκσκαφής προκληθεί καταστροφή δασικής βλάστησης, θα γίνει αποκατάσταση των διαταραχθέντων χώρων μετά τη λήξη των εργασιών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω επιβάλλονται οι ποινές που ορίζονται στην παράγραφο 12 του άρθρου 45 του νόμου 998/79 όπως ισχύει.
Η εγκατάσταση στην έκταση εμβαδού 30 τ.μ. (δύο θέσεις των 15,00 τ.μ.) θα πραγματοποιηθεί με πρωτόκολλο εγκατάστασης, το οποίο θα συντάξει το Δασαρχείο Λαμίας και αντίγραφό του θα αποσταλεί αντιστοίχως στη Δ/νση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών και στη Δ/νση Δασών Φθιώτιδας…».
Αυτά και καλά αποτελέσματα…
efthia.gr